Kocaeli’den yola çıkan özel eğitim öğretmeni Zeynep Bulut, geçtiğimiz aylarda Ankara’da bir oyun alanına alınmayan down sendromlu Mert Affan’ın yaşadığı dışlanmaya duyarsız kalmadı. Bulut, benzer durumlar yaşayan yaklaşık 100 özel gereksinimli çocuk ve ailelerini Ankara’nın Çubuk ilçesindeki bir lunaparkta düzenlediği etkinlikte bir araya getirerek, “dışlanmaya karşı en güzel cevabın sevgi ve eğlence olduğunu” gösterdi.

"BİR AYRIMCILIK OLAYI, BÜYÜK BİR FARKINDALIK DÖNÜŞTÜ"

Nisan ayında Etimesgut’ta bir AVM’de bulunan oyun alanına, down sendromlu Mert Affan’ın alınmaması kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. O anlara tanıklık eden öğretmeni Zeynep Bulut’un çektiği görüntüler sosyal medyada büyük tepki topladı. Oyun alanının ruhsatsız olduğu belirlenince işletme yetkilileri hakkında işlem başlatıldı.

Bu olayın ardından harekete geçen “Sevgi Varsa Engel Yok Derneği” Başkanı Zeynep Bulut, özel çocukların toplumdan dışlanmasına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla bir lunapark etkinliği düzenledi. Kocaeli ve Ankara’dan gelen yaklaşık 100 özel birey ve aileleri, sabah kahvaltısıyla başlayan programda gün boyu çeşitli oyuncaklara binerek doyasıya eğlendi.

"KALPLERİ KIRILMASIN DİYE MÜCADELE EDİYORUZ"

Etkinlikle ilgili konuşan Zeynep Bulut, organizasyonun amacının ayrımcılığa dikkat çekmek olduğunu belirtti. Bulut, “Bir çocuğun oyun alanına alınmaması bizleri derinden sarstı. O andan itibaren, bu çocuklarımızın dışlanmaması için bir şey yapmam gerektiğini düşündüm. Her çocuk özeldir, her çocuk eşittir. Onların yüzünde bir tebessüm oluşturabilmek için mücadele ediyoruz ve kimsenin kalplerini kırmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Kur’an kurslarında yaz dönemi coşkusu sona erdi
Kur’an kurslarında yaz dönemi coşkusu sona erdi
İçeriği Görüntüle

Etkinliğe ev sahipliği yapan lunapark işletmecisi Selahattin Akdoğan da özel çocukları ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Akdoğan, “Biz de onlar kadar mutlu olduk. Bu çocuklar bizim özelimiz. Ailelerini de kutluyorum. Hepimizin görevi, bu çocuklara sahip çıkmak” şeklinde konuştu.

"HER ÇOCUK GİBİ O DA ÜZÜLDÜ"

Mert Affan’ın annesi Hatice Yücel, yaşanan olayı ilk duyduğundaki duygularını şu sözlerle anlattı: “Ben olay anında yanında değildim, öğretmeni yanındaydı. Her çocuk gibi o da üzüldü. Görüntüleri izlediğimde açıkçası çok şaşırmadım. Çünkü bu tür durumlar biz aileler için çok yabancı değil. Eğitimde, sağlıkta, sosyal yaşamda zaten pek çok zorlukla karşılaşıyoruz. Bu tarz olaylar da yükümüzü artırıyor.”

Sürekli benzer problemlerle karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Yücel, yetkililere seslenerek, “Zaten yeterince zorlukla boğuşuyoruz. Bu gibi olaylar yaşadığımız yükü artırıyor. Duyarlılık bekliyoruz” dedi.

"ZEYNEP ÖĞRETMEN HEPİMİZE UMUT OLDU"

Zeynep Bulut’un organize ettiği etkinliğin kendisini çok duygulandırdığını belirten Yücel, “Zeynep Hocam beni arayıp etkinliği düzenlediğini söylediğinde gözlerim doldu. Yaşadığımız bir olaydan ilham alarak onlarca çocuğa mutluluk taşıdı. Bu tür insanlar umut veriyor. Kendisine gönülden teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA