TUNUS’DA ANILAN M. KEMAL PAŞA


Tunus’un Kairouran şehrinde, büyük camideki Cuma namazından çıkan Bouhdiba Efendi hızla evine yollandı.


Koynundan İllustration dergisini çıkarıp sedirin üzerine koydu. Arkadaşının sözünü ettiği bu dergiyi bulmak için çok dolaştığından camiye geç kalmış, hutbenin ancak sonuna yetişebilmişti. Hutbenin sonunda Tunus Beyi, İslam Halifesi ve M. Kemal Paşa için dua edilmişti. Türkler’in emperyalizme karşı silaha sarılmalarından beri ilk iki isme, Fransız sömürgesi Tunus’ta, M. Kemal Paşa’nın ismi de eklenmişti. Tüm Magrip’te halk ozanları M. Kemal için heyecanlı türküler yakıyorlardı.


Dergiyi karıştırıp aradığı sayfayı buldu. M. Kemal Paşa’nın çok güzel bir resmi vardı. Resmi özenle kesti, odanın baş duvarında asılı küçük halıya iğneledi. Sevgiyle baktı.


Ortadoğu’da, Asya’da, Afrika’da emperyalizmin kölesi, tutsağı, ucuz işçi pazarı olan birçok mazlum millet bulunuyordu. Bu zavallı milletler ya içten çökertilerek, ya aldatılarak, ya uyuşturularak, ya da işgal edilerek emperyalizmin eline düşmüşlerdi. Sömürülüp durmaktaydılar.


Emperyalizmin ne olduğunu yavaş yavaş anlıyor ve uyanıyorlardı. Ama hiçbiri bu çok kollu ejderhadan kurtulabilecek kadar azimli ve güçlü değildi. Bu yüzden Türklerin verdiği Kurtuluş Savaşı’nı imrenerek, heyecan ve dikkatle izliyor, Bouhdiba Efendi gibi onlar da bu savaşın serdarı M. Kemal Paşa’ya hayranlık ve saygı duyuyorlardı.


Mustafa Kemal Paşa, yalnız Tunus’ta değil, kaç zamandır bütün mazlum ülkelerde kurtuluş özlemini temsil ediyor, “Asya ırklarının kurtarıcısı”, “İslamın kahramanı”, “Milliyetçiliğin babası”, “İslam dünyasının en iyi evladı”, “Çağın en büyük adamı” gibi adlarla anılıyordu. Bütün Müslümanların ve sömürgelerin ortak kahramanıydı.


İslam tarihinde yüzyıllardır bu kadar evrensel olmuş hiç kimse yoktu.


Bu mazlum milletler Milli Mücadeleyi başından beri izledikleri için Yunan ordusunun arkasında duran gücün İngiltere olduğunu iyi bilmekte, bu sebeple Anadolu’nun kalbindeki bu savaşın sonucunu kaygı ve ümitle beklemekte, serdar M. Kemal Paşa ile ordusunun başarısı için dua etmekteydiler.


Kaynak: Turgut Özakman Şu Çılgın Türkler


YORUM


Yukarıda bahsi geçen olaylar, 1921-22 yıllarında İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunan Emperyal ordularının Anadolu ve Rumeli’mizi bizden çok üstün araç, gereç ve silahla işgale kalkıştığında yaşanmıştı.


İlhan Küçükbiçmen


Başkomutan M. Kemal Paşa önderliğinde kahramanca savaşan ordumuz öncelikle güçlü düşmanı olan Yunanlıları, Sakarya Meydan Savaşı zaferiyle Polatlı’da durdurmuş hatta Sakarya Nehri’nin batısına sürmüştü. Kazanılan bu zaferin yankıları tüm dünyada hissedilmiş ve takdir görmüştü. Hatta bu zaferin mimarı olan Gazi Mustafa Kemal’e yukarıdaki gibi övgüler yağdırılmıştı. Yani anılan emperyalist güçler karşısında ezilen mazlum milletlere Türklerin komutanı Mustafa Kemal Paşa rol model olmuştu.


Günümüz penceresinden bakıldığında ise ne yazık ki; Padişahlığı, Halifeliği ve Şeriat düzenini tekrar geri getirmeye hevesli, toplam nüfusa oranı çok düşük bir düzeyde de olsa Siyasal İslamcı bir zümre mevcuttur. İstiklal Savaşı kahramanı, ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, işte bu zümre tarafından itibarsızlaştırılmaya çalışılmaktadır.


Ama tüm bu olumsuzluğa karşın, ülkemizde çağdaş ve bilimsel eğitim almış, gerçeği okuyarak, araştırarak anlayan çok büyük “Bilinçli bir toplum” da vardır. İşte, gurur duyacağımız bu toplum, ülkemizin aydınlık geleceğinin güvencesidir.


İlhan Küçükbiçmen