Altınbaşak Toprak Analiz Laboratuvarı Sahibi ve Toprak Analiz Laboratuvarlar Derneği Başkanı ​Ramazan Baykuş, yorgun toprakları kurtarmanın yollarını anlattı. Baykuş, “Yenilikçi organik tarım yöntemlerinde, toprak sağlığını iyileştirmek için kullanılabilecek birçok örnek vardır.” dedi.

TOPRAKLARDA DAHA FAZLA ORGANİK MADDE OLUŞTURABİLMEK İÇİN HAREKETE GEÇİN

Altınbaşak Toprak Analiz Laboratuvarı Sahibi ve Toprak Analiz Laboratuvarlar Derneği Başkanı ​Ramazan Baykuş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Verimli toprağın 2 cm büyüyüp artabilmesi 500 ile 1000 yıl kadar sürüyor, bu nedenle topraklarımızı yenilikçi yönetim teknikleri ile büyütmeliyiz. Organik madde topraklarda çok önemli bir elementtir. Toprak içinde biyo çeşitliliği geliştirmek ve güçlendirmek için küçük dozlarda da olsa, mutlaka dışarıdan organik madde uygulaması yapın. Büyük ve küçük baş hayvancılık sürülerini, yoğun olarak toprağın ihtiyacı olan bölgelerde otlatın, böylece o bölgelerde organik maddenin çok hızlı bir şekilde oluşturulduğunu görebilirsiniz. Toprak oluşturan organizmaları , mikrobiyal aşılarla toprağa aktarın, onları güçlendirin. Anız yakımını durdurun; topraktaki organik maddenin, geri dönüştürülebilmesi gerektiği için onu yakmamalıyız. Bitkinin büyümesinde büyük önem taşıyan toprağın canlı üst kısmı yani organik maddesi de yanmamalıdır. Çölleşmiş topraklardan vazgeçmeyin, bu topraklar üzerinde denemeler yapın. Mısır'da SEKEM gibi çöllerin bile verimli tarım arazilerine dönüştürülmesini sağlayan projeler yapılmaktadır.”

SÜREKLİ BİTKİ ÖRTÜSÜNÜ VE AĞAÇLARI KULLANARAK TOPRAKLARI KORUYUN

“Bitki kökleri toprağın yapısını korur ve köklerin çevresindeki boşluklara hava girmesini sağlar. Ayrıca bitki-mantar etkileşimleri yoluyla, daha sağlıklı ve verimli toprakların oluşmasını sağlarlar. Ağaçlar , karbonu (organik madde) depolama, salınım ve erozyonu önlemeye yardımcı olduğundan, hassas zeminlerde eski büyümüş çalılık ormanını temizlemeyi bırakın. Daha fazla agroforestry (tarımsal ormancılık) sistemleri (verimli ağaçlar veya çalılıklar ve bitkiler karışımı) geliştirin, böylece arazimizdeki çok daha fazla ağaçtan verim, biyo çeşitlilik ve toprak koruma yararları elde ederiz. Tarım arazilerini otlaklara geri dönüştürmek, verimli toprak miktarlarını hızla arttıracaktır. Geçici çimlenmeleri içeren döner sistemler de toprakda organik maddelerin oluşmasına yardımcı olur. Karma ve organik tarıma doğru hareket edin, böylece yerinde organik madde kaynakları bulabilirsiniz.”

KİMYASAL GÜBRELERİN TOPRAK ÖMRÜNDEKİ ETKİSİNİ İNCELEYİN

“Farklı kimyasalların ve gübrelerin kombinasyonu dahil olmak üzere toprak biyolojisini nasıl etkilediğine yönelik, kendinizi daha fazla araştırma yapmaya teşvik edin. Organik tarım yapmayan çiftçiler, kullanmış oldukları gübrelerin toprak sağlığını engelleyip engellemediğini bilmek zorundadırlar; bu nedenle daha az zararlı gübre seçebilirler. Toprak yapısını ve toprak biyolojisini etkileyen, toprak kompaksiyonunu (sıkıştırma) azaltın. Traktörünüzü küçültün, zemindeki baskıları azaltın, makine geçişlerini azaltın ve arazilerinizi GPS ile izlemeyi kullanın, böylece her yıl ortalama yüzde 85'ten ziyade toprağın yüzde 5'inde çalışma yaparız. Gerekli ekim miktarlarını azaltmak için, uzun ömürlü bitkiler ve daha fazla ağaçla denemeye başlayın.”

EROZYON ŞANSINI AZALTIN

“Artmış erozyon riski ile ilişkili olma eğiliminde olan bitkileri ekmekten vazgeçin. Örneğin, Mısırın bir sürü gübre ve herbisit ihtiyacı vardır, geniş sıralı ve geç hasat edilmektedir, yani erozyon özellikli eğimli topraklarda mısır ekmek bir problem olabilir.”

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI, ETKİSİNİ HAFİFLETMEYE VE BUNA UYUM SAĞLAMAYA YARDIMCI OLUN

Tam çalışan bir toprak , taşkın riskini azaltır ve potansiyel kirleticileri nötralize ederek veya filtreleyerek, hektar başına 3750 ton su depolayarak yeraltı su kaynaklarını korur.

Gelişen toprak biyolojisine sahip topraklar , yükselen sıcaklık ve kuruma ile daha iyi başa çıkabilir ve besin dengesizliklerini önleyebilir. Uluslararası İklim Değişikliği Paneli, tarımsal emisyonların  yüzde 89'unun toprak karbon seviyelerinin iyileştirilmesiyle hafifletilebileceğini belirtmiştir. Araştırmalar Organik Tarım uygulamalarının bunun için en iyi yol olduğunu gösteriyor.”