Ankara, zengin tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir şehirdir. Aralık ayında, soğuk bir iklimi olsa da Ankara çevresinde gezilebilecek birkaç doğal mekan bulunmaktadır. İşte Ankara'da Aralık ayında gezilebilecek en güzel doğal yerler:

Ankara'da Aralık ayında gezilebilecek en güzel doğal yerler

Eymir Gölü

Öncelikle Eymir Gölü'nden bahsetmek gerekir muhtemelen. Orta Doğu Teknik Üniversitesi sınırları içindeki Eymir Gölü, Gölbaşı'nın kuzey tarafında yer almaktadır. Eymir Gölü birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Bu gölün çevresinde bisiklet turu yapmak oldukça mümkün, söyleyeyim. Piknik yapanların uğrak noktası olmasının yanı sıra çevresinde çok sayıda kafe ve büfe de bulunmaktadır. Burada ateş yakmak yasak olduğu için mangal dışında sadece piknik yapabiliyorsunuz. Giriş herkes için ücretsizdir. Buraya aracınızla giderseniz giriş kartı almanız gerekiyor. Bu kartı ODTÜ girişinden de temin edebilirsiniz.

Nallıhan Kuş Cenneti

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Nallıhan Kuş Cenneti özellikle kuş besleme konusunda vazgeçilmez yerlerden biridir. Her ne kadar yapay bir sulak alan ekosistemi olsa da yaygınlaşan önemli kuş alanlarından biri olarak anılıyor. 191'e kadar kuş türü gözlemlenmiştir. Özel araçların dışında Ankara-Nallıhan minibüslerini kullanarak da buraya ulaşabilirsiniz.

Nallıhan Kuş Cenneti, Ankara ilinin Nallıhan ilçesinde yer alan, Aladağ Çayı'nın Sarıyar Barajı ile birleştiği yerde oluşan yapay bir sulak alan ekosistemidir. 1994 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilen alan, zengin kuş varlığı nedeniyle "Nallıhan Kuş Cenneti" olarak tanımlanmaktadır.

Yaşam Alanları

Aladağ Çayı ve çayın baraja döküldüğü yerde oluşan söğütlükler, sazlıklar ve ılgınlar ile geniş tarım arazileri, kavaklıklar, bozkır alanları, kayalık yarlar ve tepelikler gibi farklı yaşam alanlarına ev sahipliği yapan alan, zengin besin varlığıyla çeşitli kuş türlerine yaşam alanı sunmaktadır.

Kuş Türleri

Nallıhan Kuş Cenneti'nde bugüne kadar 191 kuş türü gözlenmiştir. Kış aylarında binlerce su kuşu, kışın soğuk iklimlerden kaçarak buraya gelmektedir. Kışlayan kuşların önemli bir kısmını yeşilbaş, angıt, elmabaş patka, sakarmeke, karabatak ve karabaş martı türleri oluşturmaktadır.

Bakan Fidan, Hamas şefi Haniye ile görüştü Bakan Fidan, Hamas şefi Haniye ile görüştü

Aladağ Çayı'nın baraja döküldüğü yerdeki söğütlük, balıkçı türleri için ülkemizdeki en önemli üreme habitatlarından biridir. Bu alanda küçük akbalıkçıl, gri balıkçıl ve gece balıkçılı gibi balıkçı türleri yuvalama yapmaktadır. Kuş Cenneti'ndeki sazlık alanda ise küçük batağan, bahri, alaca balıkçıl, angıt, yeşilbaş ve sakarmeke gibi kuş türleri üremektedir.

Kuş Cenneti'nin arka sırtlarında yer alan kayalık yarlar, kara leylek ve yırtıcı kuş türleri için önemli üreme habitatları oluşturmaktadır. Bu bölgede kara leylek, kızıl şahin, kukumav, kaya kırlangıcı ve kaya sıvacı kuşu gibi kuş türleri yuvalama yapmaktadır.

Önemi

Nallıhan Kuş Cenneti, üreyen, kışlayan, beslenen ve barınan kuş popülasyonları için önemli bir alan oluşturmaktadır. Aladağ Çayı'nın varlığı ve baraj su seviyesindeki mevsimsel salınım, kuş popülasyonları için yaşamsal öneme sahiptir.

Doğa Fotoğrafçılığı ve Kuş Gözlemciliği

Nallıhan Kuş Cenneti, her mevsim barındırdığı kuş topluluklarıyla, gerekse jeolojik ve peyzaj değerleriyle doğa fotoğrafçılığı ve kuş gözlemciliği için ideal bir ortam oluşturmaktadır. Ankara'ya yakınlığı ve altyapı imkanları ile de bu alandaki faaliyetlerin yaygınlaşmasına olanak sağlamaktadır.

Nallıhan Kuş Cenneti, zengin kuş varlığı ve doğal güzellikleri ile koruma altına alınması gereken önemli bir alanımızdır. Alanın korunması ve geliştirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Uyuzsuyu Şelalesi

Nallıhan bölgesinde bir başka güzellik sizi bekliyor. Karacasu Köyü'ndeki Uyuzsuyu Şelalesi'nin (yerel halkın Ilıcasu dediği) hikayesi de oldukça ilginç. Çok kısaca anlatayım: Eskiden koyunlar uyuz oluyordu ve öğrendiklerine şaşıran köylü, koyunları bu suyun altında yıkayıp bakımlarını sağlıyordu. Koyunlar da iyileşti. Bölgede şelalenin yanı sıra asırlık birçok ağaç da görülecek. Burada sıklıkla doğa yürüyüşleri düzenleniyor. Nallıhan ilçesine 30 kilometre uzaklıktadır. Nallıhan Kuş Cenneti'ne giderken şelaleyi ziyaret edebilirsiniz.

İnönü Mağaraları

Güdül ilçesinde bulunan İnönü Mağaraları Ankara'ya 90 kilometre uzaklıktadır. Sorgun Göleti ve Yaylası'na da yakındır. Kalıntıların M.Ö. 2000 yıllarında Hititlere kadar uzandığı tahmin ediliyor. Mağaralar Kirmir Çayı vadisi boyunca kayalara oyulmuştur. Burada güzel bir yürüyüş yapıp doğanın ve günün tadını çıkarmak çok keyifli olacak.

Karagöl

Ankara bazen sizi şaşırtabiliyor. Merkezden biraz uzaklaştığınızda sizi bilinmeyen göller karşılayabilir. Çubuk bölgesindeki Karagöl de bu güzelliklerden biri. Heyelan dolgulu bu göl çok büyük bir bozulmaya sahip ve suyu biraz kirli. Sorumsuz piknikçilere kızmadan ayrılıyorum. Mangal ve piknik için masalar kuruluyor. WC ve otopark imkanı da bulunmaktadır. Buraya ücretsiz girebilirsiniz. Biraz havadar olabileceği için yanınızda bir hırka bulundurun.

Mahkemeağcin Köyü

Ankara'da gezilecek çok yer yok, her yer aynı" derler ya, o insanlar Ankara'nın derinliklerini bilmeyenlerdir. Mesela Courtağacin Köyü'nden haberleri yok. Kızılcahamam ilçesine bağlı bu köy önemli bir jeosite sahiptir. Mağaralar, eski yerleşim yerleri ve kiliseler bu köyün önemli parçalarıdır. Köye ulaşım da oldukça kolaydır. Görüldüğü gibi Ankara'dan farklı ve gizlenmesi gereken bir yapıya sahiptir. Bize düşen sadece doğayı ve tarihi ziyaret etmek, iç içe kalmak. Bu güzellikleri gezerken onlara zarar vermeyi, atık bırakmamayı ve katılıma özen göstermeyi unutmayalım.