1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Türkiye genelinde olduğu gibi Ankara’da da coşkulu kutlamalara sahne oldu. Türkiye Kamu-Sen, İşçi ve Emekçiler Bayramı dolayısıyla Kolej Kavşağı’nda bir program düzenleyerek kamu personelleri ve sendika üyeleriyle alanı doldurdu.

1 Mayıs'ta Binlerce Emekçi Başkentte Bir Araya Geldi (3)

Polatlı İmam Hatip Anadolu Lisesi Futsal takımı ilçe üçüncüsü oldu Polatlı İmam Hatip Anadolu Lisesi Futsal takımı ilçe üçüncüsü oldu

ÇOK SAYIDA SENDİKA BAŞKANI KATILDI

Türkiye Kamu-Sen öncülüğünde gerçekleşen programa çok sayıda sendika başkanı katılım sağladı. Katılımcılar arasında Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci başta olmak üzere; Kıbrıs Türk Memur-Sen Genel Başkanı Akın Manga, Türk Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Uğur Yıldırım, Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Şuayip Deniz Demir, Türkiye Kamu-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Şahin, Türk İmar-Sen Genel Başkanı Zafer Çelik, Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türk Yerel Hizmet-Sen Genel Başkanı Tuncay Erdem, Türk Büro-Sen Genel Başkanı Türkeş Güney, Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Mustafa Nurullah Albayrak, Türk Haber-Sen Genel Başkanı Yücel Kazancıoğlu ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan yer aldı.

1 Mayıs'ta Binlerce Emekçi Başkentte Bir Araya Geldi (5)

"TÜRKİYE YÜZYILINI EMEĞİN YÜZYILI YAPACAĞIZ"

Katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılanan programda kürsüye çıkan Türkiye Kamu-Sen ve aynı zamanda Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, hem Türkiye’de hem dünyada değişen güç dengelerine dikkat çekerek, kamu çalışanlarının yaşadığı sorunlara çözüm bulunması gerektiğini söyledi. "Buraya sadece bir anma için değil, ekonomik, insani ve demokratik haklarımızı ifade etmeye geldik" diyen Kahveci, "Türkiye yüzyılını, emeğin yüz yılı yapacağız. Bunun için doğruları destekleyecek, daha iyiyi ve güzeli talep edecek, yanlışları korkusuzca dillendireceğiz" dedi.

"ENFLASYONUN BÜTÜN ÇALIŞANLARI ETKİLEDİĞİ BİR DÖNEMDEYİZ"

Konuşmasında ekonomik krizin kamu çalışanları üzerindeki etkisini vurgulayan Kahveci, güvencesiz çalışma koşullarının yaygınlaştığını, çalışanların artık yoksulluk sınırında yaşam mücadelesi verdiğini ifade etti. Maaşların temel ihtiyaçları dahi karşılamadığını belirten Kahveci, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün güvencesiz ve kuralsız çalışmanın yaygınlaştığı, çalışanların dahi yoksulluk sınırında yaşadığı, maaşların gıda harcamasına bile yetmediği bir dönemi yaşıyoruz. Enflasyonun bütün çalışanlarımızı etkilediği bir dönemdeyiz. Tarihte ilk defa bu sene memurlar hedeflenen enflasyonun altında maaş zammı aldı. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. . Kamu çalışanlarımızın yaşadığı sıkıntılar her geçen büyüyor. Mülakat gibi adaletsiz bir sistem riyakati yerle bir ediyor."

1 Mayıs'ta Binlerce Emekçi Başkentte Bir Araya Geldi (1)

3 BİN EK GÖSTERGE VE EMEKLİLİK SİSTEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Kahveci, kamu çalışanlarının yıllardır beklediği 3 bin 600 ek gösterge talebine de yeniden vurgu yaptı. Özellikle birinci dereceye gelen tüm kamu görevlilerine bu hakkın verilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Mülakatın kaldırılması için mücadelemizi sürdüreceğiz. 1'inci dereceye gelen tüm kamu görevlilerine 3 bin 600 ek gösterge verilmesini mutlaka sağlayacağız. Memurun ve emeklinin enflasyona karşı korunması için çalışacağız. Refah payını mutlaka alacağız. Ek gösterge adaletsizliği yüzünden emeklilik kabusa dönüşüyor dedik. İlave ek ödeme diye yeni bir sistem getirildi."

1 Mayıs'ta Binlerce Emekçi Başkentte Bir Araya Geldi (4)

"MEMUR EMEKLİLERİ ÜLKEMİZİN EN MAĞDURU KESİMLERİNDEN OLDU"

Emeklilikte yaşanan mağduriyetleri de gündeme taşıyan Kahveci, "İlave ek ödeme" adı altında verilen 16 bin 165 TL’lik ödemenin emeklilik hesabına katılmadığını hatırlattı. Kahveci, bu ödemenin de emeklilik sistemine dahil edilmesi gerektiğini belirterek, "Bugün 16 bin 165 TL olan bu ödeme emekli hesabına katılıncaya kadar biz emeklilerimiz için mücadele etmeye devam devam edeceğiz. İlave ek ödeme emekli memurların anasının ak sütü gibi helaldir. Bu politikalar yüzünden memur emeklileri ülkemizdeki en mağdur kesimlerden birisi oldu. Bugün en düşük derecede maaş alan bir memurun maaşının yaklaşık yüzde 60'ı emekli maaşı ve emekli ikramiyesi hesabına dahil edilmiyor. Böyle bir durum sosyal sigorta ilkelerinde asla uyuşmaz" diye konuştu.

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ