Polatlı’da 2022 yılının ilk hasat edilen buğdayı dün Polatlı Ticaret Borsası’nda satışa sunuldu. Polatlı Ticaret Borsası Başkanı Yahya Toplu, 2022 hasat yılının üreticiler, tüccarlar ve Polatlı için bol kazançlı bir yıl olması temennisinde bulundu. 

Polatlı Ticaret Borsasında, dün düzenlenen müzayedede yılın ilk buğdayı satıldı. Yeniköseler Mahallesinden Hakkı Solmaz isimli üreticiye ait buğday 20 dekar alanda tahmini 5 ton hasat edildi. Dün Polatlı Ticaret Borsasında yapılan müzayedede ürünün 100 kilosu sembolik fiyattan açık artırma ile 150 TL/kg satıldı. Geri kalanı 7 bin liradan satışa sunuldu. İlk Hasat ürün buğday, Kırtızlar Un Fabrikası tarafından alındı. Satış sonrasında Başkan Toplu, üretici Hakkı Solmaz’a hediyesini takdim etti.

YILIN İLK BUĞDAYINI KIRTIZLAR UN ALDI

Polatlı Ticaret Borsasında yılın ilk buğday ürününü Polatlı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Toplu’nun yönettiği müzayedede en yüksek teklifi veren Kırtızlar Un Sanayi aldı. Kırtızlar Un Sanayi 100 kilogramı sembolik olarak müzayedeye çıkan yılın ilk hasat buğdayını 150 TL/kg vererek satın aldı.

TOPLU: TARIMDA GELİR YÜKSELDİĞİ ZAMAN POLATLI CANLANIYOR

İlk hasat buğdayı müzayedesinde konuşan Polatlı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Toplu, şunları söyledi; “2022 yılı hasadının ürün siz değerli tüccarlarımız açısından bol kazançlı bir yıl olmasını temenni ediyorum. Üreticilerimiz açısından da bol verimli onlara da bol kazançlar temenni ediyorum ki ortalama kıraçta 350 kg olursa Polatlı’da fiyatlar da böyle olursa üreticimiz bir nebze nefes alır. Yeni ekeceği ürünün maliyeti çok pahalı olacak. Bu üründe para kazanmış olacaklar, öyle arzu ediyoruz. Polatlı’ya ne kadar ekonomik olarak para girerse Polatlı’nın ekonomisi o kadar yükselir. Tabi ki Polatlı büyük ölçüde tarıma bağlı bir ilçe. Tarımda gelir yükseldiği zaman Polatlı canlanıyor. Umarım bu sene de öyle olur. Çünkü bu sene hububat para ediyor. Bunun akabinde arpa da ,mısırda tüm ürünler para ediyor. Yeşil mahsul de para edecek gibi görünüyor. Geçen yıl büyük bir ekonomik sıkıntı yaşayan üreticilerimiz bu sene iyi bir yıl geçireceklerine inanıyorum TMO 6050 lira buğdaya fiyat verirken 1000 lira daha destek veriyor. 7050 lira civarında fiyat oluşmuş oluyor. Ama şu anda size şu bilgiyi de vereyim Antep, Urfa ,Diyarbakır ve Mardin müdürlüklerini aradım . Hiç ürün alamamışlar. Tabi ki TMO piyasa regüle etmesi için mal alması lazım mal almadığı takdirde bunu yerine ithal ile ikame etmesi gerekli. Yine hepimizin bildiği gibi TMO piyasayı regüle etmek için ekmeği 4500 ila ile 4575 lira arasında un sanayicisine un tahsisi verdi. Bu tahsise de devam ediyor ama temmuz ayında aynı fiyatla mı devam eder birlikten yana fiyat değiştirerek mi devam eder net bilgi sahibi olmamamla beraber bu miktarın biraz yükseleceğini tahmin ediyorum .Arası makası hep daraltmaya çalışacaklarını söylüyorlar. Belki 5 lira diyecek temmuzda, ağustos ayında 5 bin 500 diyecek.”

DÜNYA FİYATLARI YÜZDE 50-60 ARTTI

“Umarım Türkiye’nin her tarafında çok verimli bir yıl olsun. Geçmiş yıllarda biliyoruz ki bizim fiyatlarımız dünya fiyatlarının çok üstündeydi Dolar böyle kuvvetli değilken. Buğday ithalatına izin verilmiyordu. Şimdi güneydoğuda vatandaş içi piyasadaki buğday ile vatandaş ihracatını yapmış Dış piyasa bizden yüksek olmaya başladı. Dolar kurunun yükselmesiyle. Hububat neden 2 binden 8 bine dört katı yükseldi. Dünya genelinde emtia ve gıda fiyatları yükseldi. Dövizin yükselmesi ile çarpan etkisi 4’e çıktı. Dünyada gıda fiyatları hem yükseldi hem de dolar bazında dolar yükselince yükseldi. Hatırlayın geçen sen TMO’nun ilk ithal ettiği buğday 265 dolardı. Şu an 450 dolar. Yani demek ki dünya fiyatları yüzde 50-60 artmış. Dolarda artınca bizde çarpan etkisi çok oldu.”

HERKESİN GÖZÜ BİZİM BORSAMIZDA

“Polatlı Ticaret Borsası siz değerli tüccarlarımız sayesinde Türkiye genelinde örnek ve öncü konumunda bir bir borsa oldu. Şimdi Türkiye genelinde herkesin gözü kulağı bizim borsamızda oluşan fiyatlarda ve garip ki Türkiye’nin en geniş tarım arazisine sahip Konya en çok un sanayicisi de Konya’da ama Konya’dan buraya buğday gelir ama buradan Konya’ya buğday satılır. Bu sizin maharetiniz. Bundan Dolayı ben hepinizi tebrik ediyorum . Büyük başarılar elde ediyorsunuz. Polatlı’ya büyük kazanç elde ettiriyorsunuz.”

ÜRETİCİLERİMİZ İHTİYACI KADAR SATSIN

“Bugün ortalama Türkiye’de bu yıl istisnai güneydoğuda da çok para ediyor. Ama tüm yıllara baktığımız zaman Türkiye genelinin en minimum yüzde 10’un üzerinde hububat fiyatları oluşuyor. Demek ki bizim çiftçimiz diğer çiftçilere göre ürün satış bazında yüzde 10 daha fazla gelir ediyor. Bu da siz değerli tüccarlarımızın çiftçilerimizin alın terini değerlendirmenizden dolayı .Böyle düzgün ticaretlerin devam etmesini canı gönülden temenni ediyorum .Bu düzgün ticarete borsanın kurallarının da büyük etkisi olduğuna inanıyorum. Üreticilerimiz ihtiyacı kadar satsın malı peyderpey pazara indirsin ki mal değerli olsun. Üreticilerimizde bu bilince erişmiş demek ki bugün itibariyle hala 2021 yılı mahsulü günlük ortalama bin ton buğday geliyor. Yani yeni ürünümüz bugün geldi ama 2021 yılı mahsulü devam ediyor. İlk ürünümüz Hakkı Solmaz Yeniköselerden getirdi üreticimiz. Kıraç arazide 20 Dekar hasat etmiş yaklaşık 7 ton buğday elde etmiş ama römorka 5 ton aldığı için 5 ton buğday getirmiş buraya. 7 Ton hasat elde etmiş kıraçta 350 kilogram fena değil. Allah bereket versin. Buğdayın cinsi Enola yani yarı sert buğday. Ortalama satış fiyatı 7000 lira civarında o nedenle temel fiyatı 7 lira alıyoruz. Proteini yüksek bir buğday. 100 kilogramını sembolik fiyattan açıyoruz. Kalan kısmı 7 bin lirayla yapıyoruz.”