Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, kredi kartı akdi faiz oranı yüzde 3,66 seviyesinde uygulanırken gecikme faizi yüzde 3,96 olarak belirlendi. Nakit çekim ve KMH borçlarında ise akdi faiz yüzde 4,42, gecikme faizi ise yüzde 4,72 olarak uygulanıyor. Yüksek faiz oranlarına rağmen vatandaşın harcamalarındaki artış dikkat çekiyor.

Bakan Bolat duyurdu: Filistin hurmasına gümrük muafiyeti Bakan Bolat duyurdu: Filistin hurmasına gümrük muafiyeti

Son bir yılda kredi kartı borçları 2,5 katına çıkarak 1,2 trilyon liraya kadar ulaşırken, kredi kartlarına düzenleme gelmesi bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde sadece faizleri artırarak değil, bankalar üzerinden kredi verme iştahını keserek de kredi büyümesini düşüreceklerini ifade etti. Başkasının parasıyla, krediyle, kartla zenginlik olmayacağını vurguladı.

Perşembe günü gerçekleşen "Enflasyon Raporu 2024-I" sunumunda TCMB yeni Başkanı Fatih Karahan, kredi kartlarına yönelik bir taksit sınırlaması getirilip getirilmeyeceği sorusuna, "Bunu not ettik, farkındayız. Bunun geçici olup olmadığı henüz çok net değil. Asgari ücretin artacağı bekleniyordu. Bu nedenle bazı harcamalar öne çekilmiş olabilir ama bundan bağımsız olarak kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda birkaç fikrimiz var, çalışmalarımız sürüyor. Belirli bir aşamaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız" şeklinde yanıt verdi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar da yıl ortasında büyüme hızı yüzde 177’ye ulaşan kredi kartı harcamalarının yıl sonunda yüzde 159’a gerilediğini, ancak hala çok yüksek olduğunu ve bu konuda bir düzenleme ihtiyacı olduğunu belirtti.

Bankacılık sektörü uzmanı ve Ekonomist Kerim Rota, kredi kartlarına yönelik olası düzenlemelerle ilgili beklentilerini paylaştı. Merkez Bankası ve TBB tarafından kredi kartı harcamalarına yönelik bazı kısıtlamalar için sinyaller verildiğini vurgulayan Rota, "Tahminimce 31 Mart Yerel Seçimleri'nden sonra nisan ayında bazı önlemler devreye alınacak. Kredi kartı harcamalarına çeşitli düzenlemeler yapılabilir. Özellikle faizsiz taksitlendirme seçeneklerine kısıtlamalar gelebilir. Örneğin, bir tişörtü 500 lira vermek yerine beş taksit ile 100'er lira şeklinde ödemek cazip duruyor. Bu da tüketimi kışkırtabiliyor. Bu yüzden tekstil ürünlerinde faizsiz teklif edilen 6 taksit vb seçenekler kısıtlanabilir" dedi.

Rota, kredi kartı düzenlemelerine yönelik en etkili yöntemi ise şöyle açıkladı: "Asgari ödeme tutarının yukarı çekilmesi kredi kartı düzenlemesinin en etkili yöntemlerinden biri olacaktır. Çünkü düşük limitli kartlara sahip birçok kişi harcamalarını aydan aya takla attırarak ödüyor ve çok ciddi bir faiz yüküyle karşı karşıya kalıyor."

Kredi kartı düzenlemelerinde gelir ve servet dağılımının göze alınmadan yapılacak her adımın yanlış olacağını ifade eden Rota, "Belirli bir limite kadar olanların üzerine fazla yüklenmeden belli bir tutar üzerindekilerin minimum ödeme tutarını yukarı çekmek dengeyi bulmak açısından en doğrusu. Enflasyona iç talebin etkisi olduğu kesin ama bu iç talebi market harcamalarını yapan kişiler mi yaratıyor yoksa açıklanan enflasyon hedeflerine çok güvenmeyen bundan dolayı da yüksek harcamalar yapan daha varlıklı kesim mi? Bu çok tartışmalı ve sorgulanması gereken bir konu" şeklinde konuştu.

Sınırlamaların enflasyona etkisinin düşük bir düzeyde olacağını belirten Rota, "Kredi kartına yönelik düzenlemelerin bu kadar ön plana çıkarılmasının gerekli olmadığını düşünüyorum. Enflasyona paralel bir faiz politikasının çok daha etkin olacağını düşünüyorum" dedi.