ATO’nun 60 No’lu Restoran, Lokanta ve Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi tarafından düzenlenen “Kahve Zirvesi ve Mini Festivali”nde konuşan Baran, UNESCO’nun 5 Aralık 2013'te Türk kahvesi kültürünü "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi"ne aldığını hatırlattı.
"TÜRK KAHVESİ KÜLTÜREL BİR MİRAS"
Bu tarihten itibaren her yıl 5 Aralık’ın "Dünya Türk Kahvesi Günü" olarak kutlandığını vurgulayan Baran, Türk kahvesinin kültürel bir miras olmasının yanı sıra, global alanda yaygınlaşmasının da büyük bir öneme sahip olduğunu ve bu mirası ekonomik katkıya dönüştürmeyi amaçladıklarını ifade etti.
"GELECEK NESİLLERE AKTARILMASI GEREKİYOR"
Türk kahvesinin, kültürel değerlerin ötesinde, toplumsal bağları güçlendiren, hatta evlilikten barışmaya kadar pek çok önemli olayla ilişkilendirilen bir gelenek olduğunu belirten Baran, bu geleneğin gelecek nesillere aktarılması gerektiğinin altını çizdi.
"DÜNYADA KAHVE PAZARI HIZLA BÜYÜYOR"
Dünyada kahve pazarının hızla büyüdüğüne dikkat çeken Baran, küresel kahve pazarının 460 milyar dolar seviyesine ulaştığını, kahvenin dünyanın en yaygın içeceklerinden biri olmasının yanı sıra büyük bir ekonomik öneme sahip olduğunu söyledi.
"BAŞKENT ANKARA KAHVE SEKTÖRÜNDE HIZLA GELİŞİYOR"
Türkiye’nin son yıllarda kahve üretimi ve ihracatında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirten Baran, Türkiye’nin 155 milyon dolarlık kahve ihracatı yaptığını ve 146 ülkeye kahve sattığını ifade etti. Ayrıca, Başkent Ankara’daki kahve sektörünün hızla geliştiğini, şehrin önde gelen kahve firmalarına ev sahipliği yaptığını sözlerine ekledi.