Antalya Konyaaltı'nda Tünektepe Teleferik Tesisi'nde yaşanan korkutucu olayda, teleferiğin direklerinden biri yerinden koparak kabine çarptı ve kabinin tabanının kopmasıyla içerisinde bulunan 8 kişi metrelerce yükseklikten yere düştü.

Yaşanan acı kazada kabinde bulunanlardan 1 kişi yaşamını yitirirken 7 kişi de yaralandı. Diğer kabinlerde mahsur kalanları kurtarılabilmesi için AFAD’la koordineli bir şekilde çalışma başlatıldı.

Antalya Teleferik Faciasına Ilişkin Makine Mühendisleri Odası’ndan Açıklama! (1)

Trump'ın eski yardımcısı, 'sus payı' davasında ifadesini verdi Trump'ın eski yardımcısı, 'sus payı' davasında ifadesini verdi

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, yaşanan olayın ardından açıklamada bulundu.

Başkan Atmaca yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Teleferik tesisinin teknik özellikleri, bakım ve tesis operatörlerinin yeterliliği ve sistem donanımlarının uygunluğu, TMMOB Makine Mühendisleri Odası ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası tarafınca incelenmiş, 8 Kasım 2017'de düzenlenen ruhsatla, mevcut durumunun korunması koşuluyla çalıştırılmasının 'uygun' olduğu kanaatine varılarak tesis ruhsatlandırılmıştır.”

"Antalya, Sarısu-Tünektepe'de bulunan, imal yılı 2016 olan 8 kişilik kabinli otomatik klemli teleferik tesisinin teknik özelliklerinin, bakım ve tesis operatörlerinin yeterliliği ve sistem donanımlarının uygunluğu, TMMOB Makine Mühendisleri Odası ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası tarafınca incelenmiş, 8 Kasım 2017'de düzenlenen ruhsatla, mevcut durumunun korunması koşuluyla çalıştırılmasının 'uygun' olduğu kanaatine varılarak tesis ruhsatlandırılmıştır. Ruhsatlandırma öncesi ilk inceleme 12 ve 13 Aralık 2016'da yapılmış, eksiklikler tespit edilmiş, eksikliklerin giderilmesi neticesinde 16 Ekim 2017'de yapılan inceleme sonucunda söz konusu ruhsatlandırma gerçekleştirilmiştir.”

“ODAMIZA BÖYLE BİR TALEP GELMEMİŞTİR”

“Ancak önemle belirtmek isteriz ki söz konusu tesisin ruhsatlandırma sonrası yapılması gereken yıllık periyodik kontrolleri Odamız tarafından gerçekleşmemiş ve Odamıza böyle bir talep gelmemiştir. Ruhsat belgesinde de yer alan 'mevcut durumunun korunması koşuluyla çalıştırılmasının uygun olduğu' ifadesine dikkati çekmek isteriz. Ruhsat aşamasında var olan uygunluğun sürekliliği, ana bakım ve periyodik kontrollerin eksiksiz yapılmasıyla mümkün olacaktır."

“PİYASANIN İNSAFINA BIRAKILMAMASI GEREKTİĞİNİ VURGULARIZ”

"TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) 'İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği' kapsamında uzun yıllardır standartlar kapsamında birçok iş ekipmanının periyodik kontrollerini kamusal denetim anlayışıyla yapmaktadır. Periyodik kontrol mekanizmasının piyasanın insafına bırakılmaması, bu denetimlerin kamusal alanda hizmet veren akredite kurumlar tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini bir kez daha vurgulamak isteriz. TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak, ülke genelindeki yaygın örgütlülüğümüz ve yetişmiş teknik personelimiz ile iş ekipmanlarının sağlıklı ve güvenli kullanımına yönelik periyodik kontrollerinin yapılması için kamusal sorumlulukla görev almaya her zaman hazır olduğumuzu da kamuoyunun bilgisine sunarız."