Günsel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Tufan Atacar, toprak hazırlığı ve toprak işleme yöntemlerine ilişkin gazetemize konuştu, çiftçiler için faydalı bilgiler verdi.

Polatlı Günsel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Tufan Atacar, tarla hazırlığı, toprak işleme, hazırlama ve nadas konularında bilgilendirdi. Atacar, toprak işlenmesi hakkında gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi:

TOPRAK HAZIRLIĞI NEDİR?

“İyi tohum yatağı hazırlığı da toprak bünyesine uygun tarım alet ve makinaları kullanarak zamanında, tekniğine uygun bilinçli bir toprak işleme ile mümkündür. Bu durumun korunması için herhangi bir araçla gevşetilmesi, ufalanması ve karıştırılması olarak tanımlayabiliriz.”

TOPRAK İŞLEME NASIL YAPILIR?

“Toprak işleme; çizel pulluğu, diskli aletler, tarla kültivatörleri, Kesme pulluklar veya ot yolucularla yapılmaktadır. Yabancı otlar, herbisit uygulaması ve/veya ürünün çapalanması ile kontrol altına alınmaktadır.”

TOPRAK NASIL İYİLEŞTİRİLİR?

“Bitkilerin olduğu yerlerde toprak, bitkilerin gövdelerine ve köklerine zarar vermeden yüzeysel çapalanmalı ve üzerine organik gübre serilmelidir. Yüzeydeki gübreler, zamanla doğal bir şekilde, solucan ve diğer böcekler vasıtasıyla toprağın derinliklerine iner, toprağınızı iyileştirir.”

TARLA SÜRÜMÜ KAÇ CM OLMALI?

“Tarla hazırlığında amaç; ön bitki artıklarını toprağa karıştırmak, yabancı otları yok etmek, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, çimlenme, çıkış ve büyüme için uygun rutubet, havalanma ve sıcaklığı sağlamaktır. Tarladaki ön mahsül kaldırıldıktan sonra 20-25 cm derinlikte pullukla sürülür.”

NADASTA TARLAYI İŞLEMENİN AMACI NEDİR?

“Nadasta tarlayı işlemenin amacı toprakta biriktirilmekte olan nemin ve minerallerin yabancı otlar tarafından tüketilmesini önlemektir. Kara nadasta toprağın pullukla işlenip devrilmesi, yüzeyin ufalanmasına neden olur. Tarla su ve rüzgar erozyonuna açık hale gelmektedir.”