Altınbaşak Toprak Analiz Laboratuvarı Sahibi ve Toprak Analiz Laboratuvarlar Derneği Başkanı ​Ramazan Baykuş, Ekin Kambur Böceği Zabrus hakkında Polatlı çiftçisini bilgilendirmek amacıyla açıklamalarda bulundu.

BAYKUŞ: SIK SIK KONTROL EDİNİZ VE DERHAL MÜCADELENİZİ YAPINIZ

Altınbaşak Toprak Analiz Laboratuvarı Sahibi ve Toprak Analiz Laboratuvarlar Derneği Başkanı ​Ramazan Baykuş açıklamalarında şu ifadelere yer verdi; “Değerli çiftçilerimiz şu günlerde havaların iyi gitmesinden araziye çıktığımda toprakların aşırı yağıştan dolayı kabarması  gördük. Buda ekin kambur böceği dediğimiz (zabrus) için aşırı çalışacağını düşünmekteyim. O yüzden tarlalarda zabrus dediğimiz ekin kambur böceği illeti sık sık kontrol ediniz ve derhal mücadelenizi yapınız. Sizlere bu illet hakkında bazı bilgiler verebilmek en büyük görevimizdir.”

TANIM VE YAŞAYIŞI

“Değerli çiftçiler. Ülkemizde bulunan önemli türleri zabrus, Erginler türlere göre farklılık göstermekle birlikte 12-22,mm boyunda ve 5-8 mm enindedir. Sırt kısımları dış bükey ve parlak siyah renktedir. Kışı toprak içinde hem ergin hem de toprak içinde geçirir. Soğuk havada hareketsiz olan larvalar toprak sıcaklığı 10.dercenin üstüne çıkması ile birlikte hareketlenir. Gelişmesi tamamlanan larvalar iklim koşularına bağlı olmakla beraber genellikle Nisan ayı sonlarında pupa olurlar ve mayıs ayı itibariyle erginler çıkar. Ama bu aralar iklim şartların normalin üzerinde olduğu için havaların ısınması ile beraber Zabrus dediğimiz böcek genç larvalar çıkıp zarar vermeye başlarlar. Erginler yazın sıcak günlerinde toprak içinde yazlamaya girerler. Yumurtalar iklim koşullarına bağlı olarak İla 20 gün içinde açılır. Bir dişi 40.ila 80 yumurta bırakmaktadır.”

ZARAR ŞEKLİ VE YAYILIŞI

“Zararı yaşam dönemine göre 3 e, ayrılır. 1-Genç larvalar, sonbahar aylarında uygun koşulları bulduklarında ekin yapraklarını toprak içine çekip yerler. 2-Olgun larvalar ilkbaharda yaprak ve sürgünleri yiyerek zararlı olurlar. Tarlalarda yer yer yenik bölümler, açık hububat sıraları ve boşluklar görülür. Bu durum verimin önemli ölçüde azalmasına neden olur. 3-Erginler hasada yakın günlerde başak tanelerini, ekimde ise toprak altındaki taneleri kemirerek zararlı olurlar.”

KONUKÇULARI

“Ergin ve larvaları yabani ve kültür türlerinde beslenir. Başlıca, buğday, yulaf ve çavdar, da zarar yapar. Bazen çimlenmekte olan mısır tohumların dada önemli zararlara sebep olur.”

MÜCADELESİ

“Aynı tarlaya üst üste birkaç yıl buğday veya bu zararların sevebileceği bir bitki türü ekildiğinde, yoğunlukla beraber zararda artmaktadır. O halde her şeyden önce ekim nöbetine gerekli önem verilmelidir. Nadasa bırakılan tarlalar uygun bir zamanda derince sürülmek suretiyle yabancı otlar yok edilirse zararı daha da azalır. Böylece tarladaki besin kaynaklar ortadan kalkacağı gibi birçok larva ve pupada toprağı sürme esnasında yok edilmiş olur.

Tahıllar olgunlaştıktan sonra tarlada ne kadar fazla kalırsa hasat esnasında tohumların toprağa dökülme oranı da o kadar artar. Buda erginlere ve ileride de larvalara bol besin kaynağı oluşturacağı çoğalması teşvik edilmiş olur. Bu nedenle tahıllar olgunlaşır olgunlaşmaz bekletmeden hemen tekniğe uygun hasat edilmesi çok faydalıdır.”

KİMYASAL MÜCADELE

“Ekin Kambur Böceklerine karşı en etkili mücadele, tohum ilaçlamasıdır. Bu nedenle zararların bulaşık olduğu alanlarda tohum mutlaka usulüne uygun ilaçlandıktan sonra ekilmelidir. Ancak zorunluğu kaldığı hallerde, zararı kısmen önleyebilmek amacıyla yüzey ilaçlamasında önerilir.”

İLAÇLAMA ZAMANIN TESPİTİ

“Tohum ilaçlaması bir yıl önce zararlının var olduğu bilinen alanlarda, yüzey ilaçlaması ise larva zararının bölgelere göre belirgin bir şekilde görüldüğü geç sonbahar ya da erken ilkbaharda yapılır. Zararlının var olduğu bilinen ekili alanlarda geç sonbahar ile nisan ayı ortalarına kadar süren periyotta yani ekinin kardeşlenme öncesi ve kardeşlenme dönemlerinde sürveyler gerçekleşmelidir. Bu sebep ile şu günlerde arazilerinizi sık sık kontrol ediniz ve zarara uğramadan erkende mücadelenizi yapınız.”