Medya S bünyesinde yayın yapan Bursa Hakimiyet Gazetesi ve AS TV'nin yayınlarına son verilmesi kararının ardından Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı bir açıklama yaptı. Kolaylı, yerel basının demokrasinin gelişimine ve halkın haber alma özgürlüğüne önemli katkıda bulunduğunu belirterek, "Yerel medya kuruluşları kapatılmamalı, yaşatılmalıdır," dedi. 

"YALNIZCA İNTERNET ÜZERİNDEN YAYIN YAPACAK"

Bursa Hakimiyet Gazetesi'nin, Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 52. yıl dönümünde, 11 Eylül 1974'te, AS TV'nin ise 1995 yılında yayın hayatına başladığını hatırlatan Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, "Medya S, Bursa basınının okulu olarak yüzlerce meslektaşımızı yetiştirmiş ve binlerce anıya ev sahipliği yapmıştır. Bu değerli kurumların yalnızca internet üzerinden yayın yapacak olması, bizleri derinden üzmüştür," dedi. 

Sürecin takipçisi olduğunu ve Medya S çalışanlarına özlük haklarının verileceğinin açıklanmasının Bursalı gazetecilerin yürek burukluğunu gidermediğini belirten BGC Başkanı Nuri Kolaylı, "Bursa basın tarihinin önemli bir gününe tanıklık ediyoruz. Bu durum bizleri derinden üzmüştür," dedi 

"YEREL GAZETELERİN KAPANMASI BİLGİ EKSİKLİĞİNİ ARTTIRACAKTIR"

Yerel gazetelerin kapanmasının, haberleşmenin sadece internet üzerinden yapılmasının bazı olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, şu uyarılarda bulundu:

"Yerel gazeteler, toplumsal sorunları gündeme getirerek demokratik süreçlerin sağlıklı işlemesine büyük katkı sağlar. Bu gazetelerin kapanması, internet kullanımında sınırlı olan bireylerin haberlere erişimini zorlaştıracak ve bilgi eksikliğini artıracaktır. Sonuç olarak, yerel sorunlar görünmez hale gelebilir ve kamuoyunun denetim mekanizmaları zayıflayabilir."

"MESLEKTAŞLARIMIZIN İSTİHDAM OLANAKLARI AZALACAK"

Yerel gazetelerin kapanmasının getireceği olumsuzlukları sıralayan Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, şu noktalara dikkat çekti:

Öğrenciler dikkat! ‘Geri ödemesiz burs’ tuzağına düşmeyin Öğrenciler dikkat! ‘Geri ödemesiz burs’ tuzağına düşmeyin

"İnternet ve sosyal medyada doğru olmayan veya yanıltıcı bilgilerin yayılması kolaylaşmakta, bu da bilgi kirliliğine ve medya okuryazarlığının düşmesine yol açmaktadır. Yerel gazeteler, bu tür yanlış bilgilerin yayılmasını engelleyen bir kontrol mekanizması sağlar ve güvenilir haber kaynağı olarak işlev görür. Yazılı basın, internetin kesilmesi veya erişim engelleri gibi risklere karşı halkın özgür haber alma hakkını korur. Ayrıca, yerel gazetelerin kapanması ekonomik olarak da sorunlara yol açabilir; meslektaşlarımızın istihdam olanakları azalacak ve yerel işletmelerin tanıtımı ile pazarların gelişimi olumsuz etkilenebilir. Özetle, yazılı basın, internetin getirdiği olumsuzluklara karşı bir denge unsuru sağlar ve mutlaka yaşatılmalıdır."

Kaynak: İHA