Ankara'da çok ilgin bir yer olduğunu herkes bilir. Ankara'da fantastik ve gerçeküstü bir bazı semt ve mahallelerin isimleri gerçekten garip. İlçe adlarının kökenini, nereden geldiğini, nereye gideceği bilinmiyor; Ancak isimlerin tuhaf olduğu aşikar. Sizlere Ankara'nın En Fantastik 34 semt ve mahalle isimlerini araştırdık...

Ankara'nın En Fantastik Semt Ve Mahalle İsimleriSolfasol

Eski adıyla Zülfazıl olan Solfasol, Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kökleri 1300'lü yıllara dayanan Solfasol, Hacı Bayram Veli'nin köyüdür. Ankara'nın en eski köylerinden biridir. Bilinen ilk adı Zülfazl'dır ("Çok erdemli"). Hacı Bayram Veli'nin burada doğmasından dolayı bu ismi almıştır. Dut, kavak, ceviz, kayısı ağaçları ve çam ormanlarıyla dikkat çeken bölge, şehir merkezine yakınlığı ve doğal güzellikleri nedeniyle Ankara'nın en çok ziyaret edilen yerlerinden koruma altına alındı.

Rivayete göre 1940'lı yılların şair, yazar ve akademisyenleri Ankara'ya geldiklerinde burada dinlenip burada edebiyat çalışmaları yapmışlar.

Hacı Bayram Veli'nin evinin merkezidir. Hemen karşısında 1900'lü yıllarda yapılan Merkez Cami var. 1940'lı ve 1960'lı yıllarda Ankara'nın simgelerinden sayılan Hacı Bayram Suyu caminin önünden akıyor. Hacı Bayram Veli'nin annesinin çamaşırlarını yıkadığı Atça Çayı da koruma altına alındı. Solfasol köyündeki evler kerpiçten yapılmış gecekondu tipi evlerdir.

Asırlık ağaçları, kavak tepeleri ve tarihi evleriyle Ankara'nın gizli bölgelerinden biri olan Solfasol köyü, 1980'li yıllardan itibaren terk edilmeye başlanmış ve artık gecekondu mahallesine dönüşmüştür.

2018 yılında yapılan değişiklikle Bağlariçi Mahallesi mahalle sınırlarına dahil edildi.

Misket

Ankara'nın Mamak ilçesine bağlı bir ilçedir. Misket, Çağlayan ve Şahintepe mahallelerini kapsayan bir ilçedir.

Ankara’da 1 Mayıs yürüyüşü düzenlendi Ankara’da 1 Mayıs yürüyüşü düzenlendi

1950'li yıllarda Mamak'ın bir köyü olarak bulunuyordu. 2000'li yıllarda hızla apartmanlara dönüştürüldü ve gecekondular yıkıldı. 2010 yılında hızlı bir nüfus artışı yaşanmıştır. Zamanla Kartaltepe Şehir Parkı ve Planetaryum Kulesi gibi önemli projeler Mamak ilçesine dahil edilmiştir.

Aşağı Eğlence

Aşağı Eğlence, Ankara'nın Keçiören ilçesine bağlı Etlik mahallesinde bir mahalledir. Giresun Caddesi merkezin yaşadığı mahalle, ilçe ve ilçenin en hareketli bölgelerindedir. Keçiören Kaymakamlığının kalıcılığına göre 29.101 kişi bulunmaktadır.

Mahallede eğitim kurumları; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu, Talia Yaşar Bakdur ve Yalçın Eskiyapan İlkokulları, Yalçın Eskiyapan Ortaokulu, Kanuni Lisesi ve Etlik Kız Meslek Lisesi olmak üzere iki ilköğretim okulu bulunuyor.

Ostim

Orta Doğu Sanayi ve Ticaret Merkezi veya kısaca OSTİM, Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde yer alan bir sanayi sitesidir. OSTİM, Türkiye'nin en büyük küçük ve orta ölçekli sanayi üretim bölgesidir.

OSTİM'de faaliyet gösteren markalara ait sektörler bulunmaktadır; Makine İmalatı, Metal İşleme, Elektrik-Elektronik, İş Makinaları, İmalat makinaları, Otomotiv, Plastik-Kauçuk, Medikal Ekipmanlar olarak özetlenebilir.

OSTİM pazarlama, üye ülkelerindeki partnerler karşılığında hizmet sunarak, bu hizmetlerin maliyetinin firma başına düşük olmasını sağlamaktadır. Ortak hizmetler arasında temel altyapı sistemlerinin yanı sıra Ar-Ge, yatırım ve inşaat, tanıtım, dış ticaret, danışmanlık, bilişim hizmetleri ve yayıncılık yer alıyor. Geniş makine parkuru, üyelerinin ihtiyaçlarına göre binlerce ürünün üretilmesine olanak sağlamaktadır.

OSTİM'in temelleri 1975 yılında atıldı. 1980'li yıllarda üye firmalar atölyelerine taşındı. OSTİM Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi aracılığıyla 2500'ün üzerinde atölye, 1400'e yakın işyeri ve ofis, 1800 konut inşa edildi.

OSTİM'e üye 5000 firma bulunmaktadır. Firmaların %31'i ticaretle, geri kalan kısmı ise imalatla uğraşmaktadır. İmalatın %62'si metal işleme, %20'si plastik-kauçuk, %8'i elektrik ve %4'ü kimyasal üretimidir.

Gimat

Etimesgut

Etimesgut Ankara'nın büyükşehir ilçelerinden biridir. TÜİK sistemleri 13 Şubat 2023 itibarıyla 614.891 kişi yaşıyor.

İlçe sınırları içerisinde yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan birikimler, bölgedeki insan yerleşiminin Bakır Çağı'na kadar izlenebilecek düzeydedir. Bununla; Bölgenin adı ile ilgili yazılı kaynaklardan elde edilen ilk bilgiler, Hititler döneminde buranın "Amaksis" olarak adlandırıldığını göstermektedir. Nitekim Heinrich Kiepert'in çizdiği bir haritada bölgeye "Amaksyz" ve "Akmasyz" adı verilmiştir. Ayrıca haritada buraya bağlı köylerden bazıları "Alvan", "Baghlydja" ve "Emirjaman" olarak belirtilmemiş ki bunlar şüphesiz günümüzde Etimesgut'un ilçeleri olan Elvankent, Bağlıca ve Eryaman'dır. Osmanlı'nın ilk dönemlerinde Akmasus'la devam edilmiş; 14-15. 19. yüzyılda Ankara'da yaşayan Ahi şefi Ahi Mesud, ilçenin bugünkü ismine ilham kaynağı olmuştur. Mesud'un Kırşehir'de doğup Ankara'ya göç ettiği ve bugün Bağlıca bölgesi içinde kalan bir köyde, Cumhuriyetin tanıtımı için onun adını taşıyan bir zaviye olduğu sanılıyor. 1928 yılına kadar "Ahi Mesud Nahiyesi" olarak anılan bu yeri ziyaret eden Atatürk, burada örnek bir köy kurulmasını emretmiş ve köyün yeniden inşa edilmesinin ardından yöre halkı tarafından "Etimesut" adı verilmiştir. Aralık 1937'de köyün adı resmi olarak "Etimesgut" olarak değiştirilmiş ve yaklaşık bir asır boyunca bu isimle anılmıştır.

Çinçin

Çinçin Bağları veya Çinçin, Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı bir ilçedir. Resmi olarak Altındağ'ın Gültepe ve Örnek bölümlerinden oluşmaktadır.

Kale Mahallesi ve Yenidoğan mahallelerinin çevrelediği ilçedeki gecekonduların büyük bir kısmı, 2005 yılında başlayan ve halen devam eden farklı dönüşüm projeleri sonucunda yıkıldı. Bölge, dönüşüm sırasında Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı tarafından "suç sistemlerinin yoğun olarak yaşadığı ve faaliyetlerini sürdürdüğü bir bölge" olarak seçilmişti. Radikal Gazetesi bölgeden "Türkiye'nin San Andreas'ı" olarak söz etti.

Daha önce birçok Romalının yaşadığı ilçe, artık subay ailelerinin yerleştiği bir bölge haline geldi. Kentsel dönüşüm sonrasında Roma döneminde Sincan'ın Saraycık mahallesine ve Mamak'ın Hüseyingazi mahallesine taşınmışlardır. Altındağ Emniyet Müdürlüğü ve hastanelere yakın olması nedeniyle polis ve sağlık personelinin aileleri buraya yerleşti.

Gazino

Şose

Asfalt

Dutluk

Dutluk, Ankara'nın Keçiören ilçesine bağlı bir ilçedir ve aynı adada meydanı bulunmaktadır. Şenlik, Pınarbaşı, Uyanış ve Adnan Menderes mahallelerinin kesişim noktaları bulunmaktadır. Dutluk Meydanı, Kızlarpınarı Caddesi, Nuri Pamir Caddesi ve Anavatan Caddesi'nin kavşağındadır. Dutluk metro istasyonu burada bulunmaktadır.

Eskiden dutların tutulduğu alanda insanlar piknik yapmaya giderdi.

Örnek

Kasalar

Hıdırlıktepe

Or-an

İç Anadolu veya kısaca Or-An, Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı bir mahalledir. Ankara'da metrekare başına en yüksek kira getirisi sağlayan mahalledir. TRT'nin genel merkez binası bu mahallede bulunuyor.

Dodurga

Şaşmaz

Telsizler

Karapürçek

Karapürçek, Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı bir mahalledir. 83.053 nüfusuyla Ankara ve Altındağ'ın en kalabalık mahallesidir.

Saimekadın

Saimekadin, Ankara'nın Mamak ilçesine bağlı bir mahalledir.

Pursaklar

Pursaklar Ankara'nın büyükşehir ilçelerinden biridir.  Pursaklar'da 21 adet mahalle vardır. Bunlar; Abadan, Altınova, Ayyıldız, Fatih, Karaköy, Karşıyaka, Kösrelikkızığı, Merkez, Mimar Sinan, Peçenek, Saray Cumhuriyet, Saray Fatih, Saray Gümüşoluk, Saray Osmangazi, Sirkeli Yeşilova, Sirkeli Yeşilyurt, Tevfik İleri, Yeni Karaköy, Yıldırım Beyazıt, Yunus Emre ve Yuva'dır.

Bağlum

Bağlum, Ankara'nın Keçiören ilçesine bağlı 54.488 nüfuslu bir ilçedir. Hisar, Kafkas, Karakaya ve Karşıyaka mahallelerinden oluşur.

Kızılay'a 13 km, Kuzeyde Ulus, Sarıbeyler ve Kösrelik Mahalleleri, güneyde Ufuktepe, Uyanış, Bademlik ve Ovacık Mahallelerine 11 km; Doğuda Pursaklar, Saray ve Mahmudiye, batıda Memlik, Yakacık ve İvedik'in bulunduğu yuvarlak bir yerdir. Bağlum; Karakaya, Kafkas, Karşıyaka ve Hisar mahalleleri olmak üzere 4 büyük mahalleden oluşmaktadır.

Sanatoryum

Ayaş

Ayaş Ankara'nın bir ilçesidir. Ankara'nın 55 km'lik kısmıdır. Tarıma elverişlidir, bazı çiftlikler vardır. İçecekleriyle ünlüdür.

Kayaş

Kayaş, Ankara'nın Mamak ilçesine bağlı bir ilçedir. Kayaş ve Mamak'ın yaptığı şeyler var. Bayındır Barajı da ilçede bulunmaktadır.

Dikmen

Dikmen, Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı bir ilçedir.

Çankaya, 9 Haziran 1936'da merkez ilçe olduktan sonra nahiye anlamını kazanmıştır. 1960 yılında bucak teşkilatlarının halkıyla birlikte Çankaya'nın ilçesi olmuştur.

Balgat

Balgat, Ankara Çankaya ilinin, Konya Yolu (Mevlânâ Bulvarı), Türkocağı Caddesi, Çetin Emeç Bulvarı ve İnönü Bulvarı arasında yer alan bir ilçesidir ve Nasuh Akar Mahallesi, Oğuzlar Mahallesi, Ehlibeyt Mahallesi ve Balgat Mahallesi'nden oluşur.

Birçok siyasi partinin genel merkezi Balgat'tır. Bunlar arasında Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Hür Dava Partisi, Demokratik Kalkınma Partisi ve Merkez Partisi yer alıyor. Geçmişte Refah Partisi, Fazilet Partisi, Demokratik Toplum Partisi, Genç Parti ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nin genel merkezleri de Balgat'ta bulunuyordu.

Balgat ilçesinin şeritli sokakları Ziyabey Caddesi, Ceyhun Atuf Kansu Caddesi, Cevizlidere Caddesi, Süleyman Hacıabdullahoğlu Caddesi (1. Cadde) ve Barış Manço Caddesi (2. Cadde)'dir.

Balgat şehrin dışında bir köydü. Amerikalı sosyolog Daniel Lerner, 1950'li yıllarda bu köyde yaptığı çalışmaların ardından modernleşme teorisini ortaya çıkardı. Lerner'in çalışmaları sırasında büyüyen Ankara, bu geleneksel köyü yutmuş ve modern bir kentsel banliyöye dönüştürmüştü. Balgat günümüzde Ankara'nın önemli ilçelerinden biri haline gelmiştir.

Karakusunlar

Keklikpınarı

Keklikpınarı, Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı bir mahalledir. Konya Yolu yakınında bulunmaktadır. Ankara'nın en yüksek tepelerinden birinde konuşuluyordu. Hava sıcaklığı her mevsim Ankara merkeze göre birkaç derece daha düşüktür. Geçmiş yıllarda bağ ve bahçelerle dolu olan mahalle alanları yoğun yapılaşmaya uğramış ve esneklikleri büyük oranda gelişmiştir. Şehir içi ulaşım oldukça kolay ve çeşitli araçlarla sağlanmakta olup yakınlıktan dolayı ulaşım kısa sürmektedir. Yerel çiçekçiler nedeniyle Ankara'nın birçok yerinden fark edilebiliyor.

Mustafa Kemal Atatürk, ilk kez 27 Aralık 1919'da Ankara'ya geldiğinde burada karşılandı. 2002 yılında bu olayı temsil eden heykellerin yer aldığı Atatürk Parkı adında bir park inşa edildi. Büyük Atatürk Geçit Töreni her yıl 27 Aralık'ta düzenleniyor.

Yapracık

Yapracık, Ankara'nın Etimesgut ilçesine bağlı bir mahalledir. Yapracık mahallesi Bağlıca, Alacaatlı, Dodurga ve Çayyolu ile komşudur. Çayyolu Yaşamkent arazisinin Geç Yapracık mahallesinin arazisi, diğeri ise Alacaatlı mahallesinin arazisidir. Mahalle bölgede Bağlıca, Yaşamkent ve Alacaatlı, bölgede Dodurga ve İncek, evde ise Ağıryurtçu ve Yukarıyurtçu mahallelerinde yer alıyor.

İskitler

Çubuk

Çubuk Ankara'nın bir ilçesidir. Ankara ili 35 km uzaklıktadır. Osmanlı'da Fetret dönemini başlatan Ankara Savaşı Çubuk Ovası'nda yapılmıştır. Türkiye'nin ikinci büyük uluslararası havalimanı olan Esenboğa Uluslararası Havalimanı ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır.

Piyangotepe

Hacıkadın

HABER: ÖMER YILDIZCI

Editör: ÖMER YILDIZCI