Kızıleşik Tümülüsü, Ankara’nın Akyurt ilçesindeki Elecik Mahallesi (Köyü)’ne 3,5 kilometre uzaklıkta bulunan bir dere yatağının yanında bulunmaktadır.

 Erken Roma Dönemine ait olan bu tümülüs, doğal bir tepe üzerine kazılmış çukurun içine, örme tekniğiyle yapılan mezar odasının üzeri taşıma toprak yığılarak oluşturulmuştur.

Ayrıca Kızıleşik Tümülüsü yöre halkı tarafından Höyüktepe olarak da bilinmektedir.

ALTIN MEZAR HEDİYELERİ

Tümülüste yapılan kazı çalışmaları ile döneme ait çok sayıda tarihi eser bulunmuştur. Mezarların içerisine, kişilerin eşyaların mezar hediyesi olarak koyulması geleneğinden kaynaklı, tümülüsün mezar odasında üç kişinin kemikleriyle beraber aldın diadem, altın yüzük, altın kolye parçaları, koku şişesi ve bronz halkalar gibi eserler ortaya çıkmıştır.

Mezardan çıkan eserler, bir çift altın küpe, bir yüzük, bir kolyeye ait 7 muhtelif yaprak ve şerit parçaları, bronz menteşe parçası 4 bronz halka ve döğme tekniği ile yapılmış 3 adet çividir.

ÇANAK ÇÖMLEK PARÇALARI

Akyurt okullarında TÜBİTAK Bilim Fuarı düzenlendi Akyurt okullarında TÜBİTAK Bilim Fuarı düzenlendi

Ayrıca mezarın örtü toprağının içinden M.Ö. 3 yüzyıla ait çanak çömlek parçaları bulunması, bu parçaların tümülüs yakınında bir höyükten taşınmış olabileceğini göstermişti.Kızıleşik Tümülüsü’nde yapılan kaçak kazıların ardından, 1987 yılında Anadolu Medeniyetleri Müzesi Başkanlığınca bir kurtarma kazısı yapılmış ve bu üç gün süren çalışmanın sonunda tamamlanmıştır.

Böylece 1988 yılında 1.Derece Arkeolojik SİT alanı olarak tescillenmiştir.

Haber: Gizem Tuğçe BAYHAN