Google DeepMind, sadece proteinlerin yapısını değil aynı zamanda DNA ve RNA gibi moleküllerinin yapısını da tahmin edebilen yapay zekâ modelinin daha geliştirilmiş bir versiyonunu sundu. Yeni model olan AlphaFold 3'ün çalışması ilaç geliştirme, tıp, tarım ve malzeme bilimi alanındaki araştırmacıların potansiyel keşifleri test etmesine olanak sağlayacak.

Afganistan’da felaket devam ediyor: 50 kişi selde kayboldu Afganistan’da felaket devam ediyor: 50 kişi selde kayboldu

AlphaFold'un bir önceki versiyonu yalnızca proteinlerin yapılarını tahmin edebiliyordu.

AlphaFold 3 ile bunun ötesine geçiliyor ve DNA, RNA ve ligand adı verilen daha küçük molekülleri modelleyerek modelin yaşamın temel taşları üzerinde bilimsel kullanım kapasitesini daha geniş bir yelpazeye taşıyor.

DeepMind, yeni modelin önceki modellere nazaran tahmin doğruluğunda yüzde 50'lik bir iyileşme gösterdiğini ortaya koyuyor.

BİYOLOJİ YAPAY ZEKAYA ENTEGRE OLUYOR

DeepMind CEO'su Demis Hassabis, gazetecilere verdiği bir demeçte, "AlphaFold 2 ile yapısal biyolojide büyük bir dönüm noktasıydı ve her türlü muhteşem araştırmanın önünü açtı" AlphaFold 3, biyolojiyi anlamak, geliştirmek ve modellemek için yapay zekanın kullanılması açısından atılmış bir adımdır." şeklinde konuştu.

AlphaFold 3'ün moleküler yapılardan oluşan bir de kütüphanesi bulunuyor.

Araştırmacılar birleştirmeyi düşündükleri moleküllerin bir listesini giriyor, sonra ise AlphaFold 3 yeni yapının 3 boyutlu modelini yaratmak için bir difüzyon yöntemi kullanıyor. Difüzyon, Stable Diffusion gibi yapay zekâ görüntü yaratıcılarının fotoğrafları birleştirmek için kullandığı yapay zekâ sistemiyle birebir aynı türde.

TEHDİTLER İÇİN ÖNLEM ALINIYOR

Google, modeli sorumlu bir şekilde dağıtmak için bilim toplulukları ve siyasi liderlerle birlikte çalıştığını ifade ediyor.

Şirketin yayınladığı bir makalede, bazı biyogüvenlik uzmanlarının yapay zekâ modellerinin tehdit aktörlerinin önündeki engelleri azaltabileceğine ve onların diğer teknolojilerle birlikte daha bulaşıcı veya zararlı patojenler ve toksinler tasarlayıp üretmelerine imkân verebileceğine inandığı söyledi.