Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi istirahatgâhı olan Anıtkabir, Türkiye'nin başkenti Ankara'da, büyüklüğü ve mimarisi ile dikkat çeken bir anıt mezar kompleksidir. Atatürk'ün naaşı, Anıtkabir'in merkezindeki mozolede yer alır ve bu anıtsal yapı, sadece bir mezar değil aynı zamanda Türk milletinin birlik ve beraberliğini de simgeler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir'in en değerli özelliklerini biliyor muydunuz? 

Anıtkabir, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de vefatından sonra inşa edilmiştir. Anıtkabir, sadece bir liderin mezarını değil, aynı zamanda Türk milletinin ortak değerleri ve Kurtuluş Savaşı'ndaki çatışmalarının mücadelesini de simgeler.

İşte, Anıtkabir'in bilinmeyen ayrıntıları ve en değerli özellikleri

Mimar Emin Halid Onat ve heykeltıraş Ahmet Orhan Arda tarafından tasarlanmıştır

Anıtkabir, mimar Emin Halid Onat ve heykeltıraş Ahmet Orhan Arda tarafından tasarlanmıştır. Asimetrik bir plana sahip olan Anıtkabir, dünya genelinde benzerine rastlamak zor olan özgün bir mimariye sahiptir. Anıtkabir'in inşasına 1944 yılında başlanılıp, 1953 yılında yapımı tamamlanmıştır. 

Atatürk 1938 yılında hayatını kaybedince naaşı, Ankara'da bir anıt mezar inşa edilene kadar Ankara Etnografya Müzesi'nde kalacağı açıklanmıştı. 1 Mart 1941 yılında uluslararası bir yarışma yapılmıştır. Yarışma sonrasında yapılan değerlendirmeler sonucunda 2 Mart 1942'de Emin Onat ve Orhan Arda'nın projesi, birtakım değişiklikler yapılarak uygulanmasına karar verildi. 9 Ekim 1944'te gerçekleştirilen temel atma töreniyle inşaata başlandı. 

262 metre uzunluğundaki Aslanlı Yol

Anıtkabir; Aslanlı Yol'dan, tören alanına, anıt bloklarından, mezar odasına, müzelerden daha birçok anlamı içinde barındırmakta. Atatürk'ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir, 750 bin metrekarelik alanda yer almakta. Anıtkabir'in 120 bin metrekaresi anıt blok oluştururken geri kalan kısmında ise Barış Parkı bulunmakta.

Anıtkabir'e gelen ziyaretçiler Atatürk'ün mozolesine çıkmadan önce 262 metre uzunluğundaki Aslanlı Yol'dan geçmek durumundalar.Aslanlı Yol, aralarında 5'er santimlik boşluk olan asimetrik döşenmiş taşlardan oluşmakta. Burada yürürken başı eğerek yürümek adeta kaçınılmaz. Yolun asimetrik taşlarla döşenmesinin amacı; ziyaretçilerin yere bakarak yürümesi ve Atatürk'ün mozolesine başları önde eğik, saygıyla çıkmalarını sağlamak olarak belirtilmekte. 

24 aslan heykeli,24 Türk Oğuz boyunu simgeler

Yol boyunca aynı zamanda 24 aslan heykeli görülmekte. 24 aslan heykeli ise 24 Türk Oğuz boyunu simgelemekte. Anıtkabir'e Anadolu Meydanı tarafından girildiğinde ise ziyaretçiler kadın ve erkek heykel gruplarını görebilmekte. İstiklal Kulesi'nin önündeki ulusal kıyafetler giymiş üç kadın heykeli ile Hürriyet Kulesi önündeki üç erkek heykeli ayrı anlamlar taşımakta.

Polatlı şampiyonluk için tek yürek oldu Polatlı şampiyonluk için tek yürek oldu

Ziyaretçiler, Aslanlı Yol'dan yürüdükten sonra, 15 bin kişi kapasiteli tören meydanını görebilmekteler. Atatürk'ün mozolesine ise 42 basamaklı bir merdivenden çıkılarak ulaşılmakta. Merdivenlerin sol bölümünde, 'Başkomutanlık Meydan Savaşı kompozisyonu' yer alırken, merdivenlerin sağ kısmında da 'Sakarya Meydan Savaşı Kompozisyonu' yer almakta. Her iki kabartma kompozisyonunun anlatım yönü, merdivenlere doğrudur. Başkomutanlık Meydan Savaşı Kabartma kompozisyonunu heykeltraş Prof. Zühtü Müridoğlu yaparken, Sakarya Meydan Savaşı  kabartma kompozisyonunu da heykeltraş İlhan Korman yapmıştır. Merdivenlerin ortasında Hitabet Kürsüsü bulunurken mozolenin girişinde Şeref Holü yer almakta. 

Girişte, 27 kirişten oluşan tavandaki halı ve kilim desenlerinden oluşan altın yaldızlı mozaik süsler dikkati hemen çekmekte. Holün en sonunda ise Atatürk'ün sembolik lahdini görebilirsiniz. Bu lahit taşı ise, Osmaniye'den getirilen tek parça mermerden oluşmakla birlikte toplamda 40 tondur. 

Misak-ı Milli Kulesi'nden girilen yerde Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi de bulunuyor. Müze, dört ana bölümden oluşur. İlk bölümünde Atatürk'ün kullandığı ve yabancı devlet adamlarınca hediye edilen eşyalar, ikinci bölümünde Çanakkale, Sakarya muharebeleri ile Büyük Taarruz'un anlatıldığı panoramalar ve galeriler yer almakta. Müzenin son bölümü ise Atatürk'ün kitaplarından olan 3 bin 123'ü eseri sergilemekte.

Galeri alanında ise Lahit taşının tam altına denk gelen Atatürk'ün mezar odası bulunmakta. Bu odada büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mezarı yer alıyor. Ziyaret saatlerinde, odanın görüntüsü kapı önündeki yer alan ekranda, kameralardan ziyaretçilere gösterilmekte. Bayrak direğinin kaidesinde Afyon Beyaz mermeri kullanılmıştır. Osmaniye- Çağşak köyünün, vişne çürüğü rengindeki beyaz kalsit damarlı kireçtaşı, 40 ton ağırlığa sahip olmakla birlikte Atamızın lahdinde ve Mezar Odası'ndaki sandukada da kullanılmıştır. 

Anıtkabir, sadece bir anıt mezar değil, aynı zamanda Türk milletinin savaş dönemindeki çarpışmasını ve birliğini simgeler. Her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçi tarafından ziyaret edilen Anıtkabir, Türk tarihinde benzersiz bir yere sahiptir. Anıtkabir, sadece mimarisi ve sanatıyla değil, aynı zamanda Türk milletinin birlik beraberliğine ve Atasına olan sevdasını yansıtır. Bu yapıda ziyaretçiler, geçmişe saygı gösterirken, Atatürk'e olan bağlılıklarını da gösterirler. Anıtkabir, Türk milletinin ortak hafızasında sonsuz bir anlam taşıyan bir abidedir.

Haber: Tuğba Akkesen