Bakan Şimşek'ten 'enflasyon açıklaması: 'Mayıs'ta zirveyi bulacağız' Bakan Şimşek'ten 'enflasyon açıklaması: 'Mayıs'ta zirveyi bulacağız'

2023'te Türkiye'ye yapılan 10.6 milyar dolarlık doğrudan yatırım girişinin ayrıntıları incelendiğinde, yatırım sermayesi girişlerinin 5.6 milyar dolar, gayrimenkul satışının 3.6 milyar dolar ve borçlanma araçlarıyla yapılan girişin ise 1.9 milyar dolar olduğu belirlendi. Ancak, yatırım tasfiyelerinin etkisiyle toplam giriş miktarı 374 milyon dolar azaldı.

Sektörel olarak bakıldığında, 2023'te en fazla yatırım sermayesi girişinin toptan ve perakende ticaret sektörüne yapıldığı görüldü. Finans ve sigorta sektörü ise en çok yatırım alan ikinci sektör oldu, özellikle bankacılık yatırımlarında dikkate değer bir artış kaydedildi. Diğer önemli sektörler arasında ise elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ile ulaştırma ve depolama yer aldı.

Ulusal düzeyde, Avrupa Birliği (AB-27) ülkeleri Türkiye'ye en fazla yatırım sermayesi sağlayan bölge oldu ve yüzde 53'lük bir paya sahipti. Orta Doğu ülkelerinden gelen yatırımlarda ise önemli bir artış yaşandı, özellikle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar'ın rolü dikkat çekti. Ülke bazında ise Hollanda, Almanya, BAE, Katar ve Rusya, Türkiye'ye en çok yatırım sermayesi sağlayan ülkeler arasında yer aldı.

YASED'in raporu, Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırım alanındaki performansını ve yatırım trendlerini değerlendirirken, 2023 yılında yaşanan gelişmelerin sektörler ve coğrafi bölgeler açısından detaylı bir analizini sunuyor.