Dini konularda araştırma yapan vatandaşlar tarafından birçok soru arama motorlarında geniş çaplı yer almaya devam ediyor. Detaylı araştırmalar içerisinde olan vatandaşlar, doğru bilgileri öğrenmeye yönelik kapsamlı çalışmalar içerisindeler. Peki, Ezan okunurken namaz kılınır mı? Diyanet Ezan okunurken namaz kılınırsa ne olur? İşte detaylar...

Çorum FK Teknik direktörü Serkan Özbalta kimdir nerelidir? Çorum FK Teknik direktörü Serkan Özbalta kimdir nerelidir?

 Ezan okunurken namaz kılınır mı?

Ezan okunurken namaz kılınır mı sorusu gündemde yer almaya devam ediyor. Ezanı duyup, ezanın bitmesini bekleyerek namaza başlamak tercih edilen bir davranıştır. Ancak ezan bitmeden önce namaza başlayanın namazı geçerlidir. Esas olan, namazın vaktinin girmesidir. Vaktin girmesi durumunda, ezan okunurken veya okunmadan kılınan namaz geçerli kabul edilir.İslam dünyası için farz olan beş vakit namaz bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Cuma namazı da farz olarak kabul edilir. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazları evde veya camide kılınabilir. Evde namaz kılanlar, ezanın okunmasıyla birlikte namaz için hazırlık yaparken, ezan okunurken namaz kılınıp kılınmaması konusunu düşünmektedir. Sabah ve Cuma namazları dışında, namaz kılırken vaktin çıkmasının namazı bozmayacağı konusunda âlimler arasında genel bir görüş birliği vardır. Sabah namazında ise güneş doğarken namaz kılmamak gerektiği, İmam Ebû Hanîfe tarafından belirtilmiştir. Diğer mezhepler ise sabah namazında bir rekât kılındıktan sonra güneşin doğması veya ikindi namazında bir rekât kılındıktan sonra güneşin batması durumunda, kılınan namazın tamamlanacağı ve geçerli olacağı görüşündedirler. Bu bağlamda, bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin girmesi, kılınmakta olan namazı bozmaz. Her iki durumda da namaz geçerli kabul edilir.

Diyanet Ezan okunurken namaz kılınırsa ne olur?

Sabah ve cuma namazları dışında, namaz kılırken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağı konusunda âlimler arasında genel bir görüş birliği vardır. Sabah namazında, güneş doğarken namaz kılmanın sakıncalı olduğunu ifade eden İmam Ebû Hanîfe, bu durumun güneşin doğmasıyla kılınmakta olan namazı bozacağını belirtmiştir. İmam Ebû Yûsuf ve Muhammed ise son oturuşta teşehhüd miktarı süreyle oturulmuşsa namazın bozulmayacağını ileri sürmüşlerdir (Kâsânî, Bedâî', I, 124; İbnü'l-Hümâm, Feth, I, 397). Diğer mezhepler ise Hz. Peygamberin (s.a.s.) sabah namazının bir rekâtının kılındıktan sonra güneşin doğması veya ikindi namazının bir rekâtının kılındıktan sonra güneşin batması durumunda, o namazın tamamlanacağını ve geçerli olacağını bildiren hadise dayanarak, namaz kılarken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağını ifade etmişlerdir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 95; İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 16-17).

Sonuç olarak, sabah namazında ihtilaf bulunmakla birlikte, bir vaktin namazı kılırken diğer vaktin girmesiyle kılınmakta olan namazın bozulmayacağı genel bir kabul görmektedir.

İhtilaf*= Anlaşmazlık, uyuşmazlık, aykırılık