İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ocak ayında 49,2 puan olarak kaydedildi, fakat sektördeki daralmanın hızı yavaşlamış olsa da yedinci ayda devam ettiği görüldü. Yeni yılın başında üretim, yeni siparişler ve satın alma faaliyetlerindeki daralma bir miktar azaldı. Ocak ayında asgari ücretteki önemli artış, girdi fiyatları enflasyonunu keskin bir şekilde yükseltti ve fabrika çıkış fiyatlarını hızla arttırdı. Aynı zamanda, Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılar nedeniyle yaşanan nakliye sorunları da tedarikçilerin teslimat sürelerini uzattı.

S&P Global tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için derlenen imalat PMI, aralıkta 47,4 puan almıştı. Endeks ocakta son dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı, ancak üst üste yedinci kez 50 seviyesinin altında kaldı.

Sanayi (2)

Üretimdeki düşüş, altı ayın en hafif düzeyinde gerçekleşti. Ankete katılan şirketler, talebin hala kırılgan olduğunu belirtti, ancak ocak ayında toparlanma işaretleri gözlendi. Yeni siparişlerdeki daralma, üst üste yedinci ayda devam etti ve yeni ihracat siparişleri de hafif bir düşüş yaşadı. Yeni siparişler alt endeksi ocakta 45,3 puandan 46,6 puana yükselirken, yeni ihracat siparişleri endeksi 48 puandan 49,4 puana yükseldi. Üretimdeki daralmanın hızı yavaşladı. Üretim alt endeksi ocakta 46,8 puandan 49,6 puana yükseldi.Şirketler, yeni siparişlerdeki zayıflık nedeniyle satın alımları ve stoklarını azalttı, ancak istihdam seviyelerinde değişiklik yapmadılar. İstihdam alt endeksi 50,1 puandan 50 puana geriledi.

Borsa İstanbul’dan rekor seviye! Tarihinde ilk kez... Borsa İstanbul’dan rekor seviye! Tarihinde ilk kez...

Girdi fiyatları enflasyonu, ocak ayında ağustostan bu yana en yüksek artışı kaydetti. Çoğu şirket, asgari ücretteki artışın etkili olduğunu belirtirken, hammadde maliyetlerindeki artış ve Türk Lirası'ndaki değer kaybı da fiyat baskılarını artırdı. Girdi fiyatları alt endeksi ocakta 58,8 puandan 71,2 puana çıktı.