"Ankara’da Genel Durum ve Eğitim-İstihdam İlişkisi" temasıyla düzenlenen konferans, Ankara Kent Konseyi Binası’nda alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla yoğun ilgi gördü.
Konferansta, kentteki istihdam sorunları masaya yatırılırken, mesleki eğitimin istihdamdaki rolü ve faydaları detaylı bir şekilde ele alındı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, yöneticilikte ölçülebilir olmanın önemine vurgu yaptı. Yılmaz, "Ölçülebilir olmadığımız müddetçe, hasbelkader elde ettiğimiz makamlar, aldığımız bütçe küstahlıklarımızla; kamuya, hayata, insanlara, emekçiye hükmetmeye devam edecek. Yönetici pozisyonunda bizler ölçebilir olmadığımız müddetçe, saçmalığımızın tamamı kent politikası haline gelebilir" dedi.
Yılmaz, kentin ekonomik hayatını, organize sanayi bölgelerini, teknokentleri, 2 milyon iş gücü ve 100 bine yaklaşan akademik hayatla birlikte toparlamak gerektiğini belirtti. Ölçülebilir bir iş hayatının reçete olduğuna inandığını ifade eden Yılmaz, geleneksel birikimlerden ilham alan, toplumun birikimini ve aklı üretimin konusu haline getirebilen bir ekonomi oluşturulmadığı sürece Batı’nın 100 yıl önce geride bıraktığı sektörlerle rekabet etmenin bedelinin ödeneceğini savundu.
ANKARA İSTİHDAMIN BAŞKENTİ
AKK Çalışma Hayatı ve İstihdam Çalışma Grubu Sözcüsü Metin Karaman, Ankara'nın 6 milyon nüfusuyla, tarımıyla, turizmiyle ve başkent olmasıyla birlikte 2 milyon 300 bin istihdamla "istihdamın da başkenti" olduğunu belirtti. Karaman, 6 milyon nüfusun yüzde 50'sinin birey, 18-29 yaş arası genç, yüzde 30'unun da orta yaş olarak çalışma hayatında olduğunu, yani ortalama yüzde 80'inin çalışma hayatının içerisinde olduğunu söyledi.
Karaman, Ankara Kent Konseyi Çalışma Hayatı ve İstihdam Çalışma Grubu olarak, kentteki çalışma hayatının genel durumunu, mesleki eğitim ve insan arasındaki uyumsuzluğun tüm yönlerini ele almak amacıyla bu konferansı düzenlemeye karar verdiklerini ifade etti.
OSTİM Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ufuk Türen, “Ankara’da Çalışma Hayatına Bakış” konulu sunumunda kentteki eğitim-istihdam ilişkisi, iş gücü, işsizlik türleri ve işsizliğe neden olan faktörler üzerine konuştu. İş hayatında iş ahlakı ve zaman kavramına dikkat ettiklerini, öğrencileri iş hayatına hazırlarken zaman oryantasyonuna odaklanmalarını sağlayıp Ahilik kültürünün de üzerinde durduklarını vurguladı.
OSTİM Teknik Üniversitesi Genel Sekreteri ve MYO Müdürü Dr. Turan Şişman ise “Mesleki Eğitim İstihdam İlişkisi OSTİM Teknik Üniversitesi Örneği” konulu sunumunda, mesleki eğitim ile istihdam arasındaki ilişkinin çok kıymetli olduğunu ancak bunun iyi kullanılması gerektiğini belirtti. Şişman, çocuklara iş hayatında o işi hemen yapabilecekleri bir altyapı verilmesi gerektiğini ve sanayi bölgesinde kurulmuş bir üniversite olarak öğrencilere dijital dönüşüm bakış açısı katmaya çalıştıklarını söyledi. Türkiye’de mesleki eğitimi artırmaya yönelik çalışmaların daha çok yapılması gerektiğinin altını çizdi.