Vatandaşlar, çetin geçim koşullarında ayakta kalmak için kredi kartlarına başvurarak, ihtiyaç kredisi ve kredi kartı limitlerini zorluyorlar. Bu gelişmelerin ardından Merkez Bankası, yüksek enflasyonla mücadele çerçevesinde kredi kartı kullanımını sınırlamayı içeren adımlar atmaya hazırlanıyor. Seçimlerin ardından vergi artışları gibi konularla birlikte son bir yılda %250 artışla 1.25 trilyon TL'ye ulaşan kredi kartı harcamalarını sınırlamak için adımlar atılması bekleniyor.

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, Aralık 2023 itibarıyla bireysel kredi kullananların sayısı son bir yılda 2 milyon kişi artarak 40 milyona, bireysel kredi kartı borcu olanların sayısı ise 3 milyon kişi artarak 36.7 milyona yükseldi. Bankaların alacakları da 2022'den bu yana %71 artarak 2 trilyon 790 milyar liraya ulaştı. En dikkat çekici artış ise kredi kartı borçlarında yaşandı. 2023 yılının başında 496 milyar lira olan kredi kartı borçları, %152 artışla 9 Şubat itibarıyla 1 trilyon 251 milyar liraya ulaştı.

Uzmanlar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in daha önce belirttiği gibi, kredi kartı kullanımını ve kredi büyümesini kısıtlamak amacıyla faiz artışı, limit azaltımı, asgari ödeme tutarının yükseltilmesi gibi adımların atılabileceğini ancak bunun vatandaşı olumsuz etkileyerek krizi derinleştirebileceğini dile getiriyorlar.

TESK Başkanı Palandöken: “Evliliklerin 500 milyar liralık ekonomi oluşturması bekleniyor” TESK Başkanı Palandöken: “Evliliklerin 500 milyar liralık ekonomi oluşturması bekleniyor”

Kredi ve kartlarla birlikte kredili mevduat hesaplarında da büyük bir artış yaşanıyor. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, 2023'te ek hesap kullananların sayısı 26.9 milyondan 28.7 milyona yükselirken, borç tutarı da 72 milyar liradan 175 milyar liraya çıktı. Yapılan araştırmalara göre, sadece dar gelirliler değil artık beyaz yakalı çalışanlar dahi borcun asgari tutarını ödemeyi alışkanlık haline getirdi.