Ankara’nın en önemli kalelerinden biri olarak görülen Kalecik Kalesi’nde yapılan son yıllardaki kazı çalışmaları, tarihi önemini bir kez daha ortaya koydu.  Aynı zamanda üzümü ile ünlü olan Kalecik ilçesinde yükselen kalenin surları günümüze ne kadar harap olmuş bir şekilde varsa da öneminden hiçbir şey kaybetmemiş hatta daha da yükselmiştir.

KALECİK KALESİ’NİN TARİHİ ÖNEMİ

Hem tarihi önemi hem de tepeden ilçeye bakan manzarası ile yıl boyunca birçok ziyaretçiyi ağırlayan Kalecik Kalesi’nin MÖ. 275’lerde Galatlılar tarafından yapılmaya başlandığı, ardından Romalılar tarafından kullanılmaya başlandığı düşünülmektedir.

Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yaptığı düşünülen kalenin, Bizans tekfuru Sirona’nın kızı için yaptırdığı da diğer tahminlerden biridir.

Kalecik Kalesi’nde yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan buluntulardan, kalenin özellikle Osmanlı Döneminde çok aktif bir şekilde kullanıldığı belirlenmiştir. Kalecik Kalesi, Yıldırım Bayezid döneminde Osmanlı İmparatorluğu’na geçmiştir.

KURTULUŞ SAVAŞI’NDA ROL OYNADI

Tarihe tanıklık eden Kalecik Kalesi'nin bulunduğu ilçe ise Türk Kurtuluş Savaşında da nokta hizmeti vermiş ve Kuvâ-yi Milliye güçlerine lojistik destek sağlamıştır. 1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk Kastamonu yolculuğu sırasında bölgeyi ziyaret etmesi de kalenin önemini arttırmaktadır.

Bu sebeple günümüzde Atatürk'ün kale üstüne yapılmış büyük bir heykeli ve Türk Bayrağı bulunmaktadır. 

SEYAHATNAME’DE TARİF EDİLDİ

Kalecik Kalesi’nin belki de en önemli tarihi değeri ise Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde, göğe yükselmiş yalçın kaya üzerine inşa edilmiş kale olarak geçmesidir. 17. yüzyıl nesir yazarı ve gezgini Evliya Çelebi’nin ünlü eserinden yola çıkarak yapılan çalışmalarda ise eserinde tarif edildiği gibi yapıların bulunması arkeologları oldukça heyecanlandırmıştır.

CHP’li milletvekili Ersever'den yeni başkana ziyaret CHP’li milletvekili Ersever'den yeni başkana ziyaret

Evliya Çelebi’nin Seyahatname isimli eserinde, Kalecik Kalesi göğe yükselmiş yalçın kaya üzerine inşa edilmiş kale olarak geçerken, alanda yirmi civarı ev, bir cami, bir buğday ambarı, su sarnıcı, cephane ve altı tane de şahi topcağızın varlığından söz edilmektedir.

EVLİYA ÇELEBİ’NİN TARİF ETTİĞİ EVLER BULUNDU

Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nün 2022 yılında yaptığı kazılarda, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bahsettiği 10 kadar evden bazılarına ait temel ve duvarlar ortaya çıkmıştır.

YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ SİKKELERİ

Ayrıca kalede yapılan çalışmalar sırasında bulunan bronz sikkelerden birinin Yavuz Sultan Selim dönemine ait olduğu tespit edilmiştir. Alanda birçok cam takı parçaları, evlere ait alanlarda ocak, kiler ve küçük depolama alanları ile bunlara yakın yerlerde mutfak gereçlerine rastlanmıştır.

Haber: Gizem Tuğçe BAYHAN