Malatya, Adıyaman, Elazığ, Sivas ve Tunceli illerinden gazete ve internet haber sitesi temsilcileriyle Malatya’da düzenlenen bölge toplantısına katılan Erkılınç, nitelikli internet haber sitelerini Kurumun paydaşı olmaya ve resmî ilan ile reklam desteklerinden faydalanmaya davet ettiğini açıkladı.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen toplantıda önemli açıklamalarda bulunan Erkılınç, bölgede 25 gazete ve 20 internet haber sitesinin resmî ilan ve reklam yayımladığını, birer gazete ve internet sitesinin ise bekleme sürecinde olduğunu belirtti. 2025’in ilk üç ayında Malatya Bölge Müdürlüğüne bağlı yayınlara toplam 36 milyon 230 bin 265 TL tutarında destek sağlandığını belirten Erkılınç, bu rakamın 35 milyon 977 bin TL’sinin resmî ilan, 253 bin 265 TL’sinin ise reklam ödemesi olduğunu dile getirdi.
DEPREM BÖLGESİ İÇİN ÖZEL TEDBİRLER ALINACAK
6 Şubat depremlerinin ardından, bölgeye verilen desteğin daha da önem kazandığını vurgulayan Erkılınç, özellikle Malatya, Adıyaman ve Hatay'da basın kuruluşlarının uzun süre prefabrik yapılar veya ortak alanlarda faaliyet yürüttüğünü belirtti. Bu süreçte uygulanan kolaylaştırıcı tedbirlerin yıl sonuna kadar uzatılması yönündeki teklifin BİK Yönetim Kurulu gündemine taşınacağını söyleyen Erkılınç, “Yayınlarımızın mevzuattan tamamen uzaklaşmasını istemiyoruz. Kademeli bir geçiş süreci değerlendirmesi yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kolaylaştırıcı düzenlemelere rağmen bazı yayın organlarında içerik üretimi, özgün haber eksikliği ve sistem girişlerinde yetersizlik gibi sorunların devam ettiğini söyleyen Erkılınç, bu aksaklıkların artık depremlerle ilişkilendirilmesinin kabul edilemez olduğunu açıkladı.
YENİ DÜZENLEMELER GELECEK
Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği'nde yapılması planlanan değişiklikler üzerinde çalıştıklarını belirten BİK Genel Müdürü Erkılınç, yaz aylarında devreye alınacak dijital iletişim formu aracılığıyla yerel yayınların görüşlerinin alınacağını ve bunun Kurum tarihinde bir ilk olacağını belirtti.
İnternet haber sitelerine tanınan yeni haklarla oluşturulan resmî ilan ve reklam ekosisteminin yeterince değerlendirilemediğini belirten Erkılınç, dijital dönüşüm için sağlanan altı aylık esneklik döneminin iyi kullanılmadığını söyledi. “İki yılı heba ettik. Nitelikli içerik yerine bot trafikle sistemin manipüle edilmesi için harcanan çaba gerçekten üzücü” diyen Erkılınç, yayıncılara samimi bir çabayla yeniden dijital altyapılarını güçlendirme çağrısında bulundu.
Sadece dijital platformda yayın yapan müstakil haber sitelerinin, trafik sağlama ve mevzuata uyum açısından daha başarılı olduğunu dile getiren Erkılınç, “Bu siteler hem okuyucunun ilgisini iyi analiz ediyor hem de kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmiş durumda” dedi. Buna karşın, basılı gazetelere ait haber sitelerinin dijitalleşme sürecine yeterince uyum sağlayamadığını ve en çok zorluk yaşayan grup olduğunu aktardı.
"FIRSATI KAÇIRMAYIN"
2023 yılından bu yana yaklaşık 500 internet haber sitesinin Kurum görev alanına girmek üzere başvuru yaptığını aktaran Erkılınç, bugün itibarıyla resmî ilan ve reklam yayımlayan internet sitesi sayısının 350–400 arasında değiştiğini söyledi. 100’e yakın sitenin mevzuata uyum sağlayamadığı için resmî ilan hakkından feragat ettiğini belirten Erkılınç, hiç başvuru yapmamış ve yeterli şartlara sahip yaklaşık 200 haber sitesi olduğunu da ekledi. Bu siteleri Kurumun resmî ilan sistemine dahil olmaya davet eden Erkılınç, “Bu ekosisteme dahil olmak, yayınlar için büyük bir güvence sağlar” dedi.
Toplantıya BİK Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca ile Malatya Bölge Müdürü Haşim Poyraz da katıldı. Gazete ve internet haber sitesi temsilcileriyle yapılan görüş alışverişinin ardından toplantı sona erdi. Bölgesel toplantıların ikinci turu ise 16 Mayıs Cuma günü Diyarbakır’da gerçekleştirilecek.