İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden, geçtiğimiz günlerde vatandaşlarını her an elektrik kesintileri ve dijital iletişim kayıpları olabileceği tehlikesine karşı uyardı. Dowden, bir felaket sonucu internet ve güç sistemlerinin çökmesi durumuna karşı insanlara ‘anolog’ bir çağa geri dönme konusunda hazır olmaya çağırdı. Vatandaşlara mum ve pille çalışan radyo stoklamaları gerektiğini söyledi.

güneş patlaması

Uzmanlar, Dowden’ın yaptığı açıklamaların her an gerçekleşebilecek ‘güneş patlaması’ ile alakalı olduğunu söylüyor.

Peki Güneş patlaması ne zaman olacak? Güneş patlaması olursa elektrik kesintisi olur mu? Güneş patlaması ne zaman oldu? Sizler için araştırdık…

güneş patlaması 2024

2024 GÜNEŞ PATLAMASI NE ZAMAN OLACAK?

Güneşin yüzeyinde görünen ‘’güneş lekeleri’’ olarak adlandırılan karanlık noktalar vardır. Güneş patlamaları ise güneş lekelerinin yakınında manyetik alan hatlarının dolaşması, kesilmesi veya yeniden düzenlenmesinden kaynaklanan ani bir enerji patlaması şeklinde tanımlanmaktadır.

güneş patlama nasa

Bu patlamaların milyarlarca megaton gücünde olup, saatte 1.000.000 km/saat hızla hareket ettiği söyleniyor. 6x1025 patlama sonucunda joule'e (joule:enerji ölüçümünde kullanılan birim) kadar enerji açığa çıkarabilir. Güneş püskürtüsü nedeniyle Dünya atmosferine normalin üzerinde küçük dalga boylu radyasyon parçacıkları girer ve bu püskürtüler sonucunda yeryüzündeki iletişim ve güç ağları olumsuz yönde etkilenebilir.

nasa güneş patlama

Güneş patlamaları, NASA'ya göre radyo frekansları, elektrik şebekeleri ve navigasyon sinyallerinin yanı sıra uzay araçları ve astronotlar için de risk teşkil edecek güçlü enerji dalgaları oluşturuyor. Bu dalgalar dünyadaki elektrik ve iletişim ağlarını olumsuz yönde etkileyebilir.

Bilim insanları tarafından yapılan tahminlere göre Güneş patlamalarının 2024 yılı başlarında gerçekleşeceği ve Dünya’yı büyük ölçüde etkileyebileceği söyleniyor.

patlama güneş

Güneş patlamasına karşı bilim insanları, toplumların ve uzay ajanslarının bu tür bir felakete karşı hazırlıklı olması gerektiğine dikkati çekiyor.

Güneş patlamasının ne zaman gerçekleşeceği konusunda henüz net bir tarih yok.

güneş patlaması2

GÜNEŞ PATLAMASI OLURSA ELEKTRİK KESİNTİSİ OLUR MU?

Uzmanlar Güneş patlaması gerçekleşirse, patlama elektrik şebeklerinde hasara yol açabilir, uzay aracı operasyonlarını ve uydu iletişimlerini bozabilir. Bu bozulma nedeniyle dünya karanlığa gömülebilir. Dünya 2024’te uzun süreli internet kesintisi tehlikesiyle baş başa kalabilir.

güneş fırtınası patlaması

GÜNEŞ PATLAMASI NE ZAMAN OLDU?

Güneş püskürtüleri magnetik birleşmelerden dolayı oluşurlar ve ilk oluşumun 1859 yılında gözlemlendiği söyleniyor. Bu durum Carrington Olayı olarak da adlandırılıyor. 1859 yılında yaşanan bu patlama şimdiye kadar kaydedilen en büyük Güneş fırtınası olduğu söyleniyor.