Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı İlçe Başkanı Bilal Haşim Avcı,  14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü ile ilgili bir “Kutlayamama” mesajı yayımladı. Avcı, “İki haftada gübreye üç kez zam geldiğini gördük mü?  Gördük. Tarımsal ilaçlara gelen zamlar ortada... Mazotu hiç sorma...  Sulama maliyeti, elektrik maliyeti , vergileri de toplayınca... 14 Mayıs Çiftçiler Günü’ne tarladan bakınca, kutlamadan ziyade bir farkındalık günü olmalı.  Çiftçilerimizin, bizim dertlerimizin, sıkıntılarımızın farkına varın çağrısıdır 14 Mayıs... Bizler, Cumhuriyet Halk Partisi olarak çiftçilerimizin dertlerine derman olacak çözüm önerilerimiz ve iktidara geldiğimizde çiftçilerimiz için yapacaklarımızı tüm ziyaretlerimizde çiftçilerimizle paylaşıyoruz. Tarımsal üretimde kullanılan mazottan vergi alınmadığında, Çiftçi ürün fiyatını ekmeden önce bildiğinde, hesabı tutturulamayan köprülere geçiş garantisi yerine, hububat, yağlı tohum, baklagiller gibi belli ürünlerde çiftçiye alım garantisi verildiğinde, sulama faturası hasattan sonra ödendiğinde, tarımsal sulamada kullanılan elektrik faturası hasattan sonra ödendiğinde, tarım destekleri ve araçları haczedilemediğinde, çiftçi her yıl milli gelirden hak ettiği oranda destek aldığında, Dahilde İşleme Rejimi kapsamı hariç, hasat döneminde olan ürünlerin ithalatı yasaklandığında, doğrudan gelir desteği kapsamında yapılan ödemelerden vergi ve banka komisyonları kalktığında, yani halkın iktidarında 14 Mayıs Dünya  Çiftçiler Günü hakkıyla kutlanacaktır.” İfadelerinde bulundu.

MARKETTEKİ ETİKETTE MERCİMEK KANADA, PİRİNÇ RUSYA

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı İlçe Başkanı Bilal Haşim Avcı, “Her tarafından verim, bereket fışkıran memleketimizde, sen gidip ekip biçmek için tohumu bir çöl ülkesi olan İsrail'den alırsan, alış veriş için bir markete gittiğinde; mercimeğin Kanada, pirincin Rusya, elmanın İtalya, sarımsağın Çin menşeili olduğunu görüyorsan tarımda bile ithalatçı bir ülke konumuna getirilen ülkemizde tarımın çökme noktasını çoktan geçtiğini anlamak varılabilecek en doğru sonuçtur.” dedi. Avcı, “Polatlı’da tarlaların ekimine başlanacak, daha dakika bir, gübreye bir haftada 3 kez zam yapılıyor. Elektriğe zam... Mazotu sorma gitsin. Susuzluk sorunu kapıya dayanırdı, artık kapıyı kırıyor. DSİ sessiz...  Çiftçi kaderine terk edilmiş.  Gelecek nesilleri daha vahim tablo bekliyor. Gerçek şu ki tarım biterse biz de biteriz! İş işten geçtikten sonra müteahhitlere ödeme garantili köprülerin, otoyolların suyunda taş kaynatıp içeriz.” İfadelerinde bulundu.

ÇİFTÇİLERİMİZ İÇİN YAPACAĞIZ

Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı İlçe Başkanı Bilal Haşim Avcı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu iradesi Cumhuriyet Halk Partisi’nin çiftçilere yönelik çözüm önerilerini de paylaştı. Avcı, “Bizler, Cumhuriyet Halk Partisi olarak çiftçilerimizin dertlerine derman olacak çözüm önerilerimiz ve iktidara geldiğimizde çiftçilerimiz için yapacaklarımızı tüm ziyaretlerimizde çiftçilerimizle paylaşıyoruz. Başlıklar halinde ifade etmem gerekirse; Tarımsal üretimde kullanılan mazottan vergi alınmayacak.  Çiftçi ürün fiyatını ekmeden önce bilecek yani  hesabı tutturulamayan köprülere geçiş garantisi yerine, hububat, yağlı tohum, baklagiller gibi belli ürünlerde çiftçiye alım garantisi verilecek. Sulama faturası hasattan sonra ödenecek. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik faturası hasattan sonra ödenecek.  Tarım destekleri ve araçları haczedilmeyecek. Çiftçi her yıl milli gelirden hak ettiği oranda destek alacak. Dahilde İşleme Rejimi kapsamı hariç, hasat döneminde olan ürünlerin ithalatı yasaklanacak. Doğrudan gelir desteği kapsamında yapılan ödemelerden vergi ve banka komisyonları kalkacak. Ürün paritelerini sürdürülebilir seviyeye çıkaracağız. Meraları koruyacak ve besiciye açacağız. Üreticiyi girdi fiyatları karşısında ezdirmeyeceğiz. Süt üreticimiz 1 kilo süt satıp, bunun parasıyla en az 1,5 kilo yem alabilecek. Besicimiz ürettiği 1 kilo eti satarak, bunun parasıyla 25 kilo yem alabilecek. Tarım sektöründe gençler ve kadınlar için teşvik getireceğiz. Gençlerin tarımsal üretimde yer alması için “Gençler Üretiyor” teşvik programını açıklayacağız. Kadınların ve gençlerin tarımda istihdamının artması için sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenmesini sağlayacağız. Arıcılık yapılan bölgelerde laboratuvar kuracağız. Hiçbir bal üreticisinin alın terinin sömürülmesine izin vermeyeceğiz. Halkın iktidarında, akılcı ve çağın gereklerine uygun, merkezine çiftçiyi, üreticiyi alan tarım politikalarıyla desteklenerek kurdukları üretici kooperatifleri ile ihracatla yarışan, hak ettiği değere ulaşan, nasıl ekeceğim tasası tarihe karışan çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü hakkıyla kutlamanın umuduyla, tüm çiftçilerimizi, alın terinin kutsiyeti ile selamlıyor, saygılarımı sunuyorum.’’ dedi.