Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı İlçe Başkanı Bilal Haşim Avcı, enflasyonun en büyük halk düşmanı olduğunu belirterek, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 10 maddelik enflasyonla mücadele reçetesini sıraladı.

Avcı; “Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati göreve geldikten kısa bir süre sonra ne demişti; “Hani şöyle hayal edersiniz ya ‘Bir uyusam da altı ay sonra uyansam' diye… Bir uyuyun altı ay sonra uyanın Türkiye'de… Çok farklı noktalarda olacağız.” Sayın bakanın bu sözünün üzerinden 6 ay geçti. Sonuç; Altı ay öncesinin mumla arandığı noktada, ekonomik kriz, ekonomik buhrana doğru yol alıyor, yurttaş yağmur gibi zam sarmalı içinde soluk alamıyor. İvedilikle uygulanması gereken on maddelik çözüm reçetemizi Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu açıkladı. Çözüm; Halkın, hakkın, hukukun ve ortak aklın her şeyin üzerinde tutulduğu kurallar bütünüyle oluşacak bir yönetim anlayışıdır. ” değerlendirmesinde bulundu.

“EKONOMİ DEĞİL VATANDAŞIN CEBİNDEKİ DELİK BÜYÜDÜ”

Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı İlçe Başkanı Bilal Haşim Avcı, ekonomi üzerine yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: ‘’ Maliye Bakanı sayın Nureddin Nebati, göreve geldikten kısa bir süre sonra ne demişti; “Hani şöyle hayal edersiniz ya ‘Bir uyusam da altı ay sonra uyansam' diye… Bir uyuyun altı ay sonra uyanın Türkiye'de… Çok farklı noktalarda olacağız.” Sayın bakanın bu sözünün üzerinden 6 ay geçti. Sayın Bakanın, 6 ay uyusun da büyüsün dediği ekonomide ne, nasıl büyümüş bir bakalım. TÜİK’in rakamları ile bile, üretici enflasyonu yüzde 132.16, tüketici enflasyonu yüzde 73.50… Benzinin litre fiyatı, Nebati göreve başladığında 9,67 TL idi. Motorin ise 9.34 lira seviyesindeydi. Bugün ise benzinin litresi 26.23 TL’den motorininki ise 25.94 TL’den satılıyor. Benzinde zam oranı, Nebati’nin göreve gelmesinden bu yana yüzde 171,25 oldu. Bu dönemde motorin ise yüzde 177,73 oranında zamlandı. Yani ekonomi değil vatandaşın cebindeki delik büyüdü.”

“GÖZLERDEKİ IŞILTI DEĞİL VATANDAŞIN FATURA KAYGISI BÜYÜDÜ”

“Sayın Nebati, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na geldikten sonra vatandaş konutta kullandığı elektrikte yüzde 57,9 – 136,8 aralığında zamma maruz kaldı. Aynı dönem aralığında ticarethanelere yansıyan elektrik zam oranı yüzde 110,9-181,3 aralığında değişirken, sanayiciler için bu oran yüzde 237,5'i buldu. Son 6 ayda doğalgaz zamları ise meskenler için yüzde 119,4 oldu. Bu oran işyerleri için yüzde 148 ila yüzde 215 aralığında değişirken, gözlerdeki ışıltı değil vatandaşın fatura kaygısı büyüdü. Cumhuriyet tarihinde ilk defa AKP ile kamunun faiz borcu, anapara borcunu geçti. Faiz borcu büyüdü. İğneden ipliğe gelen zamlar ve vergi artışlarıyla bunalan vatandaşın borç ödemelerinde yaşanan sıkıntı, icra iflas istatistiklerine de yansıdı. 1 Ocak-13 Mayıs günleri arasında icra ve iflas dairelerine toplam 3 milyon 664 bin yeni dosya geldi. İcra dosyaları büyüdü. Boş baklava, çıkma sebze kavramlarını duyduk, gördük, yaşıyoruz. Altı ay uyuyup uyanmayı bir yana bırakın sayın Bakan hiç mi uykunuz kaçmıyor? Diye sormak gerekiyor.”

“BAKAN BEY İTİRAF GİBİ BİR AÇIKLAMA YAPTI”

“Yüzde yedi KDV indirimi hissedilmiyor,  gıda ürünlerinde, temel ihtiyaç maddelerinde zam oranları dehşet verici... İktidarın ve savunucularının ekranlarda çizdikleri pembe tabloların halk nazarında ve halkın yaşadığı acı gerçeklerin karşısında hükmü yok... Daha bir kaç gün önce Tarım Kredi market önünde ucuz şeker kuyruğunu iktidarın temsilcileri görmedi mi? Gerçi Bakan bey itiraf gibi bir açıklama yaptı. Uyguladıkları sistemin dar gelirlilerin gün gün artan mağduriyeti üzerine kurulu olduğunu... TÜİK’in gerçek dışı enflasyon rakamları, emeklinin, emekçinin hakkını gasp ediyor. TÜİK enflasyonu gerçeğin çok altında açıklayınca, maaş zamları, enflasyon farkları, açıklanan enflasyona göre yapılıyor ve bu milletin cebinden parasını almak ve bariz kul hakkı yemek olmuyor mu Nâs’ta? TÜİK madde madde enflasyon sepeti fiyat listesini neden yayımlayamıyor?’’ diye sordu. Avcı, ‘’ İsimler değişse de ekonomide kural tanımazlık devam ediyor. Ülke ekonomisi kral değil kural arıyor. İvedilikle uygulanması gereken on maddelik çözüm reçetemizi Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu açıkladı. Halkın, hakkın ve hukukun her şeyin üzerinde tutulduğu kurallar bütünüyle oluşacak bir yönetim anlayışıdır.”

“ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ HALKIMIZ İÇİN”

“TÜİK’in, Tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE) 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 2,98, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 73,50 oranı yurttaşların yaşadığı gerçeği yansıtmıyor. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup), tüketici fiyat endeksinin mayıs ayında yüzde 5,46, son 12 ayda yüzde 160,76 arttığını açıklıyor. Pembe tablolarla hayal satılıyor fakat ortada bir gerçek var, geçim derdi gün gün büyüyor. İthalat tüm Mayıs ayları rekorunu, dış ticaret açığı da tüm zamanların rekorunu kırdı. Yıllık tüketici enflasyonu yüzde 73.50 ile1998’den bugüne, üretici enflasyonu yüzde 132.16 ile 1995’ten bugüne en yüksek seviyeyi gördü.  Bunlar bu iktidarın eseridir. İvedilikle uygulanması gereken on maddelik çözüm reçetemizi Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu açıkladı. Halkın, hakkın ve hukukun her şeyin üzerinde tutulduğu bir yönetim anlayışıdır.”

Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı İlçe Başkanı Bilal Haşim Avcı, 10 maddelik çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı;

“-Merkez Bankası'nın başına derhal liyakatli bir ismi atayacağız. Bankayı siyasetin müdahalesinden kurtaracağız. Bankanın araç bağımsızlığına asla müdahale etmeyeceğiz.

- Ekonomide “kral değil, kural” olacak. Ekonomik ve Sosyal Konsey derhal toplanacak. Devlette liyakati ve adaleti sağlayacağız. Beytülmale el uzatanları, yolsuzluk yapanları, tüyü bitmedik yetimin hakkını yiyenleri, devlet yönetiminden süratle uzaklaştıracağız. Stratejik Planlama Teşkilatı'nı hızla kuracağız. Ülkenin en yetenekli kadroları burada toplanacak. Ekonominin gerçek fotoğrafını çekeceğiz. Çözüm planlarını da hızla çıkaracağız.

- Kamu Özel İşbirliği Projelerinde, dövizle belirlenen tarifeleri ve gelir garantilerini, ivedilikle Türk Lirası'na çevireceğiz. Gerekirse bu projelerin işletme haklarını, hukuk çerçevesinde kamuya geri alacağız.

- Dünya standartlarında bir Kamu İhale Yasası çıkaracağız. Yapılan büyük ihalelerin maliyetini ve verilen garantileri tek tek açıklayacağız.

-Bütçe disiplinini sağlayan mali çapaları yeniden güçlendireceğiz. Gerekirse yeni mali çapaları da getireceğiz. Varlık Fonu'nu derhal kaldıracağız. TBMM'de Kesin Hesap Komisyonu kuracağız. Sayıştay denetimini uluslararası standartlara çıkaracağız.

-Ülkemizin üretken kapasitesini ve verimliliği arttıracağız. Gençlerimizi dünya standartlarının üstünde eğiteceğiz. Dijital alt yapıyı hızla dünya standartlarının üzerine çıkaracağız. Bugün Dünya standartlarının gerisindeyiz. Teşvik politikasını, sanayicinin katma değeri yüksek ürün üreteceği noktalara taşımak için etkili bir biçimde kullanacağız. Enerji arz güvenliğini, temiz ve ucuz enerjiye erişimi sağlayacağız. Bu çerçevede, yerli ve yenilenebilir enerjiye öncelik vereceğiz.

-Kamu bankalarının kaynaklarının yandaşa, rant projelerine aktarılmasına derhal son vereceğiz. Ziraat Bankası sadece çiftçiye, Halk Bankası da sadece esnafa avantajlı kredi sağlayacak.

-Gıdada arz güvenliğini sağlayacağız. Kendi kendimize yeterliliği gerçekleştireceğiz. Planlama ve çiftçiye destek önlemlerini alacağız. Çiftçiye elektrik, gübre, yem gibi girdileri ucuza vereceğiz. Taban fiyatı, maliyet + makul kârı karşılayacak şekilde, önceden açıklayacağız. Çiftçinin kullandığı elektrikte, tüm vergi ve ek kalemleri kaldıracağız. Bankalarda ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde, takibe düşmüş çiftçi borçlarında faizleri derhal sileceğiz. Kredilerin geri ödemelerini 6 ay erteleyeceğiz. Tarımsal üretimde kullanılan mazottan ÖTV almayacağız.

-Derhal bir genelge çıkararak devlette israfa son vereceğiz. İsraf genelgesiyle, devlet millete örnek olacak. Bu suretle bütçede yarattığımız imkânları, dar gelirli ve dezavantajlı kesimlerin rahatlatılması için kullanacağız. Aile Destekleri Sigortası'nı hızla hayata geçireceğiz.

-Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Programını ortaklarımızla uygulamaya koyacağız. Evrensel adalet, hukukun üstünlüğü, ifade ve girişim özgürlüğü normlarını yakalamış, güçlü bir demokrasiyle taçlandırılmış, ikinci yüzyılın Türkiye'sini beraberce inşa edeceğiz. Ülkemizde iyi yönetişimi ve yargı bağımsızlığını sağlayacağız.”