MİT tarafından paylaşın videoda, her ülkenin kendi hukukunda casusluk faaliyetine yer verdiğini belirterek, Türkiye'de casusluk faaliyetinin 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda, "Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk" başlığı altında düzenlendiği belirtildi.

Mi̇t’ten Casuslara Karşı Ders! Casusluk Nedir, Ne Yapılması Gerekir (1)

Genelkurmay Başkanı Gürak’tan sınır karakollarında inceleme Genelkurmay Başkanı Gürak’tan sınır karakollarında inceleme

Videoda, casusların kimler olduğu ve neler isteyebileceğine ilişkin ayrıntılar verilerek, “Hasım veya hasım olması muhtemel istihbarat mensupları, vatandaşlarımızla çeşitli yöntemlerle irtibat kurmaktadır. Ülkemizin menfaatlerini, birliğini, bütünlüğünü ve değerlerini hedef alan hasım istihbarat servisleri, irtibat kurdukları vatandaşlarımızı casus olarak devşirebilmektedir. İstihbarat servisleri, istifade ettikleri casuslardan, açık kaynak bilgilerinden analiz çalışması ya da rapor hazırlamasını isteyebilmektedir. Hedeflerindeki şahısların adres bilgilerini öğrenmelerini, önemli bina veya tesislere ilişkin keşif çalışması yapmalarını talep edebilmektedir” ifadeleri yer aldı.

ŞÜPHELİ HAREKETLERİ BİLDİRİN

“Tanımadığımız kişilerin yönelttiği irdeleyici, şüpheli ve hassas içerikli sorulara cevap vermeden önce soruyu soranın kim olduğu sorgulanmalıdır” denilen videoda, “Şüpheli hareketlerle karşılaşılması durumunda ivedilikle emniyet birimlerine haber verilmelidir. Vatandaşlarımız 'www.mit.gov.tr'nin ana sayfasında yer alan 'nasıl yardım edebilirsin' kısmından, önemli gördüğü, şüphelendiği veya ihbar etmek istediği hususları paylaşabilmektedir” şeklinde bilgi verilerek, bunun bir vatandaşlık görevi olduğu belirtildi.