Ankara’nın en önemli tarihi simgelerinden biri olan Ankara Kalesi, 2 bin yıllık surlarındaki çatlakların giderilmesiyle yeniden hayat buldu.
Ankara’nın Altındağ ilçesinde yer alan ve önemli simgelerinden biri olan Ankara Kalesi’nde, zamanla oluşan çatlak ve yapısal bozulmaların önüne geçmek amacıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 2024 yılı Aralık ayında başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.
TARİHİ YAPIYA MODERN TEKNİKLER UYGULANDI
Restorasyon sürecinde, kalenin yaklaşık 2 bin yıllık surlarında gözlemlenen yapısal çatlakların onarımı için hem geleneksel hem de modern koruma tekniklerinden faydalanıldı. Hisar Kapısı ve çevresindeki duvarlarda yapılan analizler sonrası harekete geçen Ankara Büyükşehir Belediyesi, Avrupa’dan özel olarak temin edilen paslanmaz çelik dikiş sistemleri, esnek yapıya sahip malzemeler ve deprem performansı yüksek dolgu malzemeleriyle onarımı sağladı.
Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayladığı proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar, sadece fiziksel onarımla sınırlı kalmadı. Yapısal çatlakların bilimsel yöntemlerle onarılmasının yanı sıra duvar aralarındaki boşlukların doldurulması, temizlik işlemleri, taş bütünlüğü sağlanması, eksik alanların tamamlanması ve genel güçlendirme işlemleri de gerçekleştirildi.
ZİYARETÇİ AKINI TAMAMEN BAŞLAMADAN TAMAMLANDI
Restorasyon sürecinde kalenin özgün mimarisine verilmedi. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Ankara Kalesi,her yıl olduğu gibi bu yıl da yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak noktalarından biri olmaya başladı. Restorasyonun ziyaretçi akınının yoğunlaştığı bu döneme denk gelecek şekilde tamamlanması, bölge esnafı ve vatandaşlar tarafından olumlu karşılandı.