Son dönemin gündemi sistem değişikliği.

Parlamenter sisteme dönüş olabilir mi?

Bir tarafta parlamenter sistemin hantal yapısı sebebiyle Cumhurbaşkanlığı sistemini destekleyerek sisteme geçişi sağlayan cumhur ittifakı.

Diğer tarafta ise Cumhurbaşkanlığı sistemini "tek adam" terimi ve demokrasinin terk edilmesi olduğunu sağlayan Millet ittifakı.

Hatta öyle ki bu söylemler uzun süredir ülkenin gündeminde yer almayan erken seçim yine gündemimize girdi.

Bu sistem tartışması bir yana parlamenter sisteme dönüş için kapsamlı hazırlığı ise İYİ Parti yapıyor.

Şubat ayında sahada inecek olan İYİ Parti kurmayları parlamenter sisteme yönelik yaptığı hazırlığı da vatandaştan başlayarak iş dünyası ve sivil toplum örgütlerine anlatacak.

İktidar ise Cumhurbaşkanlığı sisteminin işleyişini savunan ve içini doldurmaya çalıştığı donelerle eli bir hayli güçlü görünüyor.

Ancak bu sistem değişikliğinin tek ahantarı seçim!

Sistemin eski parlamenter sisteme dönmesi de mevcut sistemin devamı da seçimden hangi ittifakın zaferle ayrılacağı belirleyici sonuç olacak.

Muhalefetin bu konuda en belirgin ve geçerli eleştirisi ise meclisin herhangi bir işlevinin kalmadığı yada sembolik bir yapı haline dönüştüğü konusu.

İktidar ise bu teze mevcut sistemin güçlendirilmiş bir demokrasi yapısı olduğu yönünde yanıt veriyor.

Tüm bu süreç ve tezlerden yol çıkarak baktığımızda seçimler ağırlıklı olarak da sistem savunması ve karşı tezlerin savaşı olacak.

Doğal olarak bu söylemlerin gazete ve tv ekranlarında belirleyici gündem olması da erken seçimi tetikler mi?

Yoksa iktidar işleyişi bozmamak adına bu görüşleri görmezden mi gelir bu henüz belli değil.

Ancak kesin olan bir şey var ki, oda yakın bir zamanda her iki tarafında görüşlerini belirgin ve net bir biçimde ortaya koymasıyla vatandaş olarak hepimiz şapkayı önümüze koyarak karar terazisini çalıştırmak zorunda kalacağız..