Panelin açılışında konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, çevresel hedeflere ulaşılırken ekonomik istikrarın da gözetilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Çevresel hedeflere ulaşırken ekonomik istikrar da gözetilmeli" dedi.

Ankara’da park halindeki temizlik aracı alev topuna döndü Ankara’da park halindeki temizlik aracı alev topuna döndü

ATO Meclis Salonu’nda gerçekleşen panelde, karbon fiyatlandırma ve emisyon ticaret sistemi gibi mekanizmaların uygulanmasının KOBİ’lere ek yük getirmesi halinde üretim kapasitesinde daralma, rekabet gücünde azalma ve istihdamda gerileme gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkabileceği uyarısında bulunan Gürsel Baran, bu nedenle yeni düzenlemelerin adil, kademeli ve destekleyici bir yaklaşımla tasarlanması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı Avrupa Birliği'nin "Yeşil Mutabakatı" ve "Sınırda Karbon Düzenlemesi"ne de değinen Baran, bu sürecin reel sektörü yakından ilgilendirdiğini ve Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 40'ından fazlasının AB'ye yapıldığını hatırlattı. Karbon fiyatlandırma ve ETS mekanizmalarının doğru tasarlanması halinde ekonomiye yeni fırsatlar sunabileceğini, aksi halde ekonomik anlamda telafisi zor yaralar açabileceğini ifade etti.

PANELE YOĞUN KATILIM

Sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda iş dünyasının yeşil dönüşüm sürecine uyumunu desteklemek amacıyla düzenlenen panelin açılış konuşmalarını ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, Kamu Gözetimi ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) Başkanı Dr. Hasan Özçelik ve Maliye Hesap Uzmanları Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nevzat Saygılıoğlu yaptı.

Panelde, "Tahkime Elverişlilik ve Tahkim Sözleşmesi", "Tahkim Yargılaması ve Güncel Gelişmeler", "Hakem Kararlarının İptali" gibi konuların yanı sıra, "Karbon Vergisinin Dünyaya Yıldızlararası Yolculuğu", "Emisyon Ticaret Sistemi ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması", "Yeşil Mutabakat Eylem Planı ve AB'deki Son Gelişmeler", "İklim Değişikliği Düzenlemelerine Sektörel Bakış", "AB'nin Emisyon Ticaret Sistemi Politikası ve Uluslararası Ticarete Yansıması", "Türkiye'de İlk Zorunlu Sürdürülebilirlik Raporlaması", "Karbon Vergisinde Uluslararası Deneyimler" gibi başlıklar da uzmanlar tarafından ele alındı.

KGK Başkanı Dr. Hasan Özçelik, konuşmasında Türkiye'nin karbon emisyonuyla dünyada 16. sırada olduğunu belirterek, yeniçağla birlikte teknoloji ve dijital dönüşümü başarabilirsek daha az karbon salınımı yapabileceğimizi söyledi. Maliye Hesap Uzmanları Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nevzat Saygılıoğlu ise küresel karbon fiyatlandırması sonucu sağlanan gelirin 2023'te 104 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştığını ve dünya çapında 75 karbon fiyatlandırma aracının faaliyette olduğunu aktardı.

Kaynak: Haber Merkezi