8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi evladı ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu unvanına sahip olan Sabiha Gökçen birçok kişi tarafından merak ediliyor. Peki Sabiha Gökçen kimdir? Sabiha Gökçen ve Atatürk nasıl tanıştı? İşte en çok merak edilenler...

Türkiye'nin Havacılık Tarihine Damga Vuran Sabiha Gökçen Kimdir (1)
 

SABİHA GÖKÇEN KİMDİR?

Sabiha Gökçen, Bursa Vilayet Başkatibi Hafız Mustafa İzzet Bey ve Hayriye Hanım'ın kızı olarak dünyaya geldi. Ailesinin Bursa'ya sürgün edilmesi sonrasında, 22 Mart 1913 tarihinde hayata gözlerini açtı. Küçük yaşta annesini ve babasını kaybeden Gökçen, abisi Neşet'le birlikte yaşamaya başladı.

ATATÜRK İLE TANIŞMASI

Dünyanın ilk kadın savaş pilotu, sadece 12 yaşındayken dönemin Cumhurbaşkanı Atatürk ile tanışma fırsatını yakaladı. Atatürk'ün 1925 yılındaki Bursa ziyareti sırasında, Gökçen, okuma isteğini ileterek Ankara'ya gitme şansını elde etti. Atatürk'ün himayesi altında Ankara'ya götürülen Gökçen, burada eğitim hayatına devam etti.

EĞİTİM HAYATI VE SOYADI KANUNU

Çankaya İlkokulu ve Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'nde eğitim aldıktan sonra, Üsküdar Amerikan Lisesi'nde öğrenimine devam etti. Fransızcasını geliştirmek amacıyla Paris'e eğitim için giden Gökçen, 1934 yılında Soyadı Kanunu çıktığında "Gökçen" soyadını aldı.

HAVACILIK KARİYERİ

1935 yılında Türkkuşu'nun açılış törenine katılan Gökçen, burada gösterilen planör uçuşlarından etkilenerek havacılığa ilgi duymaya başladı. Atatürk'ün destekleriyle Türk Hava Kurumu'nun Sivil Havacılık Okulu'na giren Gökçen, Ankara'da yüksek planörcülük brövelerini kazandı.

Kırım'da yüksek planörcülük eğitimi aldıktan sonra Moskova'daki motorlu uçak okuluna gitmeye hazırlanırken, manevi kız kardeşi Zehra'nın ölüm haberi üzerine Türkiye'ye döndü. Mustafa Kemal'in desteğiyle tekrar motive olan Gökçen, Eskişehir Havacılık Okulu'nda eğitim aldı.

BİK Analitik'in kalitesi artık tescilli BİK Analitik'in kalitesi artık tescilli

İLK ASKERİ KADIN PİLOT

Sabiha Gökçen, kızların alınmadığı dönemde özel üniforma ile Eskişehir Uçuş Okulu'nda eğitim aldı. 1936-1937 döneminde 11 ay süren eğitiminin ardından, Eskişehir'deki 1. Hava Alayı'nda altı ay görev yaptı. Tunceli'deki ayaklanma sırasında uçak pilotu olarak görev aldı ve gösterdiği başarı nedeniyle "Türk Hava Kurumu İftihar Madalyası" ile ödüllendirildi.

TÜRKKUŞU UÇUŞ OKULU VE SONRASI

1937'de askeri uçuş brövesini alan Gökçen, 1938'de Atatürk'ün ölümü sonrasında ordudan ayrılmak zorunda kaldı. Türkkuşu Uçuş Okulu'nda başöğretmen olarak görev aldı ve 1955'e kadar bu görevde kaldı. Uçuş kariyeri boyunca 22 farklı hafif bombardıman ve akrobatik uçakla uçuş gerçekleştirdi.

KAZANDIĞI ÖDÜLLER

Sabiha Gökçen, uzun havacılık kariyeri boyunca birçok ödül kazandı. 1996 yılında, 83 yaşında Falcon 2000 ile gerçekleştirdiği son uçuşuyla Türk kadını olmanın gururunu yaşadı. 22 Mart 2001'de maalesef kalp yetmezliğinden Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde vefat etti.

88 yaşında hayatını kaybeden Sabiha Gökçen, dünyanın ilk kadın savaş pilotunun kariyeri boyunca birçok ödül kazandı. Romanya Ordusu Havacılık Brövesi, Türk Hava Kurumu Övünç Madalyası, çeşitli plaketler ve 1991'de Uluslararası Havacılık Federasyonu'ndan aldığı FAI Altın Madalya, kazandığı ödüller arasında en önemlileri olarak öne çıkıyor.