Ankara'nın en ilginç köy ismi nedir? Ankara'nın en ilginç köyü neredesir? gibi aramalar yapılıyor. Detaylarını haberimizde bulabilirsiniz... Ankara tarihi yapısıyla ön plana çıkan şehirler arasında yer alıyor. Türkiye'nin başkenti olan Ankara'da pek çok ilginç şeyler bulunuyor. Bunlardan bir taneside köylere verilen isimleri. Ankara'da çok farklı köy isimleri bulunuyor. Ankara'nın en ilginç köy ismini sizler için araştırdık. İşte detaylar..
Yusufkuyusu Köyü nerede?
Yusufkuyusu, Ankara ilinin Şereflikoçhisar ilçesine bağlı bir köydür. Köye ve bölgede yaşayan Kürtlere göre mahallenin adı Taxtalia' 28 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Köylülerin hepsi aynı soydan geliyor ve 11. kuşaktan bir babaya dayanıyor. Köyün tüm sakinleri Nergisoğlu'dur (Nergis'in torunu). (Gisko)
İlçenin resmi adı eski caminin yanında bulunan göçebeler tarafından yüzyıllardır kullanılmış, ancak halen kullanılan kuyudan geldiği için ancak bu köylüler tarafından şimdiki köye yerleştikten sonra kullanılmıştır. (Yusuf kimdir. Ayrıca çok derin olmayan kuyunun sebebinin "Yusufkuyusu" olup olmadığı, Harran'daki veya Mısır'daki 100 m derinliğindeki kuyuyla bir ilgisi olup olmadığı da bilinmemektedir. Yusuf'un atladığı rivayet edilir.)
Taxtalia, Kürtçe'de "çiftlik önü" veya "mezranın çevresi" anlamına gelir (vergi = mezra veya ilçe, ali = çevre veya yakın veya daha uzak).
Yusufkuyusu köyünün tarihi
Köyün ana vatanı Mezopotamya'dır. Pek çok mahallede olduğu gibi adanın da nüfus geçmişine ilişkin resmi bir kayıt bulunmuyor. Köy, başlangıçta komşu Büyükkışla ilçesi Şereflikoçhisar'ın yaylası/mezrası iken, yaklaşık 100-120 yıl önce ayrı bir birim haline gelmiştir. Buna istinaden Osmanlı Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında ilçenin adı “Kare-i Cedid” (yeni kiralanan/kiralık) olarak kullanılmıştır. "Yusufkuyusu" Köyü 1930'lu yıllardaki Türkleşme dalgası sırasında alınmıştır. Bölgenin en ileri gelenleri/yöneticileri olan Nasır Ağa'nın o dönemde geçirdiği zaman nedeniyle Büyükkışla sakinleri tarafından Ata-köy'e "Günde Nasır" adı verilmiştir. zaman bir platoda kaldı.
İki köy arasında kan bağı kalsa da iki ayrı yapı geliştirmişlerdir. Köyde Kürtlerin varlığı nedeniyle konuşulan dil Kürtçe'nin Kurmanc lehçesidir ve köylüler Reşvan halkının Biliko koluna mensuptur.
Kürt göçebe kökenli yerel ataları mevsimsel olarak Nurhak/K.Maraş-Adıyaman bölgelerinden özellikle Nurhak (Kürt) Dağları'ndan (Çiyaye Reşwan -Reşvanlılar Dağları) bölgeye kadar tamamen boş ve genel olarak kurak olan Sultan I. Abdülmecit ortalarına kadar devam ederken -19. yüzyıl. Asp-ı Keşan (esb-keşan)/Atçeken o dönemde Osmanlı iskân politikasına bağlıydı. Wayback Machine web sitesinden 14 Temmuz 2015'te arşivlendi. Kabile ile birlikte bu bölgeye zorla yerleştirildi. Çiyaye Reşwan'la akrabalığı 80-100 yıl öncesine kadar devam etti.
Sözlü tarihe göre köyün yaklaşık 1000 yıllık şecere ve hikâyeleri bulunmaktadır.
Kalkolitik çağa ait "Karakuyu-I ve II höyükleri" ilçe sınırları içerisinde onlarca kez izinsiz kazılara konu olmuştur.
Yusufkuyusu köyü Ankara'ya ne kadar uzak?
Ankara iline 123 km, Şereflikoçhisar ilçesine 41 km, Ankara-Adana karayoluna 8 km mesafededir.
Yusufkuyusu Köyü Nüfusu kaç?
Tarım ve hayvancılıkla uğraşan Yusufkuyusu'nun 1973'te 27 hanesi ve 115 nüfusu varken, 2013'te 34, 2019'da ise 42 nüfusu vardı.
Ankara'daki en ilginç olaylardan ilk haberim olsun diyorsanız Polatlipostasi.com 'u takip edip bildirimleri açmayı unutmayın.
HABER: ÖMER YILDIZCI