Çiftçilerin özellikle desteklerden yararlanabilmesi için büyük önem arz eden Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) için 2023 yılı başvuruları başlıyor. ÇKS’sini yaptırması gereken Polatlı çiftçisinin 12 Eylül tarihinden itibaren Ziraat Odası’ndan alınan ve istenen diğer belgeler ile Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekiyor.

Çiftçilerin birçok destekten faydalanabilmeleri için gerekli olan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) için 2023 yılı başvuruları başlıyor. 2023 üretim sezonunda daha önce kayıtlı olan üretimini yapacakları ürünleri Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) güncellemeleri, kaydı olmayanların ise yeni kayıt yaptırmaları için başvuru süresi 12 Eylül tarihinde başlıyor. Çiftçilerin ÇKS’yi yenilemeleri için son tarih ise 30 Haziran 2023. ÇKS’sini yenilemeyen üreticiler Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS) üzerinden yürütülen desteklemelerden faydalanamayacak. Polatlı’da 2022 ÇKS kayıtlarına göre 8 bin 874 ÇKS’li çiftçi bulunuyor.

ÇKS’Sİ OLMAYAN ÇİFTÇİLER DESTEKLERDEN YARARLANAMIYOR

ÇKS kaydı yaptıramayan çiftçiler yıl içerisinde mazot, kimyevi gübre, yem bitkileri ve prim uygulamaları gibi desteklemelerden yararlanamamakta, düşük faizli kredi kullanamamakta, TMO gibi kurumlara ürün verememekte, devlet destekli tarım sigortasına başvuramıyor. Çiftçiler herhangi bir doğal afet sonucu meydana gelen zarar doğrultusunda kredi borçlarının ertelenmesi veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklerden faydalanamamakta. ÇKS başvurularının Ziraat Odalarından alınan çiftçi belgeleri ve diğer istenen belgelerle İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapılabilecek.

POLATLI’DA ÇKS KAYITLI ÇİFTÇİ SAYISI ARTIYOR

2 milyon 200 bin dekar tarımsal arazisi ile Ankara’nın en büyük tarımsal arazi varlığına sahip olan Polatlı’da geçtiğimiz 2021 yılı kayıt döneminde Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) 8 bin 594 çiftçi başvurmuştu. 2022 yılında ise başvuruların sona erdiği 30 Haziran 2022 tarihine kadar 8 bin 874 çiftçi Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurusu gerçekleştirdi. 2021 yılına oranla Polatlı’da 2022 yılında yaklaşık 300 çiftçi daha Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurusu gerçekleştirdi.