Polatlı İlçe Tarım Müdürlüğü, her yıl düzenli olarak yaptığı kontrollere başladı. Polatlı İlçe Tarım Müdürü Burhanettin Sütçü’nün önderliğinde 5 ayrı ekiple Polatlı’nın tamamında süne zararlısına karşı alınacak tedbirler ve sünenin yaygınlık gösterdiği bölgelerdeki saha taraması için bölge bölge kontrollere başladı. Türkiye’nin en kaliteyi buğdayının üretildiği Polatlı’da hububatın bir numaralı düşmanı süne zararlısının tespiti, en az mücadele kadar önemli Bu sebeple Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü, göreve geldiği günden bu güne kadar her yıl hasat öncesinde hububatın kalitesini ve rekoltesinin düşmemesi adına gerekli tüm tedbirleri almak için yoğun bir çaba sarf ediyor.

YERİNDE İNCELEMELER YAPILIYOR

Değişen iklim şartları en çok tarımsal faaliyetler üzerinde etkisini gösterirken, geçen yıl yaşanan tarımsal kuraklıktan dolayı Polatlı’da bulunan birçok tarım arazisi etkilenmişti. Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü, Çiftçilerin yanında olduğunu göstererek yerinde incelemelerde bulunacak. Bunun yanında süne çalışmasının yapıldığı şu günlerde süne ile mücadelenin önemine dair çalışmalarda bulundu.

SÜTÇÜ VE EKİBİ TARLA TARLA GEZİYOR

Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü ve uzmanlardan oluşan 5 ayrı ekip Polatlı mücavirinde bulunan tüm hububat ekili arazileri gezerek süne ve kımıl zararlısına karşı en önemli mücadele etkenlerinden olan saha ve veri araştırması gerçekleştiriyor. Bu yıl yağış miktarındaki geçtiğimiz yıllara oranla artışla ümitlenen çiftçiler, hava şartlarının en müsait olduğu süne ve kımılın zarar vermemesi için Polatlı İlçe Tarım Müdürü Burhanettin Sütçü ve ekibinden ilaçlamaya dair bilgileri alma imkanına kavuşuyor.

MUHTARLAR VE KÖYLÜLERLE İRTİBATTAYIZ

Polatlı İlçe Tarım Müdürü Burhanettin Sütçü, Polatlı genelinde bulunan 1 milyon 550 bin dekar hububat arazisine özellikle süne sebebiyle zarar gelmemesi için sürekli olarak Polatlı Kaymakamı Murat Bulacak nezaretinde, mahalle muhtarları ve köylülerle irtibat halinde. Yaklaşık 1,5 ay kadar ekili tüm hububat arazilerini ve bunun yanında da süne ve kımılın yaşayabileceği kritik noktalarda araştırmalarını sürdüreceklerini belirten Polatlı İlçe Tarım Müdürü Burhanettin Sütçü, bu konuda Polatlı çiftçisinin oldukça bilinçli olduğunu ve süne mücadelesinde artık belli bir tarzda ve sorumluluğa sahip olduğu dile getirdi.

SÜNE İLE MÜCADELE NEDEN ÖNEMLİDİR?

Buğday stratejik bir ürün olup, insan ve hayvan beslenmesi için önemlidir. Süne mücadelesi devletçe yürütülmekte ve yüzde 60’a ulaşan 2. dönem nimflere (genç nimf) karşı ilaçlama yapılmaktadır. Nimf yoğunluğunun 10 ve üzerinde olması durumunda ilaçlama gerekmektedir. Ancak çok sayıda doğal düşmanı olan sünenin mücadelesinde böceğin yumurtalarını parazitleyen, ve onların ölümüne neden olan küçük arıcıkların (Trissolcus spp.)aktif olduğu tarlalarda ilaçlama yapılmaz.