Ankara yöresel lezzetleriyle ön plana çıkmaya devam ediyor. Ankara'daki en ilginç yemekleri sizler için araştırdık. Ankara'da vatandaşların yaptığı en ilginç yemekler neler? Ankara'nın en ilginç yemek isimleri nedir? Ankara'ya gelen vatandaşların mutlaka denemesi gereken ilginç lezzetleri sizler için haberimzide derledik...
Ankara'nın en ilginç yemekleri arasında, Çılbır, Keşkek, Mumbar, Kuru Patlıcan Dolması, Tandır Kebabı, Kesme Çorbası ve Mısır Çorbası yer alıyor. Peki bu yemeklerin nasıl olduğunu haberimizde bulabilirsiniz...
Çılbır
Çılbır, Türk mutfağına ait, haşlanmış çiğ yumurtanın suda kırılıp pişirilmesiyle yapılan bir yemek çeşididir. Sarımsaklı yoğurt ve kızarmış tereyağı ve acı sos ile servis edilir. 1876 yılında Ahmed Vefik Paşa tarafından yazılan Lehce-ı Osmani adlı işletmeciye, yağsız yumurta çırpılmış yoğurt takımı denir. Selanik Türklerinin mutfağının yemeklerinden biridir. Malzemeler soğan, yumurta, yağ ve salçadır. İlk basılı yemek kitabı olan Melceü't-Tabbâhîn'de Çılbır tarifi yer almaktadır.
Çılbır Tarifi: Bir miktar soğanı rugan kaşıkla kavurup sosun içine koyuyorlar. Bir badehu büyük bir tencereye su doldurup iyice kaynatınca içine beş on yumurta kırar, birkaç dakika kaynatır, yumurtaların sarısı beyazla kaplanınca kısıtlamaları süzer, bu hacmi tencereye koyar. soğanı ocağa koyun, kızartılmış ruganı kaynatın, üzerine koyun ve biberi ekleyin. Bazen bu yumurtaları sarımsaklı yoğurdun içine döküp biraz yağ kaynatıyorlar. Hatta iyi olurdu.
Keşkek
Anadolu'nun yörelere göre farklılık gösteren, genellikle düğün ve davetlerde hazırlanan, ağırlıklı olarak yarma ve etten oluşan geleneksel bir yemektir. Bali Endonezya Arşivi 2011 yılında düzenlenmiştir. 6. girişi sonucunda UNESCO tarafından Türkiye'nin Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine dahil edilmiştir. Ayrıca Merzifon Belediyesi, Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde yaptığı coğrafi tescil ile 2015 yılında “Coğrafi İşaret Belgesi” almıştır. Belçika yemeğin adını kendi yöresinde Merzifon keşkek olarak tescil ettirmiştir. Keşkek yemeği özellikle Hatay, Mersin, Sivas, Bolu, Çanakkale, Edirne, Tekirdağ, Balıkesir, Sinop, Tokat, Samsun, Ordu, Çankırı, Denizli, Uşak, Afyonkarahisar, Amasya, Aydın, Çorum, Karabük, Antalya gibi illerde meşhurdur. ve Düzce. tüketilir. Hatay'da Herise, Aşur ve Dövme adlarıyla bilinir. Anadolu'da keşkek daha çok düğün yemeği olarak bilinir.
Mumbar
Mumbar dolması veya bumbar dolması, koyun etinin kalın ağızlarının dolgu ile doldurulmasıyla yapılan bir dolma çeşididir. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu bölgesindeki illerde ve Doğu Anadolu bölgesindeki bazı illerde başlıca kullanımları yapılmaktadır. Yazın pek tercih edilmez ve ömrü daha çok tüketilir.
Mumbar Tarifi:
Birecik yöresine ait bir reçeteye göre taze bağırsak boşaltılır, kaba pisliklerden arındırılır, bağırsak dışındaki doku ve tabakalar bağırsak çevresi ve bağırsak içi kazınarak iç ve dış yapılar defalarca yıkanır. Bir gün (belki iki gün) tuzlu suda bekletilir. Birkaç saatte bir yeni bir tuzlu su banyosu ile ibadet edin. İçi ve dışı yıkanır.
Doldurma için koyun donyağı (karaciğer gibi organlara yakın yağ dokusu), pirinç veya bulgur, kıyma, soğan, toz biber, karabiber, biber salçası, salça ve çeşitli baharatlar kullanıyoruz. Malzemeler köfte gibi hazırlanır, karıştırılır ve yoğrulur. Doldurma, balkabağı oyularak kolaylaştırılabilir: şamdanın bir ucundan karşılık gelen dış tarafa, iç harcı döndürürken içe doğru; Balkabağı oyma adası şamdan içerisine yerleştirilmiştir.
Pişirmek için şamdanın üst katına kaynar su eklenir. Tuz eklenir. Kapak kapalı. Orta ateşte pişmeye bırakılmaz. Bağırsağa değdiği anda kırılıncaya kadar kendini gösterir.
Alternatif: Pişirme tamamlandığında tavayı tavaya yerleştirin ve bir süre bitirin. Bu da onu çok lezzetli yapıyor. Ya da kapaklar açıkken pişirmeye devam edilerek renkler artırılabilir. Pişirme işlemi bittiğinde sıcak olarak servis edilmelidir. Büyük düz tabaklara veya tepsilere aktarılır. Tencerenin yanında su/yağ kalmışsa onu da üzerine dökün. Donyağı çabuk donan bir yağ türü olduğu için fazla bekletilmeden tüketilmelidir.
Kuru Patlıcan Dolması: Patlıcan dolması, patlıcanın içine bulgur ya da pirinç ve yöreye göre başka iç malzemeler konularak hazırlanan bir yemektir. Zeytinyağlı patlıcan dolması ya da kıymalı patlıcan dolması gibi farklı çeşitleri vardır.
Yeni Usul Yemek Kitabı, Mecmuâ-i Fevaid, Tarifler bulunmaktadır. Ali Eşref Dede'nin yemek kitabında Mekis Dolması, Kötü Mürekkep Halep Dolması ve Şeyhül Musa Dolması'nın tarifleri verilmektedir. Tarifi ilk yazılı yemek kitabı olan Melceü't-Tabbahî'de verilmektedir.
Tandır Kebabı: Tandır kebabı, tandırda pişirilen bir kebap türüdür.
HABER: ÖMER YILDIZCI