Bir okuyucum yazmış..5 mayıs gecesi dileklerimizi çizip bir kağıda kırmızı bir kesenin içine bir bozuk parayla koyup gül ağacının dibine asıyoruz.sabahta gün doğmadan alıyoruz.şimdiye kadar kafamda olmayan maddi ne dilediysem oldu.yalan yok hatta çizdiğim bir bahçe resmi vardı tam ortasına da kocaman bir ağaç çizmiştim.senesi dolmadan rabbim bahçe almayı nasıp etti..güzel olanı ise bahçenin tam ortasında 120 yaşında kocaman bir ardıç ağacı var.tıpkı benim hıdrellezde çizdiğim resim gibi.diyordu.

Hıdırellezde Ne Yapılır? Hıdırellez Bayramı Neler Yapılmalıdır? Hıdrellez, Türk ve İslam kültüründe çok önemli günlerden biridir. Bu günü kutlamak için çeşitli şeyler yapılır. Türk gelenek ve göreneklerine göre şunlar yapılır; Hıdrellez, evlerde temizlik yapılarak karşılanmalıdır. İneklerin sütü kesilmesin diye Hıdrelleze 7 gün kala kimseye peynir ve yoğurt mayası verilmez. Evin bereketi gitmesin düşüncesiyle kimseye ekmek mayası verilmez. Hıdrellezden 1 gün önce (5 Mayıs) kırlardan 41 çeşit ot, küçük taş ve kekik otu toplanır. Bunlar su dolu bir kap içine atılır ve Hıdrellez sabahı bu suyla el, yüz yıkanır (Bunu yapmakla cildin güzelleşeceğine ve hastalıklardan arınıp, zindelik kazanılacağına inanılır). 5 Mayıs'ta 41 çeşit ot toplanıp eve gelince, evde bulunan eski hasır ve eşyalardan bir kısmının yakılmasıyla bit, pire ve günahlardan arınılacağına; yakılan bu ateşin üzerinden atlamakla da yıl içinde kazanılmış olumsuz ve kötü alışkanlıkların yok olacağına inanılmaktadır. Hıdrellez gecesi (5 Mayıs'ta) evin ana giriş kapısına ağaçlardan koparılan yeşil yapraklı dal konur. Özellikle kapıya asılan söğüt dalının sağlık getireceğine inanılmaktadır. Hıdrellez akşamı toplanan genç kızlar, bir çömleğin içine kendilerine ait bir eşyayı (boncuk, yüzük) atarlar. Hıdrellez sabahı tekrar toplanan genç kızlar, küçük bir çocuğun gözlerini bağlayarak çömlekten boncuk ve yüzükleri tek tek çektirirler. Bu sırada mani bilen kızlar da tek tek mani söylerler. Kimin eşyası hangi manide çömlekten çekilmiş ise; o genç kız, o maniyi kendine göre yorumlar. Hıdrellez gecesi ısırgan otu koparılıp evin önüne konur. Isırgan otu sabaha kadar yendiyse, o kişinin seneye Hıdrelleze kadar öleceğine, yenmediyse yaşayacağına inanılır. Hıdrellez akşamı (5 Mayıs) kadın ve kızlar ellerine kına yakarlar. Hıdrellez akşamı bahçede kenar ve köşelere bakılır. Şayet bakılan yerlerde toprak parıldarsa orada hazine olacağına inanılır. Hıdrellez akşamı ikindiden sonra bahçede bulunan gül ağacının

altına insanlar isteklerinin resmini çizerler.Ev isteyen ev şekli, araba isteyen araba şekli, hayvan isteyen hayvan şekli, evlilik isteyen sevdiğini canlandıran bir resim çizer ve dilekte bulunurlar. Bunu yapmakla o yıl içerisinde isteklerinin gerçekleşeceğine inanırlar. Hıdrellez sabahı uykudan erkenden kalkılır. Hıdrellez sabahı anne ve babalar çocuklarını uykudan erken kaldırmak için "kalkın" demezler "uçun, uçun" derler. Hıdrellez sabahı insanlar uykudan yeşil dallarla uyandırılır. Hıdrellez sabahı erkenden kalkılıp dereden üç kez geçilir. Çim üzerindeki çiğlere el sürülüp yüzler ıslatılır. Boyu çok uzun olanların başına hıdrellez sabahı çubukla vurulur (Boyun daha fazla uzamaması için). Meyve yapmayan ağaçlar Hıdrellez sabahı baltayla korkutulur (Ağaçların korkup meyve vereceğine inanılır). Hıdrellez sabahı, hayvanlar yeşil dallarla dereye sulamaya götürülür. Hıdrellez günü, uyku uyunmaz. Uyku uyunursa bütün yıl uyunamayacağına ve işinin iyi gitmeyeceğine inanılır. Hıdrellez günü badana, temizlik yapılmaz. Kıra çalışmaya gidilmez. Hıdrellez günü un elenmez, çamaşır yıkanmaz. Hıdrellez günü dikiş dikilmez. Hıdrellez günü kavga edilmez. Kavga edilirse bir yıl boyunca kavgalı olacağına inanılır. Hıdrellez günü hamile kadınların salıncakta sallanmasına izin verilmez. Hıdrellez günü makas iple bağlanır, açılmaz. Makas kimseye verilmez, elle tutulmaz. Hayvanların sütünün çok olması için Hıdrellez günü süt pişirilmez, gece pişirilir. Sütü olmayan komşulara süt verilir, yayıkta ayran yapılıp komşulara dağıtılır. Hıdrellez günü ekmek yapılmaz. Bazı köylerde Hıdrellez sabahı silah atılır. Hıdrellez günü beyaz kelebek görülürse o yıl şans ve kısmetin açık olacağına inanılır.

Denemesi bedava

Hoşça ve sağlıcakla kalı