Son haftalarda en çok konuştuğumuz şey, whatsapp sosyal medya web ağı oldu.

Kişisel bölgilerimizi paylaşacağını açıklayan ancak Avrupa ülkelerine aynı şeyi dayatmayan bu uygulama hayatımızda ciddi bir aksiyon oluşmasına sebep oldu.

Henüz kaun koyucular teknolojik olarak kişisel veri gizliliği, teknoloji kanunlarını yapmamışken, Avrupa bu yasaları çok uzun yıllar önce yapmışken, oturup “bu nasıl olur” feryadına düşmüşüz.

Yapın kanunlarınızı, yasal olarak ülkenizde yaşayan insanların kişisel güvencesini kanunla koruma altına değil whatsapp hiç bir uygulama Avrupa ülkeleri gibi size bir şey dayatamasın.

İşte tamda bu whatsapp konusu konuşulurken, kuhabir arkadaylarımdan biri olan İlknur Kılınç ile “ne yapacağız” diye sorgularken, kendisinin telegram adında ismini daha önce hiç duymadığım bir uygulamayı telefonuna indirdiğini öğrendmim.

Neyin nesidir bu telegram?

Kimin şirketi, hangi ülke vs vs derken.

Biraz araştırdım.

Araştırma sonunda ise telegramı Pavel Durov adında bir gencin kurduğunu öğrenirken, yaşamına dairde bilgilere şöyle bir göz gezdirdim.

Başarı tesadüfdeğildir diyoruz ya işte tam öyle bir hiyake.

Bakın Dünrya’nın en çok tercih edile ve kullanılan uygulaması olan whatsapp’ı bir anda gölgede bırakan telegramı kim nasıl kurmuş?

“Küçük yaşta kendi çabasıyla program yazmayı öğrendi.

-Üniversitedeyken Facebook’u duydu ve kardeşiyle birlikte Rusya’nın sosyal medya sitesi Vkontakte’yi kurdu.

-Rus hükümetinin site verilerini paylaşma isteğini reddedince evini askerler bastı.

-Rusya’dan göç edip Amerika’ya geldi.

-Amerika’da hükümetlerin kullanıcı verilerini gözetlemesini inanılmaz derecede zorlaştıracak olan bir uygulama olan Telegramı kurdu.

-Bu uygulama Pavel Durov’un Rus hükümetine verdiği bir cevap niteleği taşıyordu.