Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından Polatlı’da Karacaahmet Mahallesinde Çiftçi Tuncer Ertuğrul’a ait tarlada deneme parsellerine ekilen 21 çeşit buğday ve 7 çeşit arpa görücüye çıktı. Çiftçiyi bilinçlendirmek için yapılan proje kapsamında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Polatlı Kaymakam Refiki Ramazan Çelebi, Polatlı Belediye Başkan Yardımcısı Salih Tekeli, Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü, PANKOBİRLİK Genel Müdürü Tolga Demirhan, Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu, Polatlı Soğan Üreticileri Birliği Başkanı İlhami Teke, Polatlı Muhtarlar Derneği Başkanı Adem Köse, muhtarlar, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, banka müdürleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi ekipleri ve çiftçiler katıldı. Konuşmaların ardından toplamda 28 çeşit buğday ve arpa teker teker incelendi.

BIYIKOĞLU: ÇİFTÇİMİZİN GELİRİNİ ARTTIRMAYI AMAÇLIYORUZ

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu şunları söyledi; “Ankara Pancar Kooperatifi olarak ülkemize yüksek verimli ve kaliteli buğday arpa çeşitleri kazandırabilme amacı ile, 21 buğday ve 7 arpa çeşidinin arazide performanslarını sizlere tanıtacağım. Bizlere bu tarlayı tahsis eden tarla sahibi Tuncay Ertuğrul kardeşimize de teşekkür ediyorum. Ankara Pancar Kooperatifimiz Tarım ve Orman Bakanlığımızdan yetkili sertifikalı tohum üreticisi bir kuruluştur ve aynı zamanda üstü açık kuruluş belgesine sahiptir. Çiftçilerimizle sözleşmeli ekim yapmakta, sözleşme yaptığımız çiftçilerimize hasatta içinden düşmek kaydıyla tohum ve gübre desteği yapmakta, ekiminden hasadına kadar mühendislerimizle mahsullerin kontrolleri yapılmakta, kontrolümüzde yapılan hasat ile mahsulleri Polatlı Borsasının baş fiyat ortalamasıyla alınmaktadır. Mahsulleri Tarım ve Orman bakanlığımızdan sertifika aldıktan sonra da kendilerine prim vermekteyiz. Bu yıl 10.600 dekar arazide 140 çiftçimi ile  de sözleşmeli ekimimiz mevcuttur. Kooperatifimiz ülkemizde ve dünya da yaşanan zorlu ekonomik şartlar karşısında günden güne gelirleri eriyen değerli üyelerimizin ürettikleri mahsullerde onlara dünyanın her yerinden yeni çeşitler getirerek en az 2 yıl arazide test ederek en iyi sonuçları verenleri sunmayı böylece gelirlerini arttırmayı amaçlamaktayız. Çünkü inanılmaz ölçülerde artan maliyetler karşısında çiftçilerimizin ayakta kalabilesinin yegane çaresi ürettikleri mahsullerde önce yüksek verim almaları sonra da kaliteyi arttırıcı çalışmalar yapmalarıdır.”

ÇOK ÖNEMLİ MESAFELER ALDIK

“Yaklaşık 22 yıldır bu alanda süren çabalarımızla çok önemli mesafeler aldık. Bölgemizi ve kooperatifimizin faaliyet sahası olan Ankara, Çankırı ve Kırıkkale illerimizi yüksek verimli Ukrayna buğdaylarıyla tanıştırdık. Daha sonra İç Anadolu’ya yayarak Türkiye’nin önde gelen hububat borsalarında Ukrayna buğdaylarıyla tanıştırdık. Çiftçilerimiz bu buğdaylar ile o günlerde dekarda maksimum 500 kg civarında olan verimlerini 800-900 kg’lara hatta pek çok yerde bir ton ve üzerine çıkarttılar. Ne yazık ki ülkemiz buğday verim ortalaması dünya verim ortalaması olan 400 kilogramın çok altında. 280 kilogram civarında seyretmektedir. Birlikte çalıştığımız ülkelerden Ukrayna ve Rusya bu yıl dekarda denemelerde 1450-1500 Kg’a ulaşmışlardır. İklim ve toprak yapımız onlardan çok farklı olmasına rağmen yeni tohumlarla bizim topraklarımızda da bir ton ve üzerinde verime ulaşmak mümkündür.”

ISRARLA MÜCADELE EDİYORUZ

“Bu yıl Polatlı’mızda yaklaşık 900.000 dekar buğday, 400.000 dekar arpa ekilişi yapılmaktadır. Bu miktarın yüzde 10’u sulu miktarıdır. Buğday ve arpa da Polatlı genelinde verimde dekarda 20-30 kg verim artışı sağlayabilmek, çiftçimize 1 milyon 300.000 dekar çarpı 20, 26.000 ton verim artışı sağlar. Bu da bu günkü parayla minimum 160 milyon liradır. Bu çiftçimizin cebine ilave girecek paradır. Bu rakamı 40-50 kg’lara ulaştırdıkça katlayarak gider. Bu hesap sadece Polatlı içindir. Ankara’nın diğer yerleri, Kırıkkale ve Çankırı’yı da ilave ettiğimizde yukarıdaki rakamlar en az beşe katlar. Son açıklanan  pancar fiyatı ile çiftçimizin Polatlı’da pancardan kazanabileceği para şayet 7 ton ve üzerine çıkabilirse dekarda ancak 80-90 milyon liradır. Yani buğday ve arpada dekarda 20-30 kg verim artışı sağlayabileceği getirinin ancak yarısıdır. Konunun önemi buradadır. Bu çeşitlerin 6 tanesi Ankara Tarla Bitkileri TAGEM’in geliştirdiği yeni ürünlerdir. 3 tanesi Pandia Ukrayna menşeli rebelde İtalya , bezostia  100  Rusya menşeili  Türkiye’de üretim ve satış haklarının   sadece Ankara Pancar Kooperatifine ait olan çeşitleridir. Karolina 5 çeşidi buğday 2017 yılında PANKOBİRLİK aracılığıyla Rusya’dan getirdiğimiz ve 2021 yılında Türkiye’de tescil edilmiş çeşittir. Bunların dışında 8 çeşit Rusya’dan, 5 çeşit Ukrayna’dan, 1 çeşit Fransa’dan ve 1 çeşitte  Yugoslavya dört yıldız sözleşmeli ekim yaptırdığımız Burak bey arpa çeşidi yine Ankara Tarla Bitkileri TAGEM’indir. Aynı şekilde Aydan Hanımında TAGEM’in üretimin bir çeşididir. Deneme tarlasındaki test aşamasındaki yabancı buğday çeşitlerimiz kod adıyla belirtilmiştir.”

ÇELEBİ: HEM ÜLKE EKONOMİSİNE HEM DE ÇİFTÇİMİZE ÇOK FAYDALI OLACAĞINA İNANIYORUZ

Konuşma gerçekleştiren Kaymakam Refiki Ramazan Çelebi, “Polatlı ilçemizin tarımda önemini ben buraya geldikten sonra fark ettim. Yaklaşık 2 milyon 200.000 dekar alanda üretim yapılıyor ve bunu yüzde 70’i arpa ve buğdaydan müteşekkir. Son dönemler yaşanan dünyadaki olaylar bize hububatın özellikle arpa buğdayın ne kadar değerli olduğunu  alandan alacağımız üretimin kalitesinin ve ürünün arttırmanın hem ülke ekonomisine hem de çiftçimize çok faydalı olacağına inanıyoruz. Burada emeği geçen özellikle Ankara Pancar Ekiciler Kooperatifine, Ziraat Odasına ve değerli katılımcılara teşekkür ederim.” dedi.

DEMİRHAN: ANKARA KOOPERATİFİN YAPTIĞI ÇALIŞMALARI DESTEKLİYORUZ

PANKOBİRLİK olarak faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade eden PANKOBİRLİK Genel Müdürü Tolga Demirhan, “PANKOBİRLİK olarak 64 ilde 31 kooperatif merkezimizde tarımla ilgili gerçekleşen faaliyetleri yürütüyoruz. Bunlardan birisi de tohum üretimi ve tohumculuk sektöründe  bu bağlamda Ankara Kooperatifin yaptığı çalışmaları da destekliyoruz ve sürekli istişare halinde hep birlikte yürütmeye çalışıyoruz. Türkiye genelinde tabi ki yerli tohum ve tohum çeşitlerinin geliştirilmesi konusunda önemli yollar kat edildi. Özellikle Ankara Pancar Kooperatifinin buğday ve arpa çeşitleri  konusunda da ciddi çalışmaları var. Değişen dünya şartları, pandemi, savaşlar tohumculuk sektöründeki çalışmaların biraz daha hızlanması ve önemini de bir kez daha hatırlattı. Burada yapılan çalışmaların ülkemiz için, tarımımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Önümüzdeki süreçte de bu çeşitlerin geliştirilmesinde tabi sadece hububat, buğday, arpa sektöründe veya çeşitliliğinde değil özellikle diğer tohum çeşitlerinde de  PANKOBİRLİK olarak çalışmalarımızı sürdürdüğümüzü de burada belirtmek istiyorum. Hepinize saygı ve muhabbetle tekrar selamlıyorum. Çalışmaların Türk tarımına ve Türk  çiftçisine hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.