HPV aşısının ücretsiz olmasını ve aşı takvimine eklenmesini isteyen Kadınlar Burada Platformu üyeleri, Ankara Bilkent'teki Sağlık Bakanlığı binası önünde bir araya geldi. HPV aşısı, human papillomavirüs (HPV) adı verilen bir virüsün neden olduğu enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan etkili bir aşıdır. Özellikle genç kızlar ve genç kadınlar arasında rahim ağzı kanseri önlemede kritik bir rol oynayan HPV aşısı, aynı zamanda erkeklerde de HPV enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar. Bu nedenle, HPV aşısının ücretsiz olarak sunulması, toplum sağlığı için önemli bir adım olarak kabul edilmektedir. Bu kapsamda Kadınlar Burada Platformu üyelerini yaptıkları basın açıklaması ile HPV aşısının önemine dikkat çektiler.

Ekran Görüntüsü 2024 01 30 141636"KADIN SAĞLIĞI VE TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN GEREKLİ"

Kadınlar Burada Platformu adına açıklama da bulunan Semiha Tekir, "Ocak ayının rahim ağzı kanseri farkındalığı ayı olması üzerine bugün burada biz kadınlar olarak HPV ve Rahim Ağzı Kanserine karşın farkındalık oluşturmak ve HPV aşısının ücretsiz olmasına dair taleplerimizi iletmek amacıyla Sağlık Bakanlığı önünde toplandık" dedi.

Ekran Görüntüsü 2024 01 30 141505

"SAĞLIK BAKANLIĞININ HPV AŞISINI RUTİN AŞI PROGRAMINA NEDEN ALMADIĞI BİZLER İÇİN MERAK KONUSUDUR"

Sağlık Bakanlığı önünde toplanan platform adına basın açıklamasında bulunan Tekir, "Rahim ağzı kanseri konusunda tarama programlarının öneminden bahseden Sağlık Bakanlığı'nın HPV aşısını rutin aşı programına almış olmamasının nedeni bizler için merak konusudur. ‘ 'Ocak Ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’ başlıklı yazısında düşük sosyoekonomik düzeye sahip olmayı bir risk faktörü olarak belirten Sağlık Bakanlığı'na soruyoruz: Güvencesiz işlerde, asgari ücret ve bu ücrete komşu ücretlerle çalışan kadınlar için, 3 dozu asgari maaşla yarışan HPV aşısı erişilebilir midir? diye konuştu.

Ekran Görüntüsü 2024 01 30 141617

2020 YILINDA 1245 KADIN KANSERE BAĞLI SEBEPLERLE HAYATINI KAYBETTİ

Rahim ağzı kanserinin, dünyada kadınlar arasında en sık görülen beş kanser türünden biri olduğunu vurgulan Semiha Tekir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Resmi rakamlara göre Türkiye’de, sadece 2020 yılında, 2532 kadın rahim ağzı kanseri tanısı almış ve 1245 kadın kansere bağlı sebeplerle hayatını kaybetmiştir. Rahim ağzı kanserine dair en önemli hususlardan biri ‘önlenebilir’ olmasıdır. Serviks kanserinin gelişmesinde HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonu temel etkendir.  En sık rastlanan ve rahim ağzı kanserine en sık yol açan HPV türlerine karşı aşı geliştirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022 verilerine göre HPV aşısı 125 ülkede rutin aşı takvimine alınmıştır. Türkiye ise bu ülkelerden biri değildir.

Ekran Görüntüsü 2024 01 30 142037

"AŞI İKİ YILDIR NEDEN RUTİN AŞILAMA PROGRAMINA ALINMIYOR?"

Bundan iki sene önce, ‘HPV aşısının uygulanması konusunda bir çekincemiz asla yok.' diyen bakanlığın iki yıldır aşıyı rutin aşılama programına almamış olmasının sebebi nedir?"

"MEDENİ HALDEN BAĞIMSIZ HPV AŞISI ÜCRETSİZ OLMALIDIR"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarına ilişkin olarak Tekin, "O günkü  açıklamasında kullandığı ‘medeni hal’ ifadesine istinaden söylemek gerekir ki  HPV aşısının kişilerin medeni halinden, cinsel yaşamından bağımsız olarak, rutin aşı programına alınmalı, HPV aşısı herkes için ücretsiz ve ulaşılabilir olmalıdır. Bu kadın sağlığı ve toplum sağlığı için gereklidir.

Sağlık Bakanı’nın iki sene önce yaptığı açıklamadan bu yana binlerce kadın esasen ‘önlenebilir’ olan rahim ağzı kanseriyle yaşamak zorunda bırakılmış, bu kadınların bir kısmı kansere bağlı sebeplerle hayatını kaybetmiştir. Biz bugün buradan soruyoruz, 2023 yılında resmi rakamlara göre kaç kadın rahim ağzı kanseri tanısı almış ve bu kansere bağlı sebeplerle hayatını kaybetmiştir? Bu veriler Bakanlığınızca aktif bir şekilde tutulmakta mıdır? Kaç kadın esasen önlenebilir olan bu kanserle yaşamak durumda bırakılmıştır? Kansere karşın koruyucu olan aşısının ücretsiz olmaması sağlık hakkının gaspı değil midir?" diye konuştu.

Ekran Görüntüsü 2024 01 30 141946

KADINLAR BURADA PLATFORMU SAĞLIK BAKANLIĞINA İŞTE BU SORULARI YÖNELTTİ

Platform adına konuşma yapan Tekir, Sağlık Bakanlığı'na şu soruları yöneltti:

  • Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığınca HPV aşısı Ulusal aşı takvimine ne zaman alınacak ?
  • 2023 yılında resmi rakamlara göre kaç kadın rahim ağzı kanseri tanısı almış ve bu kansere bağlı sebeplerle hayatını kaybetmiştir? Bu veriler Bakanlığınızca aktif bir şekilde tutulmakta mıdır?
  • Sağlık Bakanlığı’nın rutin aşı programında bulunan aşılardan hangileri bir kanseri önlemede etkin olarak kullanılmaktadır?
  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Kasım 2022’de yaptığı “Belirlenen bir grupla aşılamaya başlayacağımızı belirtmek isterim.” açıklamasından bu yana bu konuda hangi çalışmalar yapıldı ve gelişme kaydedildi mi? 
  • Aynı açıklamada aşılamaya belirlenen bir grupla, medeni hal göz önüne alınarak başlanacağı söylenmiştir. Kişinin medeni durumu ile rahim ağzı kanseri arasındaki ilişkiye dair bilimsel dayanak nedir?
  • HPV aşısının maliyeti ile rahim ağzı kanseri tanı, tarama ve tedavi maliyetleri kıyaslandığında aşılamanın yapılmamasının kamuya verdiği zarara yönelik herhangi bir veri bulunmakta mıdır?

Ekran Görüntüsü 2024 01 30 142355

"HPV AŞISI GÜVENLİDİR VE HERKES İÇİN ULAŞILABİLİR OLMALIDIR"

Medya ve sosyal medya üzerinden toplumda HPV aşısı hakkında dezenformasyon yaratıldığına dikkat çeken Kadınlar Burada Platformu Sözcüsü Tekir, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Yaratılmak istenen algının aksine; HPV aşısı güvenlidir, herkes için ücretsiz ve erişilebilir olmalıdır. Aşının rahim ağzı kanserine karşı koruyucu olduğu göz önünde bulundurularak rutin aşılama programına alınması, toplum sağlığı ve kadın sağlığı açısından elzemdir."

Kadınlar Burada Platformu gerçekleştirdikleri basın açıklamasının ardından dilekçelerini sunmak üzere Sağlık Bakanlığı'na yöneldiler. Dilekçe ise şu şekilde:

Whatsapp Görsel 2024 01 30 Saat 13.50.42 A3201187

Beypazarı Doğal Maden Suyu tesisleri siyasiler tarafından ziyaret edildi Beypazarı Doğal Maden Suyu tesisleri siyasiler tarafından ziyaret edildi

HABER: SEDEF HIZLI