Yazdığım ilk yazı birçok kimsenin ilgisini çekmemiştir. Bir çoğu da okuma zahmetinde dahi bulunmamıştır. 

Nedeni belli;

Birbirini sevmeyen bir toplumla karşı  karşıyayız.  Sen ne yazarsan yaz işlerine gelmedikçe anlamazlar. Gazeteci olarak  kendimizi sorguya çektiğimiz de aslında hiç kimseye bir şey yazdığımız yok. 

Aman “fincanı katırlarını ürkütmeyelim” deriz.

Gazeteci olarak biraz Zülfi yâre dokunsak fena olmaz da. 05.07.2023 tarihli yazımın devamı olarak yazıyorum

İL olduğumuzda diye başlayayım ve olmadan ne eksiklerimiz var. Polatlı ne kadar hazır kendi penceremden bakarak bir analiz yalpalım.

İnşallah İL oluruz diyelim. 

İL olursak  bak o zaman seyret Polatlı sevdalılarını. 

Bekleyip göreceğiz.  

Mevla’m neylerse güzel eyler.

(Kemal Sunal'ın ölüm yıl dönümünde rahmetle  anıyorum. Ne alaka demeyin hepimiz "Zübük" filmini seyretmişizdir.)

Asıl konumuza dönelim;

Polatlı İL olmaya aday.

Biz bu  adaylık sürecine ne kadar hazırız?

İL olduğumuzda Devlet daireleri İL müdürlükleri oluşacak. Bu da bizim nüfus artışını çok hızlı şekilde etkileyecek.   

Hızlı nüfus artışına ne gibi bir cevap vereceğiz?

Bir şehirde olması gereken etkenleri kaleme aldım. 

Eğitim, Kültür, Sanayi ve Ticaret, Tarih, Tarım, Spor ve şehrin gelişmesi tek tek yazdım.

1-EĞİTİM: Devlet okulları olarak gerekli yapı mevcut. Yalnız kapasite bakımından  ne kadar yeterli onu zamanla göreceğiz. Her yerde olduğu gibi özel okullarımız var.

Üniversite noktasına gelindiğinde ne var, ne de yok diyemiyorum. Polatlı için yeterli mi diye sorsan, tabi ki bana göre yetersiz. Her yerel seçim yapıldığında tüm başkan adaylarının seçim beyannamesinin ilk vaadi "Üniversite" peki 30 yıllık süreçte sonuç ne derseniz… ?

İnşallah en kısa zamanda Tarım Üniversitesi çalışmaları başlar da bizler de  Polatlı’da eğitim noktasında bir adım öne çıkarız. Bu konu aslında başlı başına işlenecek ve nerdeyse bir yazı dizisi olur.

2-KÜLTÜR: Bir şehrin tanıtımı için en önemli etkilerden biri. Biz de kültürel etkinlikler var mı veya şehri  yönetenler ne kadar katkı sağlıyorlar. Belediye kendi faaliyetleri dışında tanıtım noktasında çok zayıf  durumdayız. Çevre ilçelere bir bakın. Çubuk turşu festivali, Beypazarı havuç festivali, Ayaş dut ve kiraz festivali var. Polatlı'da ekonomiye yön veren üç adet Tarım ürünü var. Buğday, Pancar ve soğan gibi biz bunları  birleştirip bir festival dahi yapamıyoruz. İlk akla gelen 13 Eylül olacak onun bununla bir alakası yok. Bence Kültür faaliyetlerinde pek başarılı sayılmayız. 

3-SANAYİ VE TİCARET: Sanayi noktasında küçük sanayileşme her yerde olduğu gibi Bizde de çok gelişmiş durumda.  İlçe en önemli gelir kaynaklarında biri Tarım olduğu için  Tarım makineleri imalatında son zamanlarda hakikaten çok gelişmiş  durumdayız. Ağır Sanayi olarak değerlendirdiğimizde geçmiş yıllarda ADDS (eski HEMA) ve ORS’den sonra 1996 yıllarında kurulan OSB (Organize Sanayi Bölgesi)  tam olarak doluluk kapasitesine dahi ulaşamadı. Kendiliğinden gelen yatırımcı olarak ŞişeCam, Kontrolmatik, Panelsan vb yatırımlarla birlikte  gelmesi beklenen Borusan sayesinde bir şekilde büyüme  potansiyeli yakalamış durumda.

Hala yönetimin müteşebbis heyeti zihniyeti ile yönetilmektedir. 

Polatlı Ticaret Odası  OSB 10 yılını doldurmak üzere henüz büyük  yatırımcıların geldiği görülmemiştir.  Sadece Atalar makine san. dışında ağır sanayi noktasında bir yatırımcı  yok. 10 yıllık süreçte çok eksikleri var. Ticaret odası başkanı da biz sanayi ve ticaret olarak İL olmaya hazırız diye açıklamalarda bulunmuş. Ticaret Odası önce kendi OSB eksikleri tamamlamadan sanayi olarak ne kadar hazırmış? Ne hizmet sunacak ki yatırımcı gelsin. Ticaret olarak kendiliğinden bir ticari potansiyel var.  Tarımı, Sanayisi ve son zamanlarda gelişen Hayvancılık  sektörü ile iyi durumdayız.

4-TARİH: Aslında son yıllarda en başarılı olduğumuz tek yönümüz. Yakup Çelik döneminde başlayan; 13 Eylül Polatlı’nın kurtuluş tarihinin Milli Tören kapsamına alınması. Sakarya savaşı alanlarının Milli park alanına dönüştürülmesi. Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya tarafından kurulan POTA çalışmaları gerçekten çok güzel. Uzun zamandır uğraşılan GORDİON dünya mirası listesine de alınırsa  Polatlı için en önemli değer olarak hizmet edilmiş olur. Tarihi çalışmalar  birçok eksiği kapatacak durumda.

5-TARIM: İlçemizin en önemli gelir kaynağı. İlçemizde  Ticari hayatın neredeyse çoğunu karşılar. Öncelikle Buğday, Pancar, Soğan, Kanola, Nohut, Kimyon, Mercimek ve Aromalı  bitkiler üretimine başlanmıştır. Tarım noktasında her türlü  gelişmeye  hazır durumdayız. Tek sıkıntımız sulama. Sakarya nehri, Porsuk ve Ankara çayı sula tarımda ilçemize katkı sağlar. Sulu tarımda  üreticiler kendi yer altı kuyuları ile sulama gerçekleştirirler. Tarımsal  noktada iyiyiz. Son yıllarda Besi çiftlikleri Tarımsal alanda ve ekonomik anlamda gelişmesi katkı sağlamaktadır.

6-SPOR: Şehirlerinin en iyi tanıtım araçlarından birisi de tabi ki sportif faaliyetler. Spor dallarından ön plana çıkan ise futboldur. Birçok il ve ilçenin Spor dalında faaliyetleri dahi yokken bizde 1926 Polatlı Belediye Spor Futbol takımı Bal liginde mücadele ediyor. Polatlı bayan hentbol takımı  bayanlar 1.ligde çok güçlü bir takım. Muay Thai de Polatlılı gençlerimiz çok başarılı. Polatlı Spor,  Polatlı Gençlik Gücü gibi gençlerimize  yönelik amatör takımlarımız var. Polatlı Gücü altında Bayanlar futbol takımı faaliyetlerine başladı. Spor konusunda çok iyi olmasak da idare ederiz. 

7-ULAŞIM: İç Anadolu, Akdeniz bölgesi, Ege bölgesi  ve Marmara bölgesi ile Doğu Anadolu, Karadeniz'e  tam orta noktasındaki trafiğe yön veren konumdayız. Hala bir terminalimiz mevcut değil. Firmaların kendi yazıhaneleri olan yolcu indi bindiyi oralardan gerçekleştirirken diğer firmalar yol kenarında otostop sistemi ile taşımacılık yapmakta. Yüksek Hızlı tren istasyonu ulaşımda bizi bir adım öne çıkartıyor. Ankara-Polatlı arasındaki ulaşımı Halk otobüsleri  varlığı ile kapatılıyor. TCDD  banliyö treni kısmen katkı sağlıyor. Ulaşımda YHT olmasa şehirlerarasında çok başarılı sayılmayız. 

Katılırsınız katılmazsınız ben kendi bildiklerimi ifade ettim.

Eksiği olabilir ama fazlası olamaz.

Dün yazmış olduğum 1996 yılının Polatlısı ile 2023 Polatlısını bir kıyaslayın.

Biz il olmayı  hakikaten hak ediyor muyuz?

İl olalım olmasına da önce eksiklerimizi bir tamamlayalım.

MHP Genel başkanı Devlet Bahçeli den Allah razı olsun.

İyi ki MHP programına 100. Yılda 100 İL projesi koymuş.  Sayesinde İL olacağız 

Bizim buradakiler kalsa...........!!!!!!!!!!!!