Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), taban fiyatı açıklanması sonrası Polatlı’da birçok çiftçi borsa yerine TMO’ya ürün satmayı tercih etti. Polatlı’da yaklaşık 40 bin ton hububat TMO’ya getirildi. Üreticilerin prim uygulamasından yararlanmaları için ürünlerini 1 Eylül 2022 tarihine kadar TMO’ya satmaları gerekiyor. Son günlerde bu nedenle Polatlı TMO önünde yüzlerce metrelik kuyruklar oluşuyor. 1 Eylül sonrası buğday piyasasının ne olacağı merak ediliyor. Açıkladığı taban fiyatıyla piyasayı dengeleyen TMO’nun alımının sona ermesinin ardından piyasada fiyatlar ne olacak? Çiftçi alım süresinin uzatılmasını istiyor.



POLATLI TMO ÖNÜNDE YÜZLERCE METRE KUYRUK

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) hububat alımının sonuna gelinirken Polatlı TMO önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Alım sona ermeden prim desteğinden yararlanmak isteyen Polatlı çiftçisi Polatlı TMO önünde yüzlerce metrelik kuyruklar oluşturuyor.

ÇİFTÇİ SÜRENİN UZATILMASINI İSTİYOR

İşyerleri veya lisanslı depolar üzerinden TMO’ya buğday ve arpa satan üreticilere ton başına buğdayda 1000 lira, arpada ise 500 lira ilave hububat alım primi veriliyor. Üreticilerin bu uygulamadan yararlanmaları için ürünlerini 1 Eylül 2022 tarihine kadar TMO’ya satmaları gerekiyor. Polatlı çiftçisi 1 Eylül’de sona erecek sürenin uzatılmasını istiyor. Hasadın devam ettiği şehirlerde bu sürenin uzatılması gündeme gelirken, Polatlı’da bu sürenin uzamasının gündemde olmadığı ifade ediliyor.



ÇİFTÇİ TMO’YU TERCİH ETTİ

Yaklaşık bir ay önce Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla sevkine ilişkin yapılan bir planın genel prensiplerinde anlaşmaya varıldığını açıklamasının ardından serbest piyasada hububat fiyatlarında yaşanan düşüş çiftçiyi Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) yönlendirdi. Bu durum Polatlı’da da TMO önünde zaman zaman uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu. Taban fiyat açıklamasının ardından Polatlı’da yaklaşık 40 bin ton hububat TMO’ya getirildi.

TABAN FİYAT ARTIŞI SONRASI TMO’YA TALEP ARTTI

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım fiyatlarının ton başına buğdayda 400 TL, arpada ise 200 TL artırılmasına karar vermişti. TMO’dan konu ile ilgili yapılan açıklamada, hububat alım primlerinin de Temmuz ayından itibaren ödenmesine karar verildiği belirtilmişti. Buna göre ekmeklik buğday alım fiyatı 6 bin 50 liradan 6 bin 450 liraya, arpa ise 5 bin 500 liradan 5 bin 700 liraya çıkarıldı. Ürünlerini TMO’ya veren çiftçiler, artırılan yeni alım fiyatlarından yararlandı.



YAKLAŞIK 40 BİN TON HUBUBAT ALINDI

Borsa’da ürünlerine verilen fiyatı beğenmeyen Polatlı çiftçisi ürününü Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) satıyor. TMO’nun prim fiyatıyla birlikte ürünlerine verilen alım fiyatından memnun olan Polatlı çiftçisi zaman zaman Toprak Mahsulleri Ofisi Polatlı Şube Müdürlüğü önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. İmkanı olan çiftçiler ise ürünlerini satmayarak ya depolarında tutuyor ya da lisanslı depoculuk aracılığıyla ürünlerini ihtiyacı olduğunda satmak için saklıyor. Taban fiyat açıklamasının ardından Polatlı’da yaklaşık 40 bin ton hububat TMO’ya getirildi.

LİSANSLI DEPO KULLANIMINDA BİRÇOK DESTEK VERİLİYOR

Lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde; yüzde 2 stopaj, yüzde 2 SGK prim kesintisi muafiyeti, ton başına 25 lira nakliye desteği, araç başına 25 lira analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin yüzde 75’ine kadar sıfır faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkanı bulunuyor.