Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, büyük bir saygı ve hayranlıkla anılır. Onun hayatına ve liderliğine daha yakından tanıklık etmek isteyenler, Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde yer alan Atatürk Orman Çiftliğindeki Atatürk Evi Müzesini ziyaret edebilirler. Atatürk’ün doğduğu ve çocukluğunun geçtiği Selanik’teki evinin aynı planı ve ölçüleri ile yapıldığı Atatürk Orman Müzesi, ziyaretçilerini beklemekte. 

Selanik’teki Atatürk Evi’nin aynı plan ve ölçüler içerisindeki bir örneği

Atatürk’ün 100. Doğum Yıldönümü etkinlikleri içerisinde, Türk Ulusu’nun Ata’sına sevgi ve saygısının kanıtı olarak Selanik’teki Atatürk Evi’nin aynı plan ve ölçüler içerisinde bir örneği, Ankara Ticaret Odası’nın girişimi ile Çarmıklı kardeşler tarafından Atatürk Orman Çiftliği sınırları içerisinde yaptırılmıştır.  Evin temeli, 1981 yılında, Atatürk'ün manevi doğum günü kabul edilen 19 Mayıs günü saat 17.00'de dönemin 18. başbakanı olan Saim Bülent Ulusu tarafından atılmıştır. Evin açılışı ise Atatürk'ün ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım 1981 tarihinde, Kenan Evren tarafından gerçekleştirilmiştir. 

Pursaklar'ın esnafına güçlü destek: Başkan Çetin talepleri dinledi Pursaklar'ın esnafına güçlü destek: Başkan Çetin talepleri dinledi

Ev kopyalanırken gerçeğinin ölçülerine birebir sadık kalınmış, orijinalde olduğu gibi üç katlı ve pembe renkte inşa edilmiştir. Taş merdivenli kapıdan binaya girdiğinizde, taşlık kiler ve hizmetçi odasını, ikinci katta, sofa, mutfak, oturma odası ve misafir odasını göreceksiniz. Üçüncü katta ise sofa, Atatürk Odası ve Müze Odası’na girip, Atatürk’ün kişisel eşyalarıyla tanışabilirsiniz.

Evin Bölümleri:

1.Kat: Sokak kapısından taşlığa girilir. Taşlık, matla taşlarından yapılmış olduğu için zemin döşenmiştir. Bahçeye açılan kapının sağına gelen duvara bir gaz lambası ve lavabonun önüne bir ibrik ile leğen konulmuştur. Bundan başka duvarlara, eşyalara dokunulmaması ve sigara içilmemesi için Türkçe ve Yunanca yazılı iki levha monte edilmiştir. Taşlık harici kiler ve hizmetçi odası da 1. katın bölümleridir.

 

2.Kat: Sofa: 4.35 x 3.90 metre genişliğinde Şarköy kilimi ile döşelidir. Kilimin kumaşı zemin üzerine siyah ve beyaz, bej, kahverengi, yeşil, kırmızı, gri renklerle testere ucu gibi işlenmiş tırtıllı göbeği vardır. 2.katın bölümlerinden diğerleri de mutfak, oturma odası, ve misafir odasıdır. 

3.Kat: Burada ise Şarköy ile döşenen bir sofa mevcutken, Sofanın sokağa bakan pencereleri önünde Rumeli stili bir sedir vardır. Sofanın patiska perdeleri üzerine kabartma, şarap renkli ve çiçek motifli kumaştan perdeler ve perdelerin üst kısımlarını kaplayan ve yanlara sarkan aynı renkte saçak, farbelalar konmuştur. Son olarak Atatürk odası ve Müze Odası da Atatürk Evi Müzesinde yer alan bölümlerdir.