Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel, derneğin faaliyetleri ve okuyucularla buluşan “Kalkışma- Sarsılma- Kuşatma” kitaplarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Polatel, Çankaya’daki dernek binasında sorularımızı yanıtlayarak, 31 yıllık meslek hayatına dair samimi ifadelerde bulundu.

Aytekin Polatel1

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Filistin Başkanı Abbas’ı TBMM’ye davet etti TBMM Başkanı Kurtulmuş, Filistin Başkanı Abbas’ı TBMM’ye davet etti

“DÜNYADA MUADİLİ YOK”

Çalışma hayatı boyunca birçok önemli olaya tanıklık eden Polatel, Türkiye Haber Kameramanları Derneğinin 2014 yılından bu yana başkanı. Meslek hayatında 31 yılı geride bırakan deneyimli isim, şu sıralar Haber Kameramanlığı Şefi olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Polatel, derneğin 1994 yılında kurulduğunu ve bu yıl 30. yılını kutlayacağını belirterek “Derneğimiz 1994 yılında kuruldu ve bu yıl 30. yılını belirli etkinliklerle kutlayacak. 1996 yılında ‘ZOOM Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışması’nı başlattık. Bu yarışmanın dünyada muadili yok. Bizler ‘en kötü’ ya da ‘en acıtıcı’ haber şeklinde değil, bir haber kameramanının yaratıcılığını ortaya koyarak bir haberi nasıl görselleştirdiğini değerlendiriyoruz. Bu yıl 28. ZOOM Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışması’nı yapacağız ve süreç Eylül ayında başlayacak” şeklinde konuştu. 

TÜRK DÜNYASINA ÖNEMLİ MESAJ

Polatel, “Geçtiğimiz yıl 27. Zoom Ödüllerini ilk defa yurt dışında, kardeş ülke Azerbaycan’da gerçekleştirdik. Bu yarışma, Türk Dünyası kamuoyuna önemli bir mesaj verdi ve iki ülkenin medya çalışanlarının birlikte hareket edebilme yeteneğini geliştirdi. 2009 yılında ise uluslararası bir kimlik kazandık ve Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Türkiye Haber Kameramanları Derneği’ adını aldık” diye sözlerini sürdürdü. 

Aytekin Polatel2

KAMERANIN GİZEMLİ HALİ ÇOCUKLARLA BULUŞTU

2007 yılında başlatılan “Benim Hikayem” projesine de değinen Polatel, “Bu projeyle, 9-14 yaş arasındaki çocukları profesyonel kameralarla tanıştırarak onlara neler yapabileceklerini sorduk. Haber metni nasıl yazılır, izledikleri filmlerin nasıl çekildiğini anlatmaya çalıştık. Amacımız, kameranın gizemli halini çocukların dünyasıyla buluşturarak tabana yaymaktı. Bu projeyle yılda on bin çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. O çocuklardan gelen mektuplar, bizim yaptığımız bu projenin ne kadar kıymetli bir proje olduğunu anlatıyor.” şeklinde konuştu. 

550 ÜYESİ BULUNUYOR

Türkiye Haber Kameramanları Derneği’nin 550’ye yakın üyesi olduğu ve bu üyelerin İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve Antalya başta olmak üzere Anadolu’daki birçok yerel televizyonda görev yaptığını söyledi. Derneğin, tarihe not düşülecek belgeler hazırladığını ve bu kapsamda çalıştıklarını ifade etti.

2016 yılında yaşanan hain darbe girişimi sonrasında “Kalkışma” kitabını çıkardıklarını belirten Polatel, bu kitapta 110 haberciye yer verdiklerini ve bu haberlerin sahada görev yapan haberciler tarafından yazıldığını vurguladı.

Habercilerin en iyi analiz ve gözlem yapabilme yeteneğine sahip olduklarını belirterek "Anlatacağımız herhangi bir anekdot tarihe inanılmaz bir kaynak verir. Düşünün; Kurtuluş Savaşı'ndaki bir muhabir olmuş olsaydık veya bir kameraman olmuş olsaydık. Görüyoruz bazen Kurtuluş Savaşı'ndaki o siyah beyaz görüntüleri. İlgiyle bakıp merak ediyoruz. İşte o durumu bugün bizler, hem görüntü hem de yazıyla detaylısını tarihe not ettik" dedi.

Aytekin Polatel

KILAVUZ KİTAP VURGUSU 

Son olarak Polatel, 6 Şubat depremi sonrasında “Sarsılma” isimli kitabı yayımladıklarını ve bu kitabın da haber kameramanlarının gözlem ve analiz yeteneklerini yansıttığını söyledi. Ayrıca, İsrail’in Gazze ablukasını anlatan “Kuşatma” isimli kitabı da çıkardıklarını belirtti. Bu üç kitabın dünya kamuoyuna önemli bir belge niteliğinde olduğunu ve iletişim fakültelerinde de kılavuz kitap olarak kullanılabileceğini ifade etti.

Aytekin Polatel3

“YEREL MEDYANIN DESTEKLENMESİ GEREKİR”

Polatel, yerel medyanın önemine vurgu yaparak, “Yerel medya, ulusal medyayı besleyen temel kaynaktır ve her zaman güçlü olması gerekir. Kaliteli personel bulma konusunda zorluklar yaşanıyor ve iletişim fakültelerinin sayısının artmasıyla birlikte kalitenin de artması gerekiyor. Yerel medya güçlenirse, ulusal medya uçar” diye belirtti.

Yerel medyanın güçlenmesinin ulusal medyayı da olumlu yönde etkileyeceğini belirten Polatel, Türkiye Haber Kameramanları Derneği olarak duyarlı bir sivil toplum kuruluşu olma yolunda ilerlediklerini ve çalışmalarını büyük bir özveriyle sürdürdüklerini vurgulayarak sözlerini noktaladı. 

Muhabir: TUĞBA AKKESEN