2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk ders zili 9 Eylül Pazartesi günü çalacak. Okulların açılmasına sayılı günler kala, veliler de çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılamak için alışveriş telaşına kapıldı. Kalemden deftere, okul çantasından suluklara kadar geniş bir ürün çeşitliliği içeren kırtasiye alışverişi, aile bütçesine ek yük getirirken, veliler en uygun fiyatları bulma arayışına girdi. Bu süreçte veliler, kırtasiye alışverişini daha avantajlı fiyatlarla tamamlayabilmek için zincir marketlerde satılan kırtasiye ürünlerine de yöneliyor.
KIRTASİYECİLERDEN ZİNCİR MARKETLERE TEPKİ
Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Müslüm Küçükarzuman öncülüğünde Zafer Çarşısı önünde toplanan kırtasiyeciler, zincir marketlerde kırtasiye ürünlerinin satılmasına tepki gösterdi. Konuya ilişkin konuşma yapan Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Müslüm Küçükarzuman, zincir marketlerde satılan kırtasiye ürünlerinin esnafa büyük zarar verdiğini belirterek, bu satışların durdurulması gerektiğini vurguladı. Küçükarzuman, 2018 yılında Meclis’e sunulan bir tasarıyla 1500 metrekareden küçük zincir marketlerde kitap, kırtasiye, sigara ve ekmek satışının yasaklanmasını talep ettiklerini, ancak bugüne kadar bir yanıt alamadıklarını ifade etti. "Kırtasiyeciler olarak eriyoruz" diyen Küçükarzuman, kırtasiye esnafının zincir marketler karşısında ayakta kalmasının zorlaştığını söyledi.
"HERKES HER ŞEYİ SATAMAZ"
Mecliste bekleyen Perakende Ticaret Yasası’na da dikkat çeken Küçükarzuman, bu yasanın çıkmasının ticaretin düzenlenmesi ve esnafın korunması açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Yasanın çıkarılmaması halinde kırtasiyecilerin de dükkanlarında farklı ürünler satmaya başlayacağını dile getiren Küçükarzuman şunları söyledi.
"Mecliste bekleyen perakende ticaret yasası var. Bu yasanın çıkartılması gerekiyor, ülkemizin geleceği için çok önemli bir yasa. Çünkü herkes her şeyi satamaz ve herkes her işi yapamaz. Eğer bu ticaret yasası çıkarsa ülkemizde ticaret düzenlenir. Eğer bu yasayı çıkarmayacaklarsa o zaman biz de dükkanlarımız her şeyi satmaya başlayacak. Bunu da belirtiyorum."
"KDV'NİN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ"
Küçükarzuman, kırtasiye ürünlerinde KDV’nin kaldırılmasını da talep etti. Ülkede kırtasiye ürünlerinin üretim eksikliği nedeniyle ithalata bağımlı olunduğunu ve dışarıdan gelen ürünlerin zaten pahalı olduğunu belirtti. "Kitaplarda KDV sıfırlandı. Aynı uygulamanın kırtasiye ürünlerinde de yapılmasını istiyoruz. KDV sıfırlansın ki iş yapabilelim" diyerek sözlerini tamamladı.
İLKOKULA BAŞLAYAN ÇOCUĞUN MASRAFI BELLİ OLDU
Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Müslüm Küçükarzuman, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı 1'nci sınıfa başlayacak bir öğrencinin kırtasiye ihtiyaç listesinin fiyat listesinide paylaştı. Çıkartılan listeye göre, ilkokul birinci sınıfa başlayacak bir öğrencinin orta halli kırtasiye ürünlerinin masrafının 4 bin 600 TL olduğu belirlendi.