Ankara'da birçok tarihi konak vardır. Ankara'ya gelen vatandaşlar şehrin doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi yapılarıyla da ilgileniyor. Ankara'da bulunan tarihi yapılardan bir tanesi de Merik Konağı'dır. Merik Konağı, inşa edildiği ilk günden beri Ankaralı vatandaşlar için merak uyandırıyor. Sizler için Merik Konağı hakkındaki bilgileri araştırdık. İşte detaylar...

Merik Köşkü, 25 Aralık 2008 tarihinden itibaren müze olarak hizmet vermektedir. Anadolu Mimarlık ve Mobilya Kültürel Miras Müze ve Araştırma Merkezi, Türkiye'nin ilk mimarlık ve mobilya müzesi unvanına sahip bu yapıda ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Ankara'da zehir tacirlerine göz açtırmadılar! Tam 49 kişi yakalandı Ankara'da zehir tacirlerine göz açtırmadılar! Tam 49 kişi yakalandı

Köşk, saray, cami, ev gibi 30 yapının ofisleri Anadolu mimarisinde iç ve dış mekanlarda kullanılan 1000 şekil ve desen kullanılarak inşa edilen bu yapı, sahibinin zengin kültürel yapılarının yansıması olarak kullanılacak bir yapıdır. . Görkemli görünümü ve son derece detaylı işçiliğiyle dikkat çeken Merik Köşkü'nün de özel bir tarihi var.

Merik Konağı'nın hikayesi:

Merik Köşkü, adını Ali Rıza Bozkurt'un annesi Meryem Hanım'dan almıştır. Çünkü annenin eğitim sevdasını onurlandırmak ve onun anısını yaşatmak için yaptırdığı Merik Köşkü adı aslında ana köydeki lakabından gelmektedir. Osmanlı mimarisinin en seçkin örnekleri kopyalanarak tasarlanan bu köşk, 2008 yılından bu yana müze olarak sergilenmekte olduğu gerçeğine kapılarını aralıyor. Merik Köşkü'nün hikayesini oğlu Ali Rıza Bozkurt'un ağzından dinleyelim:

"Merik adı annemin lakabından geliyor. Asıl adı Meryem. Sivas'ın Kangal ilçesine bağlı Mamaş köyündeyiz. Annem köyde okuma yazma bilen tek kadındı. Yazardı. Köylüler onu "Merişim" derdi. Lakabı "Merik". Köyde geçmişe bakınca bizi annemin çocukları olarak bilirlerdi. Sıradan bir köylü kadınla geçinirdi, depoları ve 'olağanüstü yol' sanatını severdi. ... Kalmak konusunda tutkulu gibiydi. Doğru bölümleri okumazsanız, ahirette iki elim de yanınızda olur." Annemizin hatırasını yaşatmak adına bu vasiyeti büyük bir sorumlulukla kabul ettik.

Bu bilinçle Merik Eğitim, Kültür ve Sanat Vakfı'nı oluşturduk. Bu evden elde edilecek geliri belirli süreler içinde, ücreti ödendikçe vakfa bağışlamayı taahhüt ederler. Türkçe eğitimine ve müfredatına fayda sağlamak için ve annemizin anısına bu adımı attık. Bu girişim bize çok fazla mutluluk ve anlam veriyor. Annemin değerli hatırasını yaşatmak ve gelecek nesilleri daha iyi eğitim ve kültür imkanlarıyla buluşturmak için Merik Eğitim, Kültür ve Sanat Vakfı'nı kurduk."

Merik Konağı'nın sahibi kim?

Çevre, mimari ve mobilya kültür mirasının müzesi olarak hizmet veren Merik Konağı, kökleri Sivas'ın Kangal ilçesine kadar uzanan bir ailenin Bozkurt kanadından kalan mirası. Yapıldığı zamandan beri dağınık olan bu bölgede her köşede Bozkurt'un kanatları ve konağı yaptıran Ali Rıza Bozkurt'un büyük emeği vardır. Peki Ali Rıza Bozkurt kimdir bu sorunun cevabını gelin birlikte bulalım.

Merik Konağı'nda ne var?

Merik Köşkü'ne yansıyan yapıya yansıyan mimari detayların yanı sıra pek çok seçkin mobilya ve el sanatları bulunmaktadır. İçeride ve dışarıda her detayı birbirinden değerli ustalar tarafından el işçiliğiyle işlenen bu özel bölgenin inşa edilme amacı, 17., 18. ve 19. yüzyıllardaki Türk yaşam mimarisinin, döşemelerinin ve kültürünün Ankara'ya taşınmasını sağlamaktır. tüm Anadolu'ya ve gelecek nesillere ulaştık. Bu nedenle, bu cennetin her köşesinde bulunan mobilyalar, dekorasyonlar ve mimari detayların çok değerli olduğunu söylemekte fayda var.

Merik Konağı hangi günler açık?

Merik Konağı, Pazartesi hariç haftanın altı gün günleri 10:30-16:30 saatleri arasında ziyarete açıktır. 7 yaş altı ve 65 yaş üstü çocuklar için ücretsiz olan Merik Köşkü, müze ücreti ödenerek ziyaret edilebiliyor. Merik Köşkü'nü ziyaret etmek isteyenler için müze girişinde kimlik ibraz etmenin zorunlu olduğu unutulmamalıdır.