Yaptığı açıklamada yerelde bulunan tüm çalışan gazetecilerin gününü kutlayan Polatlı Gazeteciler Derneği Başkanı Tevfik Emre Efe daha sonra şunlara değindi. Efe “Günümüzde medyanın önemli bir yerde olduğu göz önüne alındığında geçmişten gelen gayret ve azmin bir parçası olduğumuzu hiçbir zaman unutmamalıyız. Basın camiasında çalışanlarla işverenler arasındaki ilişkileri düzenleyerek bazı sosyal hakları güvence altına alan ‘5953 Sayılı Kanun’un Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine ve Bu Kanuna Bazı Maddeler Eklenmesine Dair 212 Sayılı Kanun’ Milli Birlik Komitesi’nce 4 Ocak 1961 tarihinde kabul edildi; 10 Ocak 1961 günü de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

GAZETECİLERİN SOSYAL VE YASAL HAKLARINI BELİRLEYEN HÜKÜMLERİ İÇERİYOR

Günümüzde 212 Sayılı Yasa olarak bilinen düzenleme iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyor. 212 Sayılı Yasa’nın çıkarılışı o dönemde yaşanan Babıâli’de ‘Dokuz Patron Olayı’ ile de Türk Basın Tarihi’ne geçti. Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise sendika'nın öncülüğünde, ''BASIN'' adıyla kendi gazetelerini 11–12–13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladılar.

Polatlı Gazeteciler Derneği’nden 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı (1)

BİRLİK VE BERABERLİĞİN HER ZAMAN ÖN PLANDA TUTULMASINA ÖNEM VERİYORUZ

O tarihten sonra 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlandı. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, “Bayram” olmaktan çıkarıldı ve "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anılmaya başlandı. İşte bu vesileyle ilçede bulunan tüm çalışan gazetecilerin gününü kutluyor, Polatlı Gazeteciler Derneği olarak birlik ve beraberliğin her zaman ön planda tutulmasına önem veriyoruz. Malumunuz iletişimin çok hızlı ve bir o kadar da kirli yayıldığı şu zamanda gazetecilik kisvesi altında mesleğimizin onuru ve haysiyetini kendi çıkar ve menfaatleri doğrultusunda kullanmak isteyenler elbette olacaktır. Fakat şunu buradan ifade etmek isterim ki okuyucularımız da bir haberin doğruluğunu sadece tek kanal üzerinden değil farklı kanallar üzerinden araştırarak gerçek haber kaynağına ulaşmaları yanlış anlaşılmaların algı kirliliğinin de önüne geçecektir.

TAŞRA VE İLÇELERDE GAZETECİLİK YAPMANIN ZORLUĞUNU BİLENLERDENİZ

Diğer yandan günümüz Türkiye’sinde gazetecilerin yaşam şartları ne yazık ki yaşam standartlarının altında kalmaktadır. Büyük şehirlerde ve ulusal basında görev yapmanın çok daha kolay olduğu taşra ve ilçelerde gazetecilik yapmanın zorluğunu bilenlerdeniz. Geçim sıkıntısı yaşayan çalışan gazeteciler enflasyon ve ekonominin çarkları arasına sıkışmış, hak etiğinin çok daha altında maaş ve prim almaktadırlar. Bir diğer husus ise yerelde gazetecilik yapan kurumların ekonomik anlamda ne tür zorluklara göğüs gerdiğidir. Polatlı basını birçok il’den daha kapsamlı ve büyük yayın alanına sahiptir. Bu yüzden her zaman söylediğim gibi Polatlı’da bulunan tüm siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, esnafın, iş adamlarının ve Polatlı halkının her zaman yerel gazetelere destek vermesi gerekiyor. Çünkü basın bir şehirde ne kadar güçlü olursa, o şehrin büyümesi ve gelişmesi çok daha hızlı olur. Yapılan tüm olumlu ve olumsuz gelişmeleri kamuoyuna tarafsızca sunan ve bilgilendiren basın sayesinde toplumun ufku daha da genişlemekte otokontrol yerini bulmaktadır. Bu vesileyle tüm basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan gazeteciler gününü kutluyor, özellikle Filistin Gazze’de savaşın başladığı bugüne kadar hayatını kaybeden tüm meslektaşlarımızı da rahmetle anıyoruz.  İnşallah gelecek günlerin Polatlı için, basınımız için çok daha iyi olması, barış, huzur ve başarı getirmesini temenni ediyorum.” dedi.

Çankaya’da inanılmaz olay: Araca yumurta fırlattı ardından kendi aracıyla çarpıp kaçtı Çankaya’da inanılmaz olay: Araca yumurta fırlattı ardından kendi aracıyla çarpıp kaçtı

HABER: KARDELEN ÇIKMAZ