Suni gübre kullanımına alternatif olan, linyit kömürünün okside olmuş formu Leonardit, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra organik gübre olarak çiftçinin kullanımına sunuluyor. Kendi önemli Leonardit sahaları bulunan Günsel Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Tufan Atacar, Leonardit gübresi hakkında faydalı bilgiler verdi.

Gübre fiyatlarındaki artış çiftçileri alternatif arayışlarına yönlendirdi. Yerin yüzlerce metre altından çıkarılan leonardit, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra organik gübre olarak çiftçinin kullanımına sunuluyor. Leonarditin, Türk tarımında suni gübre kullanımını büyük ölçüde azaltacak potansiyeli olduğunun bilimsel olarak ispatlandığını dile getiren Günsel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Tufan Atacar, linyit kömürünün okside olmuş formu Leonardit gübresi hakkında bilgi verdi. Leonardit’in bitkilere pek çok faydası da bulunuyor.



Atacar, yaptığı bilgilendirmede şunları söyledi:

LEONARDİT NEDİR?

Leonardit 70 milyon yıl süren bir hümifikasyon süreci sonunda oluşan linvit kömürünün okside olmuş formudur. Yüksek katyon değişim kapasitesine sahiptir. Leonardit kaynaklı humik asitler uzun süre etki gösterirler. Azot gibi besin maddeleri ile rekabete girmezler. Organik tarım da güvenle kullanılmaktadır. Aşağıda incelediğinizde humik asit fulvik asit kaynağı olarak leonarditin en fazla içeriğe sahip olduğu görülmektedir. Doğal maden olarak üretilen humik+ fulvik asit+ organik madde içeren ve toprak tansiyonunu (PH) dengeliyen bir toprak düzenleyicisidir.

LEONARDİT KİLLİ VE KUMLU TOPRAKTA FAYDALARI NELERDİR?

Humik Maddelerin Kumlu Topraklarda Faydaları: Kumlu toprakların araklı bir yapısı vardır. Bu tip topraklarda besinler aşağı doğru kolayca ilerler ve üretici için ekonomik kayıplara neden olurlar. Organik maddeler yani humarlar toprağın besin maddesini tutmasını ve bitkinin bunlardan daha rahat faydalanmasını sağlar. Humik maddelerin etrafi negatif yüklüdür ve uygulanan gübrelerde ki besin maddelerin ve aynı zamanda suyun tutulmasını sağlar.

Humik Maddelerin Killi Topraklarda Faydaları: Leonardit Nedir-Killi topraklar siki, su geçirmeyen ve ağır bir yapıya sahiptir. Bu tipteki topraklar soğuk ve nemli hava koşullarında suyu tutar, sıcak havalar da ise büzülür ve küçülür. Her iki koşulda da bitki gelişimi için uygun değildir. Toprak kurumaya başladığı zaman su molekülleri kil parçaları arasından uzaklaşır. Suyun bu hareketi kil parçalarının birbirlerine çok yaklaşmasına, hacimlerinin küçülmesine ve yüzeyde çatlamalara neden olur. Yüzeyde görülen çatlamalar organik madde eksikliği olan killi toprakların ortak özelliğidir. Bu tip topraklarda humik madde eklenmesi toprak yapısını iyileştirmektedir. Humik asit kil parçalarının arasına girerek kuru ve ıslak havalarda sıkı bir şekilde birleşmelerini ve yapışmalarını engellemektedir. Büyük humik asit molekülleri kil parçalarını ayrı ayrı tutabilmekte ve bunun sonucunda su ve besin maddeleri kolaylıkla bu alanlara yerleşebilmektedir.

LEONARDİT BİYOLOJİK ETKİLERİ

Bitki Emzimlerini uyarır. Bitkide ve toprakta organik katalizör olarak rol oynar. Su yosunları ve mayalarda olduğu gibi toprak mikroorganizmaları tarafından ist ve hızla çoğalmalarını sağlar. Bitki köklerinin solunum ve oluşumunu hızlandırır. Bitkilerin vejetatif organlarının ve köklerinin büyümelerini uyarır. Bitki hücre zarlarının geçirgenliğini arttırarak, bitki beslenmesini yükseltir. Bitkinin yaşam isteğini arttırır. Bitkinin yaşama isteği ve tohumun çimlenme gücünü arttırır. Bitki kök sistemi ve hücre çoğalmasını uyararak bitkinin dengeli büyümesini sağlar.

LEONARDİT KİMYASAL ETKİLERİ

Toprağın özelliklerini, koruma gücünü arttırır. Alkali şartlarda demirin bitki tarafından alınabilirliğini sağlar. Bitki gelişimi için gerekli olan organik ve mineral maddelerin her ikinisi de zenginleştirir. Bitkilerin ihtiyacı olan kimyasal gübrelerin, kök bölgesinde toprak suyunda tutulmasını sağlar. Toprağın iyon değişim kapasitesini en uç noktalara çıkarır. Topraktaki elementlerin bitki tarafından alınabilir forma sokulmasını sağlar. Toprakta tamponlama yaparak toksisiteyi önler. Toprak tuzluluğunun azalmasını yardımcı olur.

LEONARDİT FİZİKSEL ETKİLERİ

Toprağın parçalanma yapısını olumlu düzeye getirir. Toprağın verimlilik kapasitesini arttırır. Toprağın havalanmasını arttırır. Tohum yatağını güçlendirir. Toprak erozyununu önler. Toprağın kolay ısınmasını sağlar. Toprağın su tutma kapasiteni dengeler.