Ülkemizde son yıllarda uygulanan kalıcı yaz saati düzenlemesi, gün ışığından daha fazla faydalanma ve enerji tasarrufu gibi avantajlar sunarken, bazı dezavantajları da beraberinde getiriyor.

Vatandaşa 400 olan sığınmacılara 10 bin oldu! Afyon'da gündeme oturan karar Vatandaşa 400 olan sığınmacılara 10 bin oldu! Afyon'da gündeme oturan karar

Ayrıca, kış aylarında gün ışığının sabah saatlerinde daha geç olması, özellikle çalışan bireyler için günlük rutinlerini olumsuz etkiliyor. Sabah işe gitme ve okula gitme saatlerindeki karanlık, trafik kazaları gibi riskleri artırabilir ve verimliliği düşürüyor.

KANUN TEKLİFİ VERİLDİ

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, 7 Eylül 2016’da enerji tasarrufu sağlayacağı gerekçesiyle hayata geçirilen sabit yaz saati uygulamasının kaldırılması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

Süllü, “Öğrencilerin karanlıkta okula gidip yine karanlıkta evlerine dönmeleri güvenlik yönünden riskler, derslerindeki verimlilikleri ve gelişimleri yönünden olumsuzluklar içermektedir. Yine, özellikle çalışan kadınlar da işe karanlıkta gidip karanlıkta eve dönmek zorunda kalmaktadır. Türkiye'nin saat dilimi, Avrupa ülkeleri ile özellikle ticari ve ekonomik uyum avantajımız göz önüne alınarak yaz-kış saati uygulamasına geri dönülmesi için gereken adımların atılması gerekmektedir” dedi.

“UYGULAMA DURDURULMUŞTU”

CHP’li Süllü, Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun’da değişiklik yapılmasını öngören teklifin gerekçesinde, kalıcı yaz saati uygulamasının kaldırılmasıyla enerji tasarrufu sağlanması, çalışanlar, özellikle öğrenciler, çalışan kadınlar üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesinin ve Avrupa ülkeleri ile olan saat farkının düşürülmesinin amaçlandığını kaydetti.

1972 yılından beri geçerli olan yaz-kış saati uygulamasının elektrik dağıtım bölgelerinin, üretim, iletim, dağıtım ve işletim olarak özel şirketlere devrinin, yani özelleştirmelerin hız kazandırıldığı 2016 yılında Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile kaldırıldığını hatırlatan Süllü, “Danıştay tarafından kararın hukuki dayanağı olmadığına karar verilmiş ve uygulama durdurulmuştu. Siyasi iktidar Danıştay kararına karşın, 2017'de aldığı yeni bir kararla yaz-kış saati uygulamasını kaldırdı. 7 yıldır sabit saat uygulamasının geçerli olduğu ülkemizde karanlık saatte işe, okula giden vatandaşlar kış saati uygulanmamasına tepki gösteriyor” ifadelerini kullandı.