İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Avrupa Birliği finansmanıyla gerçekleştirdiği İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı'nın (SKUP) ikinci aşamasına adım atıyor. Önümüzdeki dönemde hayata geçirilecek olan bu plan kapsamında, çeşitli pilot projelerle sürdürülebilir, adil, ekonomik ve çevre dostu bir ulaşım modeli oluşturulacak. Fatih, Kadıköy ve Beyoğlu gibi Tarihi Yarımada bölgelerine otomobil girişleri ücretli hale getirilecek. İlk uygulama, pilot bölge olarak seçilen Tarihi Yarımada'da başlatılacak.

Projenin toplam bütçesi 5.5 milyon euro olarak belirlendi. İstanbul'un merkez bölgelerinde otomobil kullanımını azaltmayı, karbon salınımını ve hava kirliliğini düşürmeyi hedefleyen bu projede düşük salım bölgeleri oluşturulacak, deniz ulaşım ağı güçlendirilecek, güvenli yaya ve bisiklet yolları oluşturulacak, "otobüs öncelikli şerit" uygulamaları hayata geçirilecek. Projeyi finanse etmek için bütçenin yüzde 85'i AB Komisyonu, yüzde 15'i ise İBB tarafından karşılanacak.

Projede gerçekleştirilecek faaliyetler arasında şunlar bulunuyor:

AFAD duyurdu! Elazığ'da 4.0 büyüklüğünde deprem AFAD duyurdu! Elazığ'da 4.0 büyüklüğünde deprem
  • Kent içi ulaşımda enerji verimliliğini artırmak ve sera gazı emisyonlarını azaltmak amacıyla Tarihi Yarımada, Kadıköy, Beyoğlu gibi merkezi alanlarda otomobil kullanımını kısıtlayıcı önlemler alınacak. Belirli bölgelere özel otomobiller ücretli olarak giriş yapabilecek.
  • Yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde otomobil kullanımını ve trafik hızını düşürmeye yönelik uygulamalar geliştirilecek.
  • Deniz ulaşımının payını artırmaya yönelik çalışmalar yapılacak, kıyı ilçelerde iskelelere erişimi kolaylaştırmak adına pilot projeler uygulanacak.
  • Yürüme ve bisiklet gibi aktif ulaşım türlerini desteklemek amacıyla yollar yeniden düzenlenecek, merkezi alanlarda yayalaşmış bölgeler oluşturulacak.
  • Toplu taşımayı teşvik etmek için "otobüs öncelikli şeritler" ve "Sağlıklı Sokaklar" gibi uygulamaların fizibilite çalışmaları yapılacak.
  • İstanbul depremi ve iklim değişikliği kaynaklı sel felaketleri gibi durumlar göz önüne alınarak, afetlere ve olası pandemilere dirençli bir kentsel ulaşım modeli için yol haritaları oluşturulacak.