Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinin tarihinin masaya yatırıldığı 1. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi, 25-26 Aralık 2021 tarihlerinde İvedik Teknopark Ankara Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.


Kongreye İçişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Çankırı Milletvekili Salim Çivitcioğlu, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Kurşunlu Kaymakamı İlyas Öztürk, Kurşunlu Belediye Başkanı Şakir Kaymak , İvedik Organize Sanayi Başkanı Hasan Gültekin, Kongre Başkanı Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz, Ankara’da bulunan Çankırı dernek ve federasyon başkanları, Yurt içi ve dışından akademisyenler, sanatçılar, yazarlar, muhtarlar, Çankırı ve Ankara’dan gazeteciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.


Kongrede Kurşunlu yöresinin tarihi, coğrafi, insani ve kültürel değerleri bilimsel boyutlarıyla akademisyenler ve yerel tarih araştırmacıları tarafından iki gün boyunca ele alındı. Gençler tarafından oynanan Kurşunlu Halk Oyunları ise izleyenleri adeta büyüledi.


1.Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi’nin açılış konuşmasını yapanAfet Araştırmaları Derneği Başkanı da olan Kongre Başkanı Mehmet Eryılmaz, “Gariplerin ve edepli kişilerin hala dostu olan Kurşunluların düzenlediği 1. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi’ne hoş geldiniz, sefa getirdiniz. Evet kongremiz 1. kongre. Çünkü bunun devamını getirmek istiyoruz. Evet uluslararası bir kongre. Çünkü bu topraklarda tarihin daha önceki dönemlerinde yaşamış medeniyetlerin birikimlerine biz detay getireceğiz, biz oluşturacağız. 70 bilim insanı ve akademisyenin iki gün boyunca sunumlarını dinleyeceğiz. Son derece etkin kongrenin bugün başlangıcını gerçekleştiriyoruz. Bu bölgedeki tarihi eserlerin korunarak müzemize kazandırılmasını istiyoruz. Ümidimiz gençler! Yeni nesil Kurşunlu tarihiyle ilgilensin istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin ise tarihi yalnızca kronoloji olarak görmemek gerektiğini vurgulayarak "Tarihe sahip çıkarsak memleketimize sahip çıkarız." dedi. Kültürel kimliklere sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Çetin, "Varlığımızı koruyabilmek için buna köyümüzden, ilçemizden, şehrimizden ve ülkemizden başlamalıyız." şeklinde konuştu.


Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, konuşmasında; sekiz aylık görev süresinde vardığı kanaatin Çankırı’nın bir medeniyet ve kültür şehri olarak aynı zamanda Anadolu’nun iyi insan, erdemli insan modelinin mayasının da oluşturulduğu bir merkez konumda bulunduğunu, bu anlamda da Çankırı’da olmaktan, Çankırılılarla olmaktan ve Çankırı’ya hizmet etmekten çok mutlu olduğunu ifade etti.


Protokol konuşmalarının ardından iki salonda başlayan kongre iki gün boyunca yüzlerce kişiyi konuk etti ve YouTube üzerinden canlı olarak yayınlandı.


İkinci günün sonunda ise Çankırı Postası Televizyonuna katılan bilim ve düzenleme kurulu üyeleri kongreyi değerlendirdi. Kongrenin Bilim ve Düzenleme Kurulu Üyesi Araştırmacı Yazar Kadir Çimen de kongrenin sivil inisiyatif olarak Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz’ın yaktığı kutlu ateşe tüm Kurşunluların kıvılcım taşıması ile gerçekleştiğinin altını çizerek “Kongrenin diğer toplantılardan farkının herkesi kucaklaması, her düşünceden insanın söz sahibi olması, tarihin tozlu raflarında kalmış konuların ele alınması, soru ve cevaplarla halkla iç içe gerçekleşmesi.” şeklinde açıklamada bulundu.


İki gün süren kongrede 70 konuşmacının yaptığı sunumların, 2022 yılı yılında kitap haline getirilerek tarihçi ve araştırmacıların hizmetine sunulması bekleniyor.